Çanakkale'de 8-14 Şubat tarihleri arasında 100 bin kişide 37,61 olarak açıklanan haftalık vaka oranı, 15-21 Şubat tarihleri arasında artarak 43,76'ya yükseldi. Son günlerde hava sıcaklıklarının yükselmeye başlamasıyla birlikte kentin cadde ve sokaklarında kalabalıkların arttığı görüldü. Ortaya çıkan bu manzaralar, vakaların da tırmandığı dönemde endişe yarattı. Vali İlhami Aktaş, yaptığı açıklamada vatandaşı tedbirlere uymaları konusunda uyardı
 
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, ‘İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı (100 bin kişide)’ tablosunu sosyal medya hesaplarından kamuoyu ile paylaştı. 15-21 Şubat tarihleri arasını kapsayan haftalık verilerde Çanakkale’de yine artış gözlendi. Haftalık vaka sayılarının ilk kez açıklandığı 8-14 Şubat döneminde,  yüzde 37,61 oranla en çok vaka sayısı artan beş il arasında yer alan Çanakkale’de, bu oran 43,76'ya yükseldi. Kentte vaka sayılarının hızla artmaya devam ettiği görüldü. Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, “Haftalık 100.000 nüfusa karşılık gelen vaka sayısında bazı illerimizde belirgin artış var. Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için her birimiz tedbirlere daha çok uymalıyız” açıklamasında bulundu.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, İllere Göre Haftalık Vaka Sayısı’na ilişkin verilerin açıklanması sonrasında sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede; “Bazı illerde korona virüs olgularının sayısı olasılıkla ilçeler ve merkez arasında ciddi farklı. Bu nedenle bazı illerde Çanakkale ‘de olabilir, sadece il değil İlçe Hıfzıssıhha Kurullarının da görüşlerine göre hareket etmek gerekir. Çünkü il açısından farklılıklar, ilçeler açısından da olabilir” ifadelerini kullandı.
 
CADDE VE SOKAKLARDA KALABALIKLAR ARTTI
Diğer yandan son günlerde hava sıcaklıklarının yükselmeye başlamasıyla birlikte kentin cadde ve sokaklarında kalabalıkların arttığı görüldü. Güneşli havayı fırsat bilen bazı vatandaşların, korona virüs salgını artış göstermesine rağmen sosyal mesafe ve maske kurallarına uymadığı görüldü. Özellikle kordon boy ve Çarşı Caddesi yoğunluğun en çok yaşandığı bölgeler arasında ye aldı. Bazı vatandaşların maske takmadıkları da gözlendi. Ayrıca Kayserili Ahmetpaşa Caddesi ve Demircioğlu Caddesi gibi işlek yerlerde görülen kalabalıklar tedirgin etti. Koronavirüs salgınının devam ettiği günlerde ortaya çıkan bu manzaralar, vakaların da arttığı dönemde Çanakkale’de endişe yarattı.
 
VALİ AKTAŞ’TAN TEDBİR UYARISI
Vali İlhami Aktaş da yaptığı açıklamada vatandaşı tedbirlere uymaları konusunda uyardı. oronavirüsle mücadele kapsamında, ülke genelinde olduğu gibi Çanakkale’de de tedbirlerin en üst düzeyde devam ettiğini belirten Vali İlhami Aktaş, salgınının kontrol altına alınabilmesi için kurallara uymamız gerektiğini hatırlattı. Normalleşmeyi konuştuğumuz şu günlerde daha hızlı normal hayata dönebilmek için vatandaşların tedbirlere sıkı bir şekilde uymasının pandemiyle mücadelede başarıya ulaşmayı hızlandıracağını ifade eden Vali İlhami Aktaş, “Maske, sosyal mesafe ve hijyen konularında daha dikkatli olmalı, çok daha özenli davranmalı ve çevremizdeki herkesi uyarmalıyız. Hepimizin sağlığı birimizin hatasına feda edilemez, unutmayalım ki koronavirüs alacağımız hiçbir tedbirden daha güçlü değildir” dedi.   
 
Ersan KÜÇÜKKURU