Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz hafta 1 Mart tarihi ile normalleşme sürecinin başlayacağını belirtmesinin ardından, il bazında açıklanmaya başlayan vaka oranları kapsamında kararlar alınacağı konuşmaya başlandı. Çanakkale özelinde değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, restoran, kafe gibi işletmelerin açılması için ildeki herkesin salgınla mücadele etmesi ve vaka sayılarını minimumda tutulması için tedbirlere uyması gerektiğini belirtti.
 
Geçtiğimiz hafta ‘yerinde karar dönemi’ kapsamında açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşeceğiz. 1 Mart itibarıyla süreç belirlenen kriterler çerçevesinde, dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki İl Hıfzıssıhha Kurullarımızla başlayacak" diye açıkladı. Bu kapsamda vatandaşlar, belirtilen tarih sonrasında kısıtlamaların kalkacağı gün için merakla beklese de, normalleşme sürecinin içinde alınacak kararlar henüz belli değil.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, 1 Mart itibariyle il bazında gerçekleştirilmesi planlanan normalleşme veya yeni tedbirler konusunda Çanakkale’yi değerlendirerek, “Bilim Kurulu’nun önerileri doğrultusunda illerde kapalı olan işletmelerin açılması ve kısıtlamalarda bazı iyileştirmeler, normale geçme ile vaka sayılarındaki duruma göre farklı tedbirler alma ile ilgili konularda genelge yayınlayacak. Bu genelgede illerdeki vaka durumlarının artış oranı veya düşüş oranına göre bir yüzdelik hesaplaması doğrultusunda İl Hıfzıssıhha Kurulları bazı kararlar alacak” şeklinde açıklamada bulundu.
 
“YAKALAYAMAZSAK BİRAZ İŞİMİZ ZOR”
Şu anki durumla ilgili değerlendirmede bulunan Özcan, “Türkiye genelinde ilk verilen verilerde Çanakkale’de vaka sayılarının düşük olduğu, yapılacak bir çalışmada Mart ayı itibariyle bazı kısıtlamaların kaldırılabileceği ağırlıklı bir görüştü. Ancak bir haftalık zaman içerisinde vakalardaki artışlar, bugün itibariyle olacak artışlar, bakanlığın yayınladığı genelgelerden sonra bu oranları il olarak yakalayabilirsek düzenleme yapılır. Ama yakalayamazsak biraz işimiz zor çünkü sadece bizim ille ilgili bir durum değil, diğer illerle de ilgili” dedi.
 
“İSTATİSTİK ORANLARDA İYİ DURUMA GELMEMİZİ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ”
“Geçtiğimiz hafta Pandemi Kurul toplantısı vardı. Özellikle bu konularda ne yapılabilir dediğimiz zaman bakanlığın genelgesinin içeriğini bekliyoruz” diyen Başkan Özcan, “Sağlık Bakanımızın bu konudaki açıklamaları net. Hep birlikte Çanakkale’de hepimiz önlemlere, yapılan kısıtlamalara uyarak vaka sayılarının düşmesini, istatistik oranlarda iyi duruma gelmemizi dört gözle bekliyoruz. Eğer vaka sayılarında düşüş olmazsa kurul da bununla ilgili bakanlığın dışında bir karar alamaz” diye belirtti.
 
“BÜTÜN MÜCADELEYİ GÖSTERECEĞİZ”
Ünal Özcan, il olarak kısıtlamalara dikkatle uyulmasının önemini vurgulayarak, “Disiplin içerisinde vaka sayılarının düşmesini sağlamak hepimizin görevi. Bu esnaf için de vatandaş için de sağlık çalışanları için de geçerli. Elimizden ne geliyorsa, bütün mücadeleyi göstereceğiz hayırlısıyla” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN