Çanakkale Belediye Meclisi Mart Ayı Toplantısında, geçtiğimiz günlerde İYİ Parti’den istifa eden Milletvekili Ümit Özdağ’ın yaptığı açıklamalar, AK Partili Meclis Üyesi Esra Yüksel tarafından gündeme getirildi. Özdağ’ın açıklamasında yer alan, ‘Bana kızacağınıza CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na, İYİ Parti'yi aşağılayan CHP Çanakkale Belediye Başkanı'na kızın’ ifadelerini meclise taşıyan Yüksel, açıklamanın devamında yer alan ‘çantalar, ihaleler’ şeklindeki iddiaları Çanakkale ile ilişkilendirerek, cevap beklediklerini söyledi.  İyi Partili Burak Kunt ve CHP’li Başkan Ülgür Gökhan ise ortaya atılan bu konu hakkındaki düşüncelerini açıklayarak, “Belediye ile ilgili bir şey dememiş hanımefendi. Sadece İyi Parti grubunu nitelemiş, belediye meclisine falan bir şey dememiş. Bizim İYİ Partiyle belediye başkanı arasındaki o diyaloğu eleştirmiş, sahiplenmediniz partiyi diyor. Ben de diyorum ki tam tersine sahiplendiler” dedi.
 
Meclis toplantısı sırasında konuyla ilgili Ankara’da açıklama yapan Çanakkale Milletvekili İskenderoğlu’na da cevap veren Gökhan, “Artık siyaset o kadar ayağa düştü ki, bir partiye ihanet eden bir adamın sözlerini Çanakkale Milletvekili getiriyor ve Çanakkale Meclisinde gündem haline getiriyor. Bu bir iftiradır, milletvekilimiz de böyle bir yazı yazarak ayıp etmiştir. Çanakkale Belediyesinde kimseye bir ihale verilmemiştir” şeklinde vurguladı.
 
Belediye Meclisi Mart Ayı Olağan Toplantısı’nda gündem dışı konuşan Ülgür Gökhan, çeşitli konular çerçevesinde düşüncelerini dile getirdi. Gökhan, “Ülkede hukuk var mı? Yok. Anayasa Mahkemesi’nin kararını dinlemeyen bir mahkemenin olduğu ülkede hukuk var denemez. Nerede var hukuk, hiçbir yerde yok” dedi.  Ak Partili Belediye Meclis Grubu Başkanvekili Esra Yüksel, Gökhan’ın bu açıklamasının ardından,  “Bence CHP Geneli düzelteceğine kendi içindeki adaletsizlikleri ve hukuksuzlukları düzeltsin. Genel bir adaletsizlik varsa siz vekillerden rol çalmayın. CHP’de zaten anormali normalleştirmede müthiş bir kontrolden çıkış var. CHP yaparsa mubah onların dışındaki herkes gaflet içinde.  Siz hakkı, hukuku kendi partinizde arayın” demesinin ardından Ülgür Gökhan, “Bizim partimiz sizi hiç ilgilendirmez, halkın hukukundan bahsediyorum. Partinin hukukundan değil. İçinizden iki parti çıktı, daha ne olacak” ifadelerini kullandı.
 
Gökhan’ın sözleri üzerine Esra Yüksel, “Sizin de kurduğunuz ittifakın neler olduğu Ümit Özdağ’ın yaptığı basın açıklamasında ortaya çıktı” demesi ile konu tartışmaya döndü. Gökhan, “MHP’den çıkan İyi Parti Meral Akşener Hanımefendi gümbür gümbür geliyor” demesi sonrasında Yüksel, “Meral Akşener’in birlikte kurduğu İYİ Parti kurucularından Ümit Özdağ gibi çok önemli bir kişinin basın açıklamasındaki 10.dakikadaki ithamları Çanakkale Belediyesi, Çanakkale İYİ Parti teşkilatı ve Çanakkale CHP teşkilatını itham altında bırakmıştır” diye konuştu.
 
“BURAK ARKADAŞIM NELER OLUYOR?”
Ülgür Gökhan, “Ben herkesi dinlemem” diyerek Özdağ’ın açıklamasını dinlemediğini ifade ederek, İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt’a soru soran AK Parti Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Esra Yüksel, “Burak arkadaşım geçen de hazırlanmış gelmiş buraya. Bir haksızlığa uğradığını düşündüğü konuyla ilgili söylemde bulundu. Konusunda yüzde 100 haklıydı ama söylemi yanlıştı. Orada adaleti hakkı hukuku ararken Çanakkale’nin haklarını savunurken, Esra Yüksel üzerinden mensubu olduğum partime adaletsizlik kisvesiyle bir şeyler söylemeye çalıştı. Çok boş bir söylemdi. Şimdi soruyorum Burak arkadaşım; kurucu milletvekili Ümit Özdağ’ın istifa ederken söylediği ithamlar vardı. Soruyorum neler oluyor? Kamuoyu ve AK Parti Grubu açıklama bekliyor” şeklinde konuştu.
 
“BURADA BİR ŞEY SÖYLERKEN ÖNCE DÜŞÜNECEĞİZ”
Yüksel’in sorduğu soruya cevap veren İYİ Parti Belediye Meclis Üyesi Burak Kunt, “Bizim Belediye Başkanı ile Ocak ayında yaşadığımız meclis tartışması ile alakalı sizi doğrudan hedef alarak dedi ki ‘Bana bir şey sormayın İYİ Parti’yi küçümseyen Çanakkale Belediye Başkanına gidin sorun’ dedi. Bir cümle kullandı. Bu konu kapandı bizim için. Biz bunu gaf olarak nitelendiriyoruz ve kapattık konuyu.  Bizim için Ümit Özdağ orada çıkıyor ve diyor ki içimizde bir Fetöcü olduğunu iddia ediyor.  İstanbul İl Başkanı Fetö’yle iitisaklıdır diyor.  Niye diye soruyorsunuz, Özdağ diyor ki, “Bu şahıs Kazakistan’dayken Fetö’nün bir iş adamları derneğinde yönetim kurulu üyeliği yaptı’ diyor. İddia bu. Öncelikle Esra Hanım, bunu Belediye Meclisinde dile getirirken kişiyi düşünmemiz lazım. Sayın Burak Kavuncu Çanakkale damadıdır. Çanakkale’nin önemli ailelerden Akkoyun ailesinin damadıdır. Kişiler ile ilgili elinizde böyle bir belge varsa gidersiniz, mahkeme orada ve suç duyurusunda bulunursunuz.  Burada 31 tane Belediye Meclis Üyesiyiz. Ben bu salonda Çanakkale’nin Fetö’cü iş adamları derneği ÇAGİAD’ın yönetim kurulunda olanları sayarım. Akrabaları olanları sayarım, böyle bir şey yok. Kimse kusura bakmasın. Biz kimin Fetöcü olduğunu da biliyoruz, kimin Fetö’ye bulaştığını da biliyoruz, kimin olmadığını da biliyoruz. Esra Hanım, sizin de akrabalarınızdan yöneticilik yapanlar vardı. Ben sizin kayınpederinizi de bilirim. Ben size Fetöcü diyenin de karşısında dururum. Dedirttirenin de karşısında dururum. O yüzden biz burada bir şey söylerken önce düşüneceğiz. Ben burada kimin neyi ne amaçla söylediğini biliyorum. Bu polemik Çanakkale’de tutmaz ama genelde tutar.  Ona da millet kararını verir. Bu yüzden bu konuyu kapatalım” diye cevap verdi.
 
“O KADAR SAÇMALAMIŞ Kİ…”
Burak Kunt’un konuşmasının ardından çıkış yapan Esra Yüksel, “Bu konuyu kapatmayacağız. Ben size açıklama bekliyoruz diyecektim. Buğra Bey ile ilgili değil ki, 10.dakikada çantalar, değişik ithamlar var” şeklinde belirtti. Ülgür Gökhan ise, “Burada İyi Parti adına bir sıkıntı devam ediyorsa, bunu Sayın Genel Başkan Meral Hanım müdahil olur. Biz İyi Parti ile Millet İttifakı’yız. İcap ederse Sayın Genel Başkan beni çağırır ayağına bunun hesabını sorar” demesi ile Kunt, “Estağfurullah, Meral Hanım Çanakkale ile ilgili olan bütün görevleri Sayın Rıdvan Uz’a vermiştir” bilgisini verince sözlerine devam eden Gökhan, “Rıdvan Uz gerekli açıklamayı yaptı. Tamam, konu kapandı. Şimdi Özdağ’a ne oluyor? Burada ne olmasını istiyor? Fetö’yle ne alakası var? Onun için o kadar saçmalamış ki… Rıdvan Bey açıklamasını yapmış, hatta bizim genel başkan yardımcısı da altına imza atmış. Gelip bana bu konuda açıklama da istemediler. Ben de sizin gibi okudum. Ümit Özdağ bizimle ilgili ne söylemiş olabilir ki, ne ifade eder ki, ne alakası olabilir ki? Saçmalamış” diyerek çıkıştı.
 
GÖKHAN, ÖZDAĞ’IN AÇIKLAMASINI MECLİSE OKUDU
Yüksel, tekrar söz alarak, “Dikkat çekmeye çalıştığım konu, şehrimiz belediyesi Çanakkale Belediyesi yine ülke gündemine değişik, çok vahim bir iddia ile geldi. Tabi ki iddia eden bunu kanıtlamak zorundadır” demesinin ardından Gökhan, Özdağ’ın açıklamasını okumak için müsaade istedi ve meclise Özdağ’ın açıklamasını şu şekilde okudu: “İyi Parti’yi CHP’nin uydusu haline getirmişlerdir. Bana kızacağınıza İstanbul Büyükşehir Başkanına, İYİ Parti’yi aşağılayan Çanakkale İl Başkanına kızın. İyi Parti’nin onurunu sattınız, söylediklerimin kanıtı var.”
 
“MENFAAT SAĞLADINIZ GİBİ BİR İTHAMDA BULUNDU”
Ak Partili Esra Yüksel, “Açıklamanın 10.dakikalarında İstanbul, Çanakkale Belediyesi dedi ve hiç hoş olmayan bir ithamda bulundu. Ortaklığınızda birbirinize menfaat sağladınız gibi bir ithamda bulundu. Çok çirkin bir ithamda bulundu” demesinin ardından Gökhan Özdağ’ın açıklamasını meclise şu şekilde okudu: “ ‘İYİ Parti’yi CHP’nin uydu partisi haline getirdiler ifadesini kullanan Özdağ, belediyelerden gelen çantalar, ihaleler, makamlar karşısında İyi Parti’nin onurunu sattınız demiş.”
 
“İYİ PARTİ’NİN ONURUNU SATMADILAR, TAM TERSİNE SAVUNDULAR
Gökhan ve Yüksel arasında diyaloglar şu şekilde gelişti:
Esra Yüksel: Çanakkale Belediyesi ile ilişkilendirmiş.
Ülgür Gökhan: Hayır yok, bakın burada. Sizde var mı aslı? Çanakkale Belediyesi ile ilgili ne dedi?
Esra Yüksel: Rica ediyorum, birisi metni dizsinde okuyalım.
Gökhan: ‘İYİ Parti’yi CHP’nin uydu partisi haline getirmişlerdir. Bunu söyleyince bana kızıyorlar. Bana kızacağınıza CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'na, İYİ Parti'yi aşağılayan CHP Çanakkale Belediye Başkanı'na kızın. Çantalar, makamlar karşılığında İYİ Parti'nin onurunu sattınız. Bunların hepsinin kanıtı var.’ İyi Parti’nin onurunu satmadılar, tam tersine savundular. Burada münakaşa ettik. Rıdvan Uz da bizim milletvekili ile beraber oturdular metin yazdılar. Onurunu korudular. Demek ki bu kadar.
Esra Yüksel: Okuduğunuz dizin yanlış. Dizinin bütünlüğünde şehrimiz belediyesi ile ilgili ki ben bu belediyenin meclis üyesiyim. Benim amacım burada milletin ittifakını analiz etmek değil ama içinde Çanakkale Belediyesi geçiyorsa ve kötü itham varsa tabi ki dikkatimizi çeker ve açıklama bekleme hakkımızdır.
Ülgür Gökhan: Belediye ile ilgili bir şey dememiş hanımefendi. Sadece İyi Parti grubunu nitelemiş, belediye meclisine falan bir şey dememiş. Bizim İYİ Partiyle belediye başkanı arasındaki o diyaloğu eleştirmiş, sahiplenmediniz partiyi diyor. Ben de diyorum ki tam tersine sahiplendiler.
 
“AK PARTİ’NİN BU KADAR SAHİP ÇIKMASI DA BENCE… HAYIRLI OLSUN”
İYİ Parti Meclis Üyesi Ahmet Uslu ardından söz alarak, “Ümit Özdağ partimizin milletvekiliydi.  Bizim Partimizin il başkanımızı ve diğer aksaklıkları, kamuoyu önünde televizyon televizyon gezerek çeşitli açıklamalarda bulundu ve buna karşılık da Merkez Disiplin Kurulumuz ihraç etti. İhraç usul yönünden dolayı mahkemeden döndü ve yeniden ihraç işlemleri başlamıştı. Normal usule uygun olarak ihraç edilecekti. Yılların kurt politikacısı Ümit Özdağ bunu bildiği için, etrafından da yeni bir parti kurma çalışmalarını Adana Milletvekili İsmail Koncuk’la devam ettiği için bugünlerde ayrılması gerekiyordu ve ayrılırken ne yapması gerekiyordu, sansasyonel şeylerden bahsetmesi gerekiyordu.  Bizim Belediye Meclisinde kendi aramızda yaşadığımız tartışmayı bile Türkiye gündemine getirecek başka hiçbir şey bulamıyor demek ki. Bizim için Ümit Özdağ, eski bir İyi Parti milletvekilimizdir. Bizim için bitmiştir. Biz İyi Parti olarak bildiğiniz gibi İYİ Parti Genel Başkanımız Meral Hanım Grup toplantılarının olmadığı her gün Anadolu’da. Bütün anketlerin de belirttiği gibi yüzde 15’lerin üzerine çıktık yavaş yavaş. Meral Hanım ve İYİ Parti geliyor.  Biz Ümit Özdağ’ı hiç konuşmuyoruz. Ama AK Parti’nin bu kadar sahip çıkması da bence… Onlara şunu diyorum, hayırlı olsun” şeklinde konuştu.  
 
“SAYIN İSKENDEROĞLU YAZIP YOLLAYIVERMİŞ”
Meclis toplantısı sırasında Ankara’da TBMM’de konuyla ilgili açıklama yapan AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu hakkında bir bildiriyi dile getiren Gökhan, “Sanırım Esra Hanım bundan esinlenerek gündeme bunu getirdi. Ben okuyayım sonra takdir sizlerin; ‘AK Parti Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu, İYİ Parti’den istifa eden İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ’ın Çanakkale Belediyesi ile ilgili iddiaları hakkında açıklama beklediklerini söyledi. İskenderoğlu şöyle konuştu: ‘Sayın Özdağ'ın basın toplantısında dile getirdiği iddialarla ilgili Çanakkaleli hemşerilerimiz ve bir Çanakkale Milletvekili olarak açıklama bekliyoruz. Söz konusu ihaleler nelerdir? Çantalar kimden gelmiştir? Bu çantaların içinde neler vardır? Karşılığında neler yapılmıştır? Kimlere ne karşılığı ihaleler verilmiştir? Kimler hangi makamlara getirilmiştir? İttifak etmenizin bedeli bunlar mıdır? Bunlara sadece ilgililerin, sayın belediye başkanının değil, Çanakkale CHP ve İYİ Parti ittifakının da cevap vermesi gerekiyor.’ Esra Hanım’ın da söylediği buydu. Bak bunlar kendi fikri değil, Sayın İskenderoğlu yazıp yollayıvermiş. Şimdi İyi Parti Belediye Meclis Üyelerine soruyorum; ne zaman ihale aldınız, nereden aldınız, kaç liraya aldınız, kimi yerleştirdiniz, hangi elemanınız belediyeye geldi, hatta çantalar nerede? Lütfen bu saçma sapan sorulara cevap veriniz.”
 
“BİZ BİR ÇANTA ALMADIK, BİZE BİR ŞEY GELMEDİ”
Sözü alan İYİ Parti Meclis Üyesi Ahmet Uslu, “Ümit Özdağ açıklamasında şöyle diyor ‘Çanakkale Belediye Meclisinde İYİ Partili Belediye Meclisinin onurunu koruyamadınız ve belediyelerden gelen’ diyor. Çanakkale Belediyesinden gelen diye bir şey yok. Biz burada üç Belediye Meclis üyesiyiz, biz bir çanta almadık, bize bir şey gelmedi” ifadelerini kullandı.
 
“BU BİR İFTİRADIR, MİLLETVEKİLİMİZ DE BÖYLE BİR YAZI YAZARAK AYIP ETMİŞTİR”
Gökhan, son olarak İskenderoğlu’nun açıklaması üzerine, “Artık siyaset o kadar ayağa düştü ki, partiye gerçekten ihanet eden bir adamın sözlerini Çanakkale Milletvekili getiriyor ve Çanakkale Meclisinde gündem haline getiriyor ve bunu grup Başkanı Esra Hanım ile gündeme getiriyor.  Bunun sonucunda da patırtı çıkıyor. Ayıp. Böyle bir şey olabilir mi?  Önce siz çıkacaksınız bu mikrofondan diyeceksiniz ki ‘Ey Özdağ, Çanakkale Belediyesi Cumhuriyet Halk Partisi Belediye Başkanı, Belediye Meclis Üyeleri, İYİ Partili üyelere ya da yandaşlara herhangi bir menfaat sağlamamıştır’ diyeceksiniz. Şimdi sayın milletvekili bunu dedi. Yarın basın bunu yazdı. Bu bir iftiradır, milletvekilimiz de böyle bir yazı yazarak ayıp etmiştir. Çanakkale Belediyesinde kimseye bir ihale verilmemiştir. 4 tane müfettiş burada. Kim istiyorsa yarın sabah gitsin, araştırsınlar” şeklinde konuştu.
 
Konuşmanın ardından belediye meclisine ara verildi ve sonrasında gündem maddelerine geçildi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN