18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi’nin 106.yıldönümü yaklaşırken, Çanakkale’nin seramik atölyelerinden Ceramic by Elif, Çanakkale Zaferi’ni yansıttığı ‘Gelincik’ ve ‘1915’ temaları ile el yapımı seramik bardak serilerini üretti.
 
Ceramic by Elif seramik atölyesi sahibi Elif Çetin, 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin tarihi önemini seramik bardaklara taşıdı. ‘Gelincik’ ve ‘1915’ isimleriyle iki farklı seriden el yapımı bardaklar üreten Çetin, Çanakkale Savaşlarının hikayesinin her yerde bilinmesi gerektiğini düşünerek bu çalışmayı yaptıklarını söyledi.
 
Seramik Atölyesi Sahibi Elif Çetin, çalışma hakkında bilgi vererek, “18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi’nin yıldönümü yaklaşırken, Çanakkale’de üretim yapan bir atölye olarak elimizden geldiğince buranın değerlerini yansıtan ürünler yapmaya çalıştık. 18 Mart için iki farklı tema oluşturduk. Bunlardan bir tanesi gelincik serisi. Gelinciğin Çanakkale için çok özel bir anlamı var. Narin dal yapısı ve kırmızı rengiyle çok çarpıcı bir çiçektir. Fakat bunun dışında manevi değerleri de var. Troya Savaşlarından Çanakkale Savaşlarına kadar atfedilmiş bir çiçek, savaşçılarla özdeşleştirilmiş. Homeros’un İlyadası’nda bile savaşçılardan ‘gelincikler’ diye bahsedildiğine dair söylentiler var o dönem için. Bunun haricinde Çanakkale Savaşlarında, 14-15 yaşlarında çocuk diyebileceğimiz kişiler savaşmışlar ve vatanları uğruna canlarını vermişler. Gelincik tarlalar boyunca uzanır ve kırmızı görüntüsüyle sonsuzluğu yansıtır. Ne yazık ki savaşlar esnasında da bu görüntü kanla sulanmış, boyanmış bir sonsuzluk görüntüsü olmuş. Biz de onları yansıtmak için, umutla bakmak için bir seri oluşturmak istedik.
 
“ÇANAKKALE’NİN HİKAYESİNİ ANLATAN ÇALIŞMALAR OLDU”
Çetin, serilerle ilgili bilgi vererek, “Gelincik değer bilmek, sevmek ve hatırlamaktır aynı zamanda. Biz de bu serimizle, vatanımız için savaşanları anmak istedik. ‘Gelincikler’ serisi kısa süreli bir seri, Çanakkale’yi ve 18 Mart’ı anlatan bir seri. Diğer serimiz ise ‘1915’ serisi. Çanakkale’deki deniz ve kara savaşlarını anlatmak istediğimiz bir çalışma oldu. Bu seride de logoyla çalışmak istedik. Tamamen Çanakkale’ye özgü, el yapımı seramikler. Çanakkale’nin hikayesini anlatan çalışmalar oldu. Biz çok farklı ülkelere gönderim yapıyoruz, dileriz ki bu ürünleri de herkes çok beğenir ve birçok farklı şehre, ülkeye gider. Bu değerlerin mutlaka bilinmesi gerekir” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN