Yeni normalleşme sürecinde açıklanan kararların ardından düşük, orta ve yüksek olarak işaretlenen şehirlerde restoran ve kafelerin açılması kararını değerlendiren Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş, “Önümüzde bir yaz sezonu var. Bu yaz sezonunda vaka sayımızı düşürmemiz lazım çünkü yaklaşık 90 gündür işyerleri kapalı olan esnaf bu ağır yarayı yaz aylarında yapacağı işler ile sarsın” dedi.
 
Çanakkale Kasaplar, Fırıncılar, Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Selahattin İş yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında yapılan kabine toplantısının ardından esnaflarımız açısından önemli açıklamalar yapıldı ve yayımlanan genelge ile Çanakkale’de lokanta, kafe, restoranlar, pastaneler sabah 07.00’den akşam 19.00’a kadar işyerlerini açarak faaliyetlerine devam edebilecekler. 19.00’da işyerlerini oturarak hizmet alan müşterilerine kapatacak. Bu işyerlerimiz 19.00’dan 21.00’e kadar da müşterilerine ‘gel al’ şeklinde paket servis hizmeti verecek. Akşam saat 21.00 yani sokağa çıkma yasağından sonra saat 24.00’ e kadar müşterilerine paket servis yaparak hizmet edecekler. Son genelge ile Çanakkale’de Cumartesi günüde sokağa çıkma yasağı kaldırıldığı için bu saatlere Cumartesi günü de uygulanacak. İş yerleri oturarak hizmet almak isteyen müşterileri için işyerinin toplam kapasitesinin yüzde 50’si kadar müşteri kabul edebilecek. Ayrıca bu işyerlerin oturtarak hizmet alacak olan müşterilerine işyeri girişinde HES kodu sorgulaması yapılacak. Bu arada işyerlerini açan esnaflara Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlemeler yapılacak” bilgisini verdi.
 
“VAKA SAYISINI DÜŞÜRMEK VATANDAŞLARIMIZIN VE ESNAFIMIZIN ELİNDE”
“Türkiye’de 11 Mart 2020’de ilk koronavirüs vakasının görülmesinin ardından yaklaşık 2 buçuk ay işyerleri kapalı kalan, ardından yeni normalleşme süreci ile işyerleri açılan ve bir süre sonrada Türkiye’de vaka sayısının çok artması nedeni ile yeniden kapanan ve bugüne kadar da yaklaşık 90 gün işyerleri kapalı olan esnafa şunu söylüyorum; lütfen koronavirüs tedbirlerini hem işyerlerinde hem de hayatlarında sıkı sıkıya uygulasınlar”diyen Selahattin İş, “Esnaflarımız maske hijyen ve sosyal mesafe kuralına uysunlar ve müşterilerinden de bunu talep etsinler. Tüm Çanakkale esnafımız koronavirüs tedbirlerine uysun. Ne kadar kurallara uyarsak vaka sayımız o kadar düşer ve vaka sayısı açısından riskli bölgeden uzaklaşırız. Unutmayalım ki Çanakkale’nin vaka sayısını düşürmek vatandaşlarımızın ve esnafımızın elinde. Koronavirüs tedbirlerine sıkı bir şekilde uyalım. Biliyorsunuz ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasında yasakların kaldırılması gevşetilmesi ve yeniden uygulanması tamamen Sağlık Bakanlığının her hafta ilan edeceği vaka sayısı haritasına bağlı olacak. Tabi bu haritada bizim hedefimiz yüksek riskli iller arasından orta ya da düşük riskli iller arasına girebilmek olmalı. Önümüzde bir yaz sezonu var. Bu yaz sezonunda vaka sayımızı düşürmemiz lazım çünkü yaklaşık 90 gündür işyerleri kapalı olan esnaf bu ağır yarayı yaz aylarında yapacağı işler ile sarsın. Esnaflarımıza koronavirüs ile ilgili işyeri denetlemelerinin de başladığını ve bu denetimlerinde sıklıkla devam edeceğini de ifade ediyorum. 90 gündür işyerleri kapalı olan esnaflarımıza yeniden iş yerlerini açma hakkı tanıyan Başka Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Çanakkale Valimiz İlhami Aktaş’a, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a ve Sağlık İl Müdürümüz Ali Taşçı’ ya ve emeği geçenlere esnaf teşkilatım adına teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN