Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen il kongresi sonrasında il başkanlığı görevini devralmasının ardından sene değerlendirmesi yapmak üzere basın toplantısı düzenledi. Toplantıda basının sorularına da cevap veren Ural, Muharrem İnce tarafından başlatılan Memleket Hareketi’ne katılmak için Çanakkale’den bir istifa gelmediğini açıkladı.
 
Parti il başkanlığı binasında gerçekleşen toplantıda basınla bir araya gelen CHP Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, görevi devir almasının üzerinden geçen bir yılın değerlendirilmesini yaptı. Ural, “Cumhuriyeti kuranların kurduğu partimiz CHP'li olmanın onur ve gururunu bizler hep birlikte yaşıyoruz. Kurucu ve ilk Genel Başkanımız, M. Kemal Atatürk önderliğinde kurulan partimiz; ulusal bağımsızlığı kazanan, cumhuriyeti kuran, saltanatı kaldıran, hilafete son veren, ulusal birliğimizi sağlayan partidir. İkinci dünya savaşı sonrasında tek parti konumunun  tüm olanaklarına rağmen, çok partili rejime geçişi sağlayarak Türkiye’nin demokratikleşme sürecinde öncü misyonunu üstlenmiştir” dedi.
 
“CUMHURİYET HALK PARTİSİ ÜLKEMİZİN VE HALKIMIZIN GÜVENCESİDİR”
Konuşmasının devamında Başkan Ural, “Bugün de 19 yıl önce ‘3 Y yoksulluk, yolsuzluk, yasaklar’ diyerek iktidara gelen  AKP hükümetinin yaptıklarına kısaca bir göz atalım. İşsizliğin arttığı, ithalata dayalı tarım politikalarının etkin olduğu, kepenk kapatan ve iflas eden esnafımızın sayısının her geçen gün arttığı, sosyal güvencenin giderek zayıfladığı, kölelik düzeninin geliştiği, geçiş garantili yollar ve köprülerle ülkemizin kaynaklarının beşli çeteye peşkeş çekildiği, üniversitelerin kapılarına kelepçelerin vurulduğu, hukuk ve yargının yok edildiği, Kazdağları ve Biga yarım adasında olduğu gibi ilimizin, bölgemizin ve ülkemizin ormanları, su kaynakları, toprakları, tarım arazileri, maden faaliyetleri, kirli enerji santralleri kurulumu için, küresel ya da yerli görünümlü işbirlikçi şirketlere kurban edildiği ve bu coğrafyanın AKP iktidarıyla binlerce yıllık tarihinin en büyük doğa talanını yaşarken; partimizin üyeleri, yöneticileri ve seçilmişleri olarak bizlere düşen görev, adaletin katledildiği, Cumhuriyetimizin yok edilmeye çalışıldığı, siyasi gücün bir kişinin elinde toplandığı ve tek adamın yönettiği totaliter düzenden ülkeyi kurtarmak, adaleti yeniden tesis edip, demokrasiyle taçlandırmak, laik, demokratik, eşitlikçi ve katılımcı  cumhuriyeti ilelebet yaşatmak ve bunun mücadelesini vermektir. Siyasi iktidarın baskıcı, yasakçı, tek adam düzenine karşı Türkiye’nin kurucu ve birleştirici gücü Cumhuriyet Halk Partisi ülkemizin ve halkımızın güvencesidir. Yönetim kurulumuzla göreve geldiğimiz gün itibarıyla görev dağılımlarımızı yaparak, hiç bir örgütümüzü dışlamadan, ötekileştirmeden, özellikle de kongremizde  bizimle birlikte hareket etmeyen, destek vermeyen ilçelerimizden başlayarak ziyaretlerimizi yapıp, kucaklaşıp birlik ve beraberlik içinde çalışmayı kendimize ilke edindik” diye konuştu.
 
“KAYNAK SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ HALİNDE İL BİNAMIZIN YAPIMINA BAŞLANACAK”
“Pandemi süreci bizi karşılayan ilk sorundu ve bu sorunu, oluşturduğumuz Bilim Kurulumuzun da destekleriyle öncelikle Askıda Gıda Projemiz ve Yerel yönetimleri olmayan İlçe örgütlerimize destek paketleri tedarik ederek o İlçelerimizde de örgütlerimizin halka, ihtiyaç sahiplerine, zorda olan vatandaşlarımıza yardımcı olmalarını ve dokunmalarını sağladık” diyen Ural, yaptıkları çalışmaları şu şekilde sıraladı: “Örgüt içi eğitim çalışmalarımızı sürdürdük ve her an bir seçim olasılığını düşünerek sandık örgütlenmesi çalışmalarımızı yürüttük. Kadın kollarımız ve Gençlik kollarımızla uyum içinde ortaklaşarak il merkezi ve ilçelerimizde çalışmalarımızı sürdürdük. Örgüt içi çalışmalarımızın yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerde millet ittifakı içinde yer alan siyasi partilerimiz ve tüm demokrasi güçleri ile iletişim içinde olup, aylık periyodik toplantılar düzenleyerek siyasi gündemi değerlendirdik, gelecek için dayanışma ve ortaklaşma görüşmelerimizi sürdürdük. Yerel yönetimlerimiz ve İttifak yaptığımız yerel yönetimlerle uyum içinde çalışıp, birlikte çözüm odaklı çalışmalar yaptık. Belediyelerimizin aktivitelerine katılım sağlayarak siyasi olarak güçlenmelerine destek sağladık. İl Genel Meclisi üyelerimizin çalışmalarına, ilçelerimizin kamudan alacakları yatırımların belirlenmesine İlçe örgütlerimizin destekleriyle çözüm olmaya çalışarak destek verdik. Sivil toplum örgütlerimizle bir araya gelerek toplumsal sorunlarına çözüm bulmaya gayret gösterdik. Seçim öncesi, önceki yönetimimizce yeni İl binası yapılmak üzere alınan eski mülkün yıkım izinlerini alarak yıkımını sağladık, etüt ve proje çalışmalarımızı ruhsat müracaatı aşamasına getirdik, zemin etüt çalışmalarımıza da kısa süre içerisinde başlanacaktır. Proje hakkında genel merkezimizi bilgilendirdik, çalışmalar hakkında bilgilendirme yaparak genel merkez desteğimizi istedik. Kaynak sorununun çözülmesi halinde il binamızın yapımına başlanacaktır. Tabi ki bu çalışmalarımızı yürütürken zaman zaman zorlandık, sıkıntılar yaşadık ancak yılmadık, yıkılmadık, alnımız açık başımız dik mücadelemizi sürdürdük ve de sürdürmeye kararlılıkla devam ediyoruz.”
 
“EKONOMİ KÖTÜ DURUMDA”
Başkan Ural, açıklamasının ardından basının sorularını cevapladı. 28 yaşındaki CHP üyesi Tugay Adak’ın işsizlik sebebinin gösterildiği intiharının sorulması üzerine Ural, “İnsanların intiharları çeşitli nedenlerden olabilir, kendi sosyolojik problemleri olabilir ama bu şunu gösteriyor bize; Türkiye’de bugün intihar eden insanımız varsa, bunun sorumluları olması gerekir. Bunun sorumluları, işsizlik, insanların geliri olmaması ve insanların aç kalmasıdır. Bugün Halk Ekmek bütün illerimizde hızlı bir şekilde gelişiyor ve insanlar Halk Ekmek almak için kuyruklarda bulunuyorsa bunun sorumlusunu aramamız gerekiyor. Bunun da çözümünü hepimiz birlikte yapacağız. Ekonomi kötü durumda” açıklamasını yaptı.
 
“BÖYLE BİR DÜŞÜNCESİ OLMADIĞINI DA BİZZAT DİLE GETİRDİ”
Yeni Asır’ın ‘CHP’den istifa edecekler’ listesi haberinde adı geçen Denizli Milletvekili Teoman Sancar’ın geçtiğimiz günlerde istifa etmesinin ardından, listede ismi yer alan Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan’ın da yer aldığı hatırlatıldı. Ural, konu ile ilgili olarak, “Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifalar var. 3 arkadaşımız milletvekilimiz istifa etti ve son olarak da Denizli milletvekilimiz de istifa etti. Bu istifaların nedeni, siyasi karşılıklı, uzlaşma noktalarında aksaklıkların yaşanması, kişilerin belki de kariyer peşinde koşmalarının göstergesidir. Bu sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nde değil birçok siyasi parti de yaşanacaktır, olacaktır. Ocak ayı ortalarından bu yana her hafta istifalarla ilgili genel merkezimizden gelen listelerimiz var. Biz bunları bizzat tarıyoruz, bunları ilçe örgütlerimize gönderiyoruz, ilçe örgütlerimiz tarıyor ve bize rapor ediyor. Biz Cumhuriyet Halk Partisi il yönetimi olarak bu kişileri arıyoruz nedenlerini soruyoruz. Şunu bilmenizi istiyorum; Çanakkale’de ‘Ben Memleket Hareketi için istifa ettim’ diyen henüz hiç kimse yok. Ben Memleket Hareketi’nin hamlesini de yanlış buluyorum, yapılan çalışmaları da sinsi sinsi yapmalarına katılmıyorum. Herkes yaptığı hareketten kendisi sorumludur çünkü siyaset geleceği planlamaktır dedik.  Dolayısıyla geleceği planlamak isteyen arkadaşlarımız, kendi kariyerlerini planlamak ile ilgili siyaset yapıyorlarsa biz burada yokuz. Özgür Ceylan konusunda ise; ben kendisi ile görüşmedim ama bir önceki listede de adı vardı görüşmemi yaptığımda. Bunun tamamen provokatif amaçlı bir haber olduğunu söyledi, böyle bir düşüncesi olmadığını da bizzat dile getirdi” şeklinde cevapladı. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN