Aralık ayında yüzde 22 seviyesine inen Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesi son yağışların ardından yüzde 72’ye yükseldi. Son birkaç aydır kurak geçen ayların ardından kritik seviyelerde yer alan su seviyesindeki artış, vatandaşın ve üreticinin yüzünü güldürdü. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, bu seviye ile rahatladıklarını söyleyerek şu anda bir sıkıntı gözükmediğini belirterek, yine de barajın yüzde 100 dolmasını beklediklerini vurguladı.
 
Çanakkale’nin tek içme ve kullanma suyu kaynağı olan Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin kritik seviyelere düşmesinin ardından kent genelinde alarma geçilmiş ve çeşitli araştırmalar yapılmaya başlanmıştı. Geçtiğimiz senelere göre kurak geçen kış aylarından dolayı barajdaki su seviyesi yüzde 22’ye düşmüş ve bu sorun neticesinde belediye başta olmak üzere birçok devlet kurumu da çeşitli önlemler almak için çalışmalar yapmıştı. Önümüzdeki zamanlar için çalışmalar devam ederken, il genelindeki yoğun yağmur ve kar yağışı barajın su seviyesini yükseltti.
 
Kritik seviyelerden çıkarak geçtiğimiz haftalarda yüzde 60 civarlarına çıkan Atikhisar Barajı’nın su seviyesi bu hafta 37 milyon 786 bin metreküp ile yüzde 72’e yükseldi. Aralık ayından beri su tasarrufu konusunda uyarılar devam ederken, yaşanılan bu olayın her an tekrar edebilme tehlikesine karşı kişilerin dikkatli su harcamaları yapmaları gerektiğinin altı çizildi.
 
“ŞU ANDA VE ÖNÜMÜZDEKİ YIL İÇİN BİR SORUN GÖZÜKMÜYOR”
Çanakkale Belediye Başkanı İrfan Mutluay, barajdaki son durum hakkında değerlendirmede bulunarak, “Kentin içme ve kullanma suyu açısından gelinen seviye bizi oldukça rahatlattı çünkü 2 Aralık tarihinde seviyemiz yüzde 22’lere düşmüştü. Özellikle içme ve kullanma suyu açısından bu bizi endişelendirmişti. Şu anda gelinen seviyede, şu anda ve önümüzdeki yıl için bir sorun gözükmüyor ancak daha önce de ifade ettiğim gibi bu baraj aynı zamanda tarımsal sulamada kullanılan baraj. 26 bin dekar tarım arazisinin sulanmasında kullanılıyor. Bu açıdan bakıldığında kent ve bölgemiz için ekonomik değeri var. Eğer burada yeteri kadar su rezervi olmazsa bu defa tarım arazileri ve üretim ciddi anlamda zarar görecektir. Bu da kent için ekonomik kayıptır. En azından gelinen seviye ile birlikte kısmi bir rahatlama söz konusu fakat yeterli mi, değil. Biz barajın bahar yağışları ile birlikte tam dolmasını diliyoruz. Umarım istenilen yağışlar alınır” dedi.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN