Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta açıkladığı Ekonomi Reform Paketi’nin içerisinde yer alan firmaların istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu kefaletiyle 24 ay vadeli, ilk 6 ayı ödemesiz 100 bin liralık kredi kullanabilmesi konusu hakkında, Çanakkale'de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder açıklamada bulundu.
 
Ekonomi Reform Paketi’ni kamuoyuna duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ''Mikro ve küçük ölçekli firmalarımızdan likidite sıkıntısı çekenlere yönelik istihdama kattıkları her bir ilave kişi için Kredi Garanti Fonu (KGF) kefaletiyle 100 bin TL’lik krediye erişim imkanı sağlanacaktır. Kredinin maksimum limiti 500 bin TL (ilave 5 istihdam) olacaktır'' ifadelerini kullanmıştı.
 
Çanakkale'de Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı İbrahim Ejder, konuyla ilgili değerlendirmede bulunarak, “Esnafın bizden aldığı krediler diğer banka kredileri ile kıyaslanamayacak kadar düşük faizli. Mesela geçtiğimiz verdiğimiz güncel kredi faizi yıllık 0.8, 5 yıl ödemeli ve 225 bin TL’ye kadar kredi alanlar var. Bu rakamlardan kredi veren banka var mı? Piyasa faizleri yüksek ama herkes bu kredileri kendi işinde kullanmıyor o da bir gerçek. Örneğin aracını değiştiriyor, ev alıyor, arsa alıyor ve pazar yeri alıyor, pazar yerinden de sebze meyve satılan yerleri alıyor. Bu süreçte de, diğer süreçlerde de gördük ki hep gıda gibi zorunlu olarak mecburi olarak tüketilmesi gereken ürünlere öncelik verdiler insanlar” dedi.
 
“BAZILARI İŞİNDE HARCAYACAK, BAZILARI İSE YENİ YATIRIM ARAYACAK”
Ejder, “Bu pandeminin etkisiyle beraber elbette insanlar çok dışarı çıkmıyor, mecbur olmadıkça alışveriş yapmıyor. Bu durumda esnaf zaten elbette iyi olamaz. Kimse bu süreçte önünü göremezken vatandaşın nasıl alışveriş yapmasını ekonominin canlanmasını nasıl bekleriz? Bu durumda pandemi sırasında da görece az etkilenen, görece fazla etkilenen gruplar var. Gıda satışı yapan esnaflar diğer meslek gruplarına göre daha iyi durumdayken, tekstil ayakkabı mağazaları kahvehaneler zor zamanlar geçirdiler. Bu süreçleri fark etmek için dışarıda bakmak yeterli ama dediğim gibi bu yeni gelen kredilendirme ile de bazıları işinde harcayacak, zor durumda atlattığı pandemi sürecine merhem yapacak. Bazıları ise yeni yatırım arayacak, ev araç, pazar yeri almaya kalkacak. Ümidim en kısa zamanda şu pandeminin ülkemizden, dünyamızdan tamamen silinip gitmesi. Bu süreçte bile turizmde 5 milyon Rus turist Akdeniz ve ülkemizde otellerde yer ayırmış, rezervasyon yapmış. Düşünün ileriki zaman diliminde belki daha fazla gelecek. Cennet gibi bir ülkedeyiz, neden 10 milyon 15 milyon turist gelmesin biz onlara hazırlıklı olmayalım, ekonomimiz olumlu etkileri görmesin? Hepsini yaşamak mümkün. Tüm insanlığın bu illet hastalıktan kurtulmasını ümit ederek esnafa ve herkese bu süreçten kurtulacağımız günleri görmeyi nasip etmesini diliyorum” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN