Tarımsal üretimi desteklemek amacıyla dekar başına verilecek gübre desteği yüzde yüz artırılması kararını değerlendiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, verilen destekten ötürü memnun olduklarını ama üreticiye yapılan desteklerin hala eksik olduğunu söyledi.
 
Resmi Gazete’ de yayımlanan karara göre, dekar başına ödenen mazot desteğinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için verilen gübre desteği 8 TL’den 16 TL’ye çıktı ve katı organik-organomineral gübre desteği de dekar başına 10 TL’den 20 TL’ye çıkarıldı. Ayrıca; çeltik, kütlü pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, fındık, yem bitkileri, zeytin ve diğer ürünler için verilen gübre desteği 4 TL’den 8 TL’ye çıkarıldı.
 
Verilen bu desteklerin arttırılması ile ilgili olarak açıklamada bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Gübre desteklemeleri ile ilgili artışın resmi gazetede yayımlanmasından öncede biz konuyu incelemiştik. Böyle yüzde yüz oranında arttırılması üretici tarafından memnuniyet ile karşılandı. Bu destek yeterli mi, asla yeterli bulmuyoruz. Ama gelişmeyi çok güzel ve olumlu buluyoruz. Burada üretici ciddi şekilde mazot ve gübre dışında diğer üretim girdilerinde de zorlanıyor. Üreticinin kullandığı tohumundan tutunda, gübresine mazotuna, bitki besleme ürünlerine, zararlılar ile mücadelede kullandıkları kimyasal ilaçlara kadar girdi maliyetleri çok ciddi yükseliş gösterdi. Üretici bu çok yükselen girdi fiyatları ile başı dertte bir şekilde üretim yapmaya devam ediyor. Dolayısı ile gübre desteklemeleri konusundaki yüzde 100 artışı, hükümetin üreticinin durumunun farkında olduğundan dolayı gerçekleştirdiğini düşünüyoruz” diye belirtti.
 
“SIKINTILARIN FARKINDA OLUNMASI AÇISINDAN ÜRETİCİ AÇISINDAN ÇOK KIYMETLİ”
“Üreticilerin yaşadığı sıkıntıların konunun muhatabı olan yetkililerin farkında olmaları üretici açısından memnuniyet verici” diyen Kaya, “Üreticinin sorunlarının farkında olunduktan sonra önümüzdeki günlerde üreticinin diğer alanlarda da yaşadıkları sorunların incelenerek gerekli adımların atılacağını düşünüyoruz. Dolayısı ile verilen destek yeterli olmamasına rağmen, üreticiyi çok kurtarmamasına karşın konunun ve üreticinin çektiği sıkıntıların farkında olunması açısından üretici açısından çok kıymetli. Önümüzdeki günlerde üreticilerimizin yaşadığı diğer sıkıntıların da incelenerek önüne geçileceğini düşünüyorum. Üreticinin en büyük girdi maliyetlerinden bir tanesi gübredir, bitki besleme ürünleridir bir diğeri de üreticinin kullandığı mazottur. Dolayısı ile üretici bu iki girdi maliyetlerinde ciddi derecede zorlanmaktadır. Bunun yanında son zamanlarda üreticinin işçilik maliyetleri de ciddi şekilde artmıştır. Üreticinin üretmek için ekipmana ödediği ücretlerde çok artmıştır. Bir kere üreticinin baştan aşağı bir irdelenmesi bir incelenmesi lazım. Üretici üretmek için neyi kaça kullanıyor, ne kadar kullanıyor, üreticinin üretiminde kullandığı her kalemin üretime etkisi nedir baştan aşağıya incelenmesi lazım. Bu inceleme yapıldıktan sonra konunun muhatabı olan yetkililer yeniden bir düzenleme yaparak üreticiye yol gösterilmesi gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
 
Sevi Gözay UĞURLU