100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayılarına göre Çanakkale 149,76 olarak açıklandı. Son dönemde vakaların hızla artığı, koronavirüs risk haritası ilk açıklandığında ‘yüksek riskli’ iller arasında turuncu renkle yer alan Çanakkale, mevcut uygulamanın bir süre daha devam edecek olması nedeniyle ‘kırmızı’ olmayıp aynı konumda kaldı.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, illere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısını paylaştı. Çanakkale’de vaka sayıları her hafta katlanarak artmaya devam ediyor. Kentte 100 bin nüfusa göre haftalık toplam vaka oranı 6-12 Mart 2021 tarihleri arasında yüz binde 149,76’a ulaştı. Haftalık verilere göre 100 binde en fazla Kovid-19 vaka sayısı ilk olarak açıklandığı 8-14 Şubat tarihleri arasında Çanakkale 37,61 ile Türkiye genelinde 100 bin nüfusta en çok artış görülen 5 il arasında gösterilmişti. 15-21 Şubat dönemini kapsayan bir haftalık süreçte ise bu rakam 43,76’ya yükseldi. 20-26 Şubat tarihleri arasında da artış devam etti ve bir hafta öncekine göre iki kat artan vaka sayısı Çanakkale için 81,51 olarak açıklandı. 27 Şubat-5 Mart dönemine ait aktarılan verilerde ise yükseliş ivmesi yukarıya doğru devam ederek 107,29’a çıktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son olarak illere göre 100 bin kişide haftalık vaka sayısına ilişkin 6-12 Mart 2021 tarihleri arasındaki dönemi kamuoyu ile paylaştı. Buna göre Çanakkale’de vaka sayılarının katlanarak arttığı görülürken rakam yüz binde 149,76 olarak istatistiğe yansıdı. Kentte vaka sayısındaki artışların, 100 bin nüfusa karşılık gelen haftalık toplam vaka sayıları açıklanmaya başladığından bu yana azalmaması dikkat çekti.
 
MEVCUT UYGULAMANIN DEVAMIYLA KIRMIZI OLMADIK
Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine toplantısı sonrasında, alınan koronavirüs tedbir kararlarını açıkladı. Sağlık Bakanlığının salgında illerin seyrini sıkı bir şekilde takip ettiğini kaydeden Erdoğan, Kabine toplantısında alınan karara göre, mevcut uygulamanın bir süre daha devam edeceğini ve illerin durumumun seyredileceğini aktardı. Yaklaşık bir aydır vakaların hızla artığı ve 15 gün önceki koronavirüs risk haritası ilk açıklandığında ‘yüksek riskli’ iller arasında turuncu renkle yer alan Çanakkale, mevcut uygulamanın devam kararıyla aynı konumda kalarak, kırmızı renge bürünmeyip ‘çok yüksek riskli iller’ kategorisinde şimdilik geçiş yapmadı.
 
Türkiye’nin sağlık altyapısının ve sosyal güvenlik sisteminin gücü sayesinde salgınla mücadelesini dünyanın takdir ettiği bir başarı hikâyesine dönüştürdüğünü kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Salgının zirve yaptığı aylarda dahi sağlık sistemimiz vatandaşlarımıza hizmet etmeyi sürdürdü. İnsanların hastane kapılarından geri çevrildiği, doktorların hasta seçmek zorunda kaldığı, bakım evlerinde yaşlıların ilgisizlikten can verdiği vahim sahnelerin hiçbiri hamdolsun ülkemizde yaşanmadı. Son bir asrın en büyük sağlık felaketi olarak nitelenen salgın karşısında devletimizin tüm imkânlarını seferber ettik. Bilim Kurulumuzun değerlendirmeleri ışığında aldığımız kararları Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi’nin getirdiği avantajları da kullanarak en hızlı ve en etkin şekilde hayata geçirdik. Salgın döneminde birçok ülkede görülen sıkıntıların, tedarik zincirindeki aksaklıkların ve güvenlik zafiyetlerinin hiçbirine Türkiye’de şahit olunmadı” dedi.
 
Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasında olduğumuzun altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, salgın döneminde yapılan destek ve yardımları aktardıktan sonra; “Milletimizin her bir ferdinin yanında olmak en başta gelen görevimizdir. Ancak, asıl olan temizlik, maske ve mesafe kurallarına riayet ederek aşılamayı hızlandırarak moralleri yüksek tutarak salgın sonrasına hazırlanmaktır. Bunun için Vaka, ağır hasta ve vefat sayılarını belli bir rakamın altına düşürmemiz gerekiyor. Aksi takdirde biz ülke içinde her yeri açsak, dünya ile irtibatımız kesik olacağı için bu bir anlam taşımaz. Geçtiğimiz kabine toplantımızda şehirlerimizi vaka, hastane kapasitesi ve aşılama gibi kriterlere göre sınıflandırmıştık. Her sınıfta hangi normalleşme adımlarının atılacağını da şeffaf bir şekilde açıklamıştık. Yeni normalleşme tedbirlerini sizlerle paylaşırken şehirlerimizin tedbirlere uyma derecesine göre gelecekte hangi sınıfta yer alacaklarına kendilerinin karar vereceklerini de söylemiştik. Sağlık Bakanlığımız, salgının illerimizdeki seyrini yakında takip ediyor. Bugünkü kabine toplantımızda son 2 haftadaki gelişmelerin üzerinde etrafında durduk. Kimi illerimizde görülen kısmi vaka yükselişlerine rağmen bu artışın, hastaneye yatış, yoğun bakım ve entübe sayılarına sınırlı şekilde yansımasını da sevindirici bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Ayrıca, aşılama yaygınlaştıkça salgınla mücadelenin daha etkin hale geldiğini görüyoruz. Tedbirlere özellikle uyulmasıyla ilgili denetimleri daha sıkı şekilde yürüterek süreci daha yakından takip edeceğiz. Tüm bu verileri göz önüne alarak bugünkü toplantımızda, şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme ve gelişmeleri yakın takip etme kararı aldık. Milletimizin yeni normalleşmenin ilk heyecanıyla kurallara riayet konusunda yeterli dikkati gösteremediğini düşünüyorum.  İnşallah bundan sonra çok daha bilinçli ve dikkatli davranarak bu meselenin üstesinden hep birlikte geleceğiz. Vatandaşlarımızdan tedbirlere muhakkak uyarak, hem kendi sağlıkları üzerindeki riski azaltmalarını, hem de şehirlerini ve ülkemizi bu musibetten kurtarma mücadelemize destek vermelerini rica ediyorum. Tedbirlere uymamamız halinde yeniden kısıtlamaların, yasakların gelmesinin kaçınılmaz olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum" şeklinde konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU