Çanakkale Belediyesi’nin kırsal kalkınma hedefleri doğrultusunda kurulan Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Organize Sanayi Bölgesindeki İşletmesinde markasını ve ürünlerini tanıtmak amacıyla Organize Sanayi Bölgesinde bulunan işletmelerinde lansman düzenledi.
 
Amacı kadın istihdamını arttırmak, yerel üreticiyi desteklemek ve katkısız işlenmiş sağlıklı ürünlerle tüketiciyi buluşturmak olan Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi tanıtım töreni düzenlendi.
 
Pandemi koşulları sebebiyle destekçilerin ve kooperatif üyelerin katılımıyla düzenlenen törende; Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, Kepez Belediye Başkanı Birol Arslan, Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifi Nazmiye Gök, Ulusal Göç Kuruluşu Türkiye ofisi İş Modeli Geliştirme Uzmanı Nurhan Keleer, Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İl Başkanı Metin Ümit Ural, Cumhuriyet Halk Partisi Kooperatiflerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Fatma Köse ve kooperatif üyeleri katıldı.
 
Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Nazmiye Gök, kooperatifi kurulma sürecini anlatarak, “Bundan yaklaşık bir yıl önce Çanakkale Belediyemizin kırsal kalkınma, üretme ve kooperatifleşme hedefleri doğrultusunda Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifini Belediye Başkan Yardımcıları İrfan Mutluay ve Rebiye Ünüvar’ın gecesini gündüzüne kattığı bir hummalı bir çalışmanın sonucunda kurduk. Kadın demek birlikte çalışmak, dayanışma, birlikte başarmak ve paylaşmaktır diyerek içimiz kıpır kıpır Çanakkale’nin doyulmaz lezzetlerini Çanakkaleliler ve tüm Türkiye ve tüm dünya ile buluşturmak için yola çıktık. Çanakkale’nin meyve ve sebzelerini ile neler yapabileceğimizi tasarlarken aldığımız yardımlar ile vizyonumuz genişledi. Ardından Çanakkale’nin sebze ve meyvelerini işlemeye başladık” dedi.
 
“TÜM TÜRKİYE’ YE ULAŞTIRMAK İSTİYORUZ”
İlk işledikleri ürününün Kepez Beldesinden kayısı ve ondan ürettikleri marmelat olduğunu söyleyen Gök, “Ardından coğrafi tescili olan Bayramiç Beyazı geldi. Sonrasında ise karpuz çilek derken ürün çeşitliliğimizde artarak yolumuza ve Çanakkaleli kadınlar olarak üretmeye devam ettik. Bir süre sonra yerimize sığamadığımız için Çanakkale Organize Sanayi Bölgesine taşındık. Çanakkale’nin meyvelerini ve sebzelerini işlerken sirkelerde beklemeyi, reçel ve marmelatları yaparken şekerin yanında sevgimizi katmayı, pekmez yaparken ise sabrımızı sınadık. Bir süre sonra ise zamanı geldiği için Çanakkale’ nin meşhur domatesini salça yapmak, Kösedere domateslerini salça olarak sofralarınıza getirmek için üretim yapmaya başladık. Çanakkale’ nin Yenice ilçesi Kapya biber zamanında ise Çanakkale domatesine karıştırdık yapa biber salçası yaptık. Hedefimiz büyümek ve Çanakkale’nin markası olan Farm17s ile Çanakkale’nin lezzetlerini önce Çanakkale’ ye ve daha sonrada tüm Türkiye’ ye ulaştırmak istiyoruz ve ürünlerimizin Türkiye’nin her yerine ulaşması için internetten satışlara da başladık. Bizi destekleyen herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
“BAZI İNSANLARIN YEMEĞE İŞTAHI VARDIR BAZI İNSANLARIN DA ÜRETMEYE”
Kooperatif başkanın ardından destekleyici kurumlardan olan Ulusal Göç Kuruluşu Türkiye Ofisi İş Modeli Geliştirme Uzmanı Nurhan Keleer konuşma yaptı. Keeler, “Kooperatifler şöyle çok önemli; Avrupa’da öyle kooperatifler var ki bazı ülkelerin gayrisafi milli hasılalarından çok daha fazla ciroları var. Bizim de hedeflerimiz yüksek. Burada öyle bir güç var. Bazı insanların yemeğe iştahı vardır bazı insanların da üretmeye iştahı vardır. Rebiye Hanım’ın çok büyük bir itici gücü oldu. Hepimize inandılar. Biz başlarken, kafamıza göre ürün üretmedik. Hane halkı paneline baktık. Kahvaltılar hangi hanelere gidiyor, alanlar neden alıyor, fiyatı nedir, nereden alıyorlar diye baktık. Üretim büyümeye başladı. O aşamada Birleşme Milletler Uluslararası Göç Kuruluşu projemizi can kulağı ile dinledi. Hem ortaklara hem sizlere çok teşekkürler” dedi.

“450’ YE YAKIN KOOPERATİFİN BAŞARILI OLAMADIĞI BİLGİSİNE ULAŞTIK”
Belediyesi Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar da yaptığı konuşmada kooperatifin önemine dikkatleri çekti. Ünüvar, “Bu kooperatifin kurulduğu Çanakkale Belediyesi’nin, Çanakkale Belediye Başkanımızın 2019 yılı seçim vaatleri arasında bir yerel kalkınma modeli olarak kooperatifleşmeyi öngörmüştü. Biz seçimlerin hemen ardından belediye meclis üyelerimiz ve belediye başkan yardımcımız İrfan Mutlu ay ile birlikte çalışmalarımıza başladık. Kooperatifleşme ile ilgili yaptığımız araştırmada Türkiye genelinde ve Çanakkale’ de kurulan 450’ ye yakın kooperatifin başarılı olamadığı bilgisine ulaştık. Kooperatifçilik ile ilgili özellikle gelişmiş ülkelerin neler yaptığına nasıl başarılı olduklarını inceledik. Yurtdışında kurulan ve çok ciddi başarılı olan kooperatifler varken neden ülkemizde kooperatifçiliğin çok başarılı olamadığını ve nelerin yanlış yapıldığı ile ilgili araştırmalarımız yaptık” ifadelerini kullandı. 
 
“BU PROJE BİR KADIN İSTİHDAM PROJESİDİR”
“Bu araştırmaların ardından da Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Koopetratifini 7 kurucu ortağı ile beraber kurduk” diyen Başkan Ünüvar, “Aslında bu proje bir kadın istihdam projesidir. Tabi bu proje aynı zamanda bir sosyal projedir. Bu kadının çocuğun üreticinin hayatına dokunan, sağlıklı ürün arayan annenin hayatına dokunan bir projedir. Çok çeşitli kadınlar bir araya geldi ve bu üretim atölyesinde ortak bir şekilde üretim yaptılar ve yapmaya da devam ediyorlar. Kısa orta ve uzun vadede hedeflerimiz var. Kısa vadede olanını gerçekleştirdik. Orta vadede kooperatifimizin üretimi devam ederken yemek üretmeden, bebek bakıcılığından evde hasta bakıcılığından kreşe hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Yemek hizmeti verme çalışmalarına başladık. Kurumlara yemek veriyoruz ve bu hizmetimizi genişleteceğiz. Uzun vadeli hedefimiz ise kooperatifimizde oluşan sinerji ile geliştirdiğimiz ürünlerimizi Farm17s markamız ile tüm Türkiye’ de ve uluslararası alanda satmak ve marka değerimizi artırmak” diye belirtti.
 
“ÜRETİME ÖNEM VERMEK ZORUNDAYIZ”
Son olarak ise konuşma gerçekleştiren Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Bugün çok mutluyum çünkü seçimlerden önce bu dönem aday olurken önem verdiğimiz klasik markalar dışında, ilk defa bu dönem kooperatifleşme ile ilgili kırsal kalkınma ile ilgili vaatlerimiz var. Bugünün şartları bizi buraya getirdi çünkü ülkemiz üretim yapmak zorunda, üretime önem vermek zorundayız ve özellikle tarımsal üretime onun desteklenmesine önem vermemiz gerektiğine inanıyorum. Küresel ısınma,  ülkemizde tarımsal üretimlerdeki gerileme ve sağlıklı gıdaya ulaşmadaki sıkıntılar açıkçası kooperatifleşme üzerine düşünmeye sevk etti. Bu bağlamda kooperatifleşme üzerine yoğunlaşmamız gerektiğine inandım.  Avrupa’da gittiğimiz yerlerde de bunu gördük. Tarım, gıda noktasında bu kooperatifleşme üzerine çalışmalar sağlanıyor. Bizde de hep kooperatifleşme teşvik edilmiş ancak çok başarılı olunamamış. Çanakkale’de 400 üzerinde kooperatif var ama çoğu başarısız. Bunun nedeni ayrı konu ama ben şuna inanıyorum; işin doğrusu kooperatifleşme. Üretimde birlik ve beraberlik, hele bu kadınların elleriyle olursa başarısız olması düşünülemez” dedi.
 
“KOOPERATİF ÜRÜNLERİNİ HALKA ULAŞTIRIYORUZ”
“Halkın Bakkalı var Halk Bahçesi’nin içerisinde, ikincisini inşallah Esenler’e yapacağız ve gerek kooperatif ürünlerinin gerekse dışarıdan kooperatif ürünlerini halka ulaştırıyoruz” diyerek belediye olarak kooperatifleşmeye önem verdiklerini vurgulayan Gökhan, “Atalık tohumlarımızı üretiyoruz ve bunu halkla buluşturuyoruz. Kadınlarımızın kooperatif kurma noktasında inancımız vardı. Onu da Belediye Başkan Yardımcımız Rebiye Ünüvar sayesinde gerçekleşti. Özellikle Çanakkale Troida Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin kurulmasında görev almış arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. Şu an 50 kişi oldular ama hedef daha fazla kişi olmak. Daha fazla üretmek ve üretim kooperatifi oluşturmak, önümüzdeki süreçte çok daha rahat hareket edeceklerdir. Sadece marmelat, salça gibi tarımsal ürünlerin pazarlanması değil aynı zamanda yemek üretimine giriştiler. Aynı zamanda başka ürünler de üretecekler, bu daha başlangıç. Bir yıllık bir süreç ve bu süreçte iyi bir mesafe alındı” ifadelerini kullandı.
 
“ÜRÜNLERİN DEĞERLENMESİ İÇİN ÇABAMIZI SÜRDÜRECEĞİZ”
Gökhan, sağlıklı ürün meselesinin çok önemli olduğunu söyleyerek, “Biz sağlıklı ürün diyorsak en sağlıklı, çürüksüz, ilaçsız ürünlerle üretim yapacağız ve o güvenceyi vereceğiz. Çanakkale’den sunarken, domatesimizi, kapya biberimizi, çileğimizi bu Çanakkale’nin ürünüdür ve sağlıklı üretilmiştir diye ifade etmek istiyoruz. Çanakkale’nin kadınları Allah’a şükür gülüyor, güldürüyoruz. Niye güldürüyoruz, çünkü biz kadın haklarına saygılıyız ve bu kentte kadın-erkek ayrımı olmadan, hiçbir siyasi düşünceyi göz ününe almaksızın kadınların topluma katkıda bulundukları bilinci ile hareket ediyoruz. İnşallah daha çok gülecekler hatta kahkaha atacaklar. Ticaret İl Müdürlüğümüz ve Tarım İl Müdürlüğümüze de teşekkür ediyorum.  Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Odası’nın katkıları var.  Ürünlerimizin pazarlanması için de çaba göstereceğiz. Artık e ticaret var. Onun üzerine yoğunlaşacağız, Çanakkale’nin tanıtımı için ürünlerin değerlenmesi için çabamızı sürdüreceğiz. Sadece kooperatiflerin hareketleri ile değil; biz tarım iliyiz. Fakat tam kooperatifleşemediğimiz için ürünlerimizi bazen sıklıkla iyi değerlendiremiyoruz. Onun için kooperatifleşmeyi teşvik etmemiz lazım. Mallar satılmadığı zaman panikliyoruz, o zaman fırsatçıların eline düşüyor. Şu anda elma pazarlamasında sıkıntı var. Ama üretici bunu pazarlamak zorunda, destek olmak için çaba gösteriyoruz. Özellikle büyükşehir belediyeleriyle diyalogdayız. Ben tekrar bu cesaretle kooperatife katılan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.
 
Konuşmaların ardından, stantlarda örtülü şekilde duran ürünlerin açılışı yapılarak, tanıtımı sağlandı. Katılımcılar, kooperatif üyelerinden ürünler hakkında bilgi aldı. 
 
Gizem Tuğçe BAYHAN