Bu sene 106.yıldönümü olan Çanakkale Deniz Zaferi kutlamaları için Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenecek olan programın hazırlıkları devam ediyor. Yapılan hazırlıklarla ilgili bilgi veren Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Şehitler Abidesi'nde törenin yapılacağı alanda tüm çalışmaların titizlikle yürütüldüğünü belirtilerek, bu sene ilk kez alana kırmızı ve beyaz lalelerimizi ekildiğini söyledi.
 
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin kutlanması kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Şehitler Abidesi'nde düzenlenecek olan tören için hazırlıklar devam ediyor. Bu kapsamda,  alana 20 bin kırmızı 20 bin beyaz lale soğanı olmak üzere 40 bin lale soğanı dikimi tamamlandı. 6 bin kırmızı şakayık, 4 bin beyaz şakayık olmak üzere 10 bin şakayık sembolik şehit mezarlarına ekildi.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Restorasyon Laboratuvarı’nda görevli konservatör Emin Murat Özdemir ve Sanat Tarihçisi Sinem Girgin tarafından Şehitler Abidesi tavanındaki Türk bayrağının bakımı yapılırken, 78 metre uzunluğundaki bayrak direğinin onarımı ise özel olarak getirilen 105 metrelik vinçle yapıldı.
 
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, 18 Mart günü düzenlenecek olan tören için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini söyleyerek, “Türk tarihinin altın sayfalarından birinin yazıldığı Çanakkale tarihi alanda, 18 Mart Deniz Zaferi hazırlıklarımız, Tarihi Alan Başkanlığımızca devam ediyor. İnşallah her yıl olduğu gibi bu yıl da pandemi koşullarına da uyarak, hassasiyet göstererek Çanakkale zaferimizi kutlayacağız. Yine o zaferi kazanan şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve minnet duygularımızla anacağız. Türkiye’nin kalbi 18 Mart’ta inşallah Çanakkale’de atacak çünkü Çanakkale ülkemizin kalbidir ve Çanakkale’de büyük bir destan yazılmıştır ve bu destanı yazan kahramanlar da bu milletin kalbinde, en müstesna bölgede yerini almıştır. O kahramanlar hiçbir zaman unutulmamıştır ve unutulmayacaktır. O kahramanların da edebi istirahatgahı olan Çanakkale Şehitlikleri Tarihi alanı, onlara yaraşır halde olmaya devam edecek ve her geçen gün daha da güzelleşecektir çünkü o büyük kahramanlar en önemli varlıklarını, canlarını ortaya koymuşlardır ve bu vatanı, Çanakkale’yi geçilmez yapmışlardır” dedi.
 
“İLK DEFA TARİHİ ALANA KIRMIZI VE BEYAZ LALELERİMİZİ EKTİK”
Kaşdemir, “Onların yaptığı bu kahramanları unutturmamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için de Tarihi Alan Başkanlığımızca devam ediyoruz çünkü Çanakkale bizim Türk milletinin gözbebeğidir. Böyle müstesna topraklara da her zaman gözümüz gibi bakacağız. Her tarafı çiçeklerle donattık, güller yine her yerde görünmeye devam edecek. Bu sene ilk defa Tarihi alana kırmızı ve beyaz lalelerimizi ektik. Bu laleler, Çanakkale ve Tarihi alanı daha güzel ve anlamlı bir hale getirecek. Dolayısıyla bu seneki salgın sürecini inşallah daha iyi atlatarak, gelecek yıllarda burada daha büyük kalabalıklarla buluşmak istiyoruz ama bu seneki 18 Mart törenlerinde salgın koşullarında azami hassasiyet göstererek törenimizi yapacağız. Yine her yıl olduğu gibi devlet büyüklerimizin törene katılmalarını bekliyoruz. Burada dualarla, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’mızı gür bir sedayla söyleyerek, o büyük kahramanları, şehitlerimizi anmış olacağız. 18 Mart günü Türkiye’nin kalbi Çanakkale’de atacak" şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN