Son dönemde koronavirüs hasta ve vaka sayısında azalma olduğu düşünülen Çanakkale’nin bu sıralamaya girmesi endişeyi de beraberinde getirdi. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, konuya ilişkin değerlendirmesinde, “Toplam 100 bin kişiye düşen vaka sayısı anlamında Çanakkale kötü durumda değil” dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesaplarından yaptığı bilgilendirmelerde, “Geçen haftaya göre 1 haftada 100.000 nüfusta görülen vaka sayısı en çok artan 5 ilimiz: Bilecik, Erzincan, Kilis, Uşak ve Çanakkale. En çok azalan illerimiz ise Bitlis, Mardin, Kastamonu, Yalova ve Bingöl. Tedbir ve kısıtlamalara uyum aşı ile birlikte en büyük gücümüz” ifadelerini kullandı. Bu açıklama Çanakkale’de adeta şok etkisi yarattı.

Vaka sayısının Türkiye’ de en fazla artan beş ili arasında Çanakkale’nin de yer almasının istatistik verilerinin yansıması olduğunu aktaran Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, “Çanakkale diğer illerden vaka sayısı olarak çok kötü durumda değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın ‘Türkiye’ de geçen haftadan buyana en fazla vaka sayısı artan iller’ açıklaması nedeni ile böyle bir algı oluştu. Sadece sorun şu; Sağlık Bakanı Fahrettin Koca haftalık değerlendirmenin sonuçlarını açıkladı. Bakan Koca Türkiye’ de son 1 haftada vaka sayısı en fazla artan iller arasında 5’nci sırada Çanakkale’yi göstermesinin nedeni; mesela 1 hafta önce sizin 50 vakanız var ise ve bu vaka sayısı 1 hafta içerisinde vaka sayınız 70’e çıkmışsa yaklaşık vaka sayınız %40 artmış oluyor. Ama toplam 100 bin kişiye düşen vaka sayısı anlamında Çanakkale kötü durumda değil. Bakan Koca’nın açıklaması öğle bir algı yarattı ki sanki Çanakkale vaka sayısı açısından çok kötü. Şu an benimde görev yaptığı Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde geçen hafta hiç koronavirüs vakamız yoktu. Şu anki vaka sayımız bir elin parmaklarını geçmeyecek rakamlarda. İstatistik böyle bir şey;  mesela bir önceki hafta eğer vaka sayısında sıfırsanız bu hafta 5 ya da 10 vaka yatışınız varsa, düşünün yüzde anlamında nasıl bir sonuç çıkar ortaya” değerlendirmesinde bulundu.

“ŞEHİR OLARAK ÇOK TEHDİTKAR BİR DURUMDA DEĞİLİZ”
Rehavete kapılmamak gerektiğinin altını çizen Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy şöyle devam etti; “Bunu Çanakkale’de vatandaşlarımız rahatlasın diye söylemiyorum. Böyle bir algıda oluşsun istemiyorum. Ortada Çanakkale Türkiye’nin en fazla vaka artışı olan 5 ilinden biri Çanakkale algısı yanlış. Böyle bir durum yok. Zaten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamasına dikkate ederseniz vaka artışı en fazla olan iller diye ifade edilen iller Çanakkale gibi küçük iller. Küçük illerin vaka konusunda büyük iller ile kıyaslama yapılacak olursa zaten kötü olma gibi bir durumları yok. Ancak kurallara hiç uyulmadığında belki böyle bir durum olabilir. Çanakkale’de de koronavirüs tedbir ve yasaklarına olağan üstü bir uyulmamazlık gibi bir konu yok. Bu durumu söyle düşünmek lazım; Bakan Koca’nın açıklaması, haftalık vaka sayısı artışı oranının yüksek olması gibi anlaşılmalı. Eğer sizin bir önceki hafta vaka sayınız çok azsa ve bir hafta içerisinde bu sayı birkaç hasta arttıysa bile bu oran çok yüksek çıkacaktır. Sonuç olarak aslında geçen haftaya göre vaka sayısı oranı ve durumu atmış oluyor. Çanakkale içinde bu durum böyle geçen haftaya göre vaka sayımız artmış durumda. Yoksa genel olarak Çanakkale’nin durumu kötü anlamına gelmiyor. Kesinlikle Çanakkale Türkiye’nin diğer illerinden vaka sayısı konusunda kesinlikle kötü değil. Şehir olarak çok tehditkar bir durumda da değiliz.”

“BU ÇANAKKALE İÇİN BİR UYARIDIR”
Bunun aynı zamanda bir uyarı olduğunu aktaran Erensoy, “Koronavirüs yatan hasta sayıları ortada. Çanakkale için şunu söyleyebiliriz; geçen haftaya göre koronavirüs hasta sayılarımızda artış var. Ama bizim zaten geçen haftalarda koronavirüs vaka sayımız çok çok azdı. Dolayısı ile vaka sayısı artışımız daha göze battı. Tabi bu bir anlamda da aslında Çanakkale için bir uyarı. Bu durum Çanakkale’ de vaka sayısının geçen haftaya göre daha fazla arttığını gösteriyor. Çanakkale’ de abartılı bir koronavirüs vaka sayısı yok. Bu Çanakkale için bir uyarıdır, vaka sayısının artmaya başladığının bir uyarısıdır. Bu durum da koronavirüs aktivitesinin devam ettiğinin bir göstergesidir. Zaten bu durumu bekliyorduk. koronavirüs aktivitesi devam ediyor ve yeni yeni vakalarımız oluyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklaması Çanakkale geçen haftaki vaka sayısı ile bu haftaki vaka sayısı arasındaki oran üzerinden bir açıklama aslında. Çanakkaleliler çok panik yapmasınlar ama bunun da bir uyarı olduğunu unutmasınlar” diye ekledi.

Gizem Tuğçe BAYHAN