İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılının Afet Eğitim Yılı olarak ilan edilmesinin ardından Çanakkale’de etkinlikler düzenlenen basın toplantısı ile başladı. Toplantıda, Çanakkale’deki yerel ve ulusal basın mensuplarına  ‘Birey ve Aileler için Afet Bilinci Eğitimi’ verildi.
 
Afetlere karşı halkı bilinçlendirmek amacı ile İçişleri Bakanlığı tarafından 2021 yılı ‘Afet Eğitim Yılı’ olarak ilan edildi ve Çanakkale özelinde ilk eğitim AFAD tarafından basın mensuplarına verildi. Birinci dereceden deprem kuşağında yer alan Çanakkale’de afet bilincinin oluşturulmasının öneminin vurgulandığı toplantıya basın mensuplarının ilgisi büyük oldu.
 
Çanakkale Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya katılan İl Müdürü İbrahim Tarı, ‘Afet Eğitim Yılı’ nın önemine dair konuşma yaptı. Tarı, “2021 Yılı İç İşleri Bakanlığımızca Afet Eğitim Yılı ilan edildi. Şehirlerin afete hazırlanması için birçok faaliyet yürütülmekte, afet tehlikelerinin öğretilmesi, dolayısı ile bunun farkındalığının oluşması afetlere hazırlıkla ilgilidir. Afet yönetimi ile birlikte bir pürüz halindeki yönetim olarak ifade edilse de esas olan afetin öncesi, afetin sırası ve afetin sonrasında yapılmış olanlardır. Afet öncesi, afet anı ve sonrasında yapılacak olanların tamamı ‘Afet Yönetimi’ olarak tanımlanmaktadır. Nasıl hazırlanmalı, afet anında neler yapılmalı ve sonrasında neler yapılmalı hakkında eğitim vermek hedefimiz” dedi.
 
“HERKESİN AFETE HAZIR OLMASI EN ÖNEMLİ ÖNLEMLERDEN BİR TANESİ”
Tarı, “Şehrimizde yaşayan herkesin afete hazır olması afetin en önemli önlemlerinden bir tanesidir. Afetle mücadelede tek başına bir kamunun görevi değil. Afet, pek çok kurumun görevidir.  Biz afete hazırlık için pek çok sektörle işbirliğini yapmaktayız. 2021 Afet Eğitim Yılı’nda halkımızın afet alanında neler yapabileceği, anlamında onların hazır olması anlamında eğitimlerimiz çok önemlidir. AFAD Başkanlığı ve AFAD İl Müdürlükleri Türkiye çapında çeşitli faaliyetler yapmaktadır.  Eğitimlerimizde yalnızca felaketler öncesinde değil, felaketler sonrasında da yardım edeceğimiz yer almaktadır. Bu anlamda 5 Ocak’tan bu yana uzaktan eğitim ve pandemi sürecine uygun yüz yüze eğitimlerle vatandaşları bilgilendiriyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Programda Eğitim Uzmanı Erkan Sadi Uysal tarafından Afet Farkındalık Eğitimi ile devam etti. Eğitimde, afete hazırlığın önemi,   yaşam çevremizdeki riskler, afet ve acil durum planı, afet ve acil durum çantası, afet sırasında doğru davranış şekilleri afet ve acil durum anında ilk 6 saatin önemi, afet sigortası, bina güvenliği, tahliye ve toplanma alanları gibi konular hakkında bilgiler verildi ve ardından basın mensupların soruları yanıtlandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN