Üniversitelerde eğitimin uygulamalı derslerde yüz yüze ve diğer dersler için online olarak devam etmesi kararı geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı. Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, konuyla ilgili düşüncelerini paylaşarak üniversitelerde uygulamalı eğitimlerin açılmasının önemli olduğunu belirterek, “Bu üniversite öğrencileri hiçbir şey görmeden bu yıl mezun olacaklar. Gerekli önlemler alınıp şartlar oluşunca mutlaka geçilmesi gerekiyor” dedi.
 
YÖK, uygulamalı eğitimin gruplar halinde yüz yüze, teorik eğitimlerin ise online olarak yapılmasına karar verdiğini açıklamasının yanı sıra salgın endişesi veya barınma nedeniyle eğitime devam etmek istemeyen öğrencilerin kayıt dondurma hakkından yararlandırılmasını da kararlaştırdığını bildirdi.
 
Konuyla ilgili açıklamada bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “Sağlık Bilim Kurulunun özellikle bölgenin bulaş oranları dikkate alınarak üniversitelerde uygulamalı eğitime geçilmesi yönünde bir tavsiye kararı oldu. Fakat burada kıstas alınması gereken konulardan bir tanesi, Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs tedbirlerinde hareketliliğin ve bazı esnemelerin olabilmesi için vaka sayısının yüz binde 60’ın altında olması gerektiği görüşü var. Üniversitelerin uygulamalı eğitimde yüz yüze eğitimin başlaması için Çanakkale’ de de vaka sayınının Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği vaka sayısında ya da altında olması gerekiyor. Şu bir gerçek, üniversitelerde uygulamalı eğitime, gerekli önlemler alınıp şartlar oluşunca mutlaka geçilmesi gerekiyor. Üniversitede öyle bölümler var ki uygulama olmadan o eğitimi almak mümkün değil. Diş Hekimliği, Tıp Fakültesi’nin bölümleri ve özellikle iki yıllık laboratuvar meslek yüksek okulu, bahçe bitkileri ya da aşılama budama bölümleri var üniversitelerin. Bu eğitimler 2 yıllık olduğu için bu branşlarda okuyan üniversite öğrencileri teorik dersleri alarak üniversite eğitimlerine başladılar ancak tam pratik dersleri göreceklerdi ki üniversitelerde uzaktan eğitim başladı” dedi.
 
“BU ÖĞRENCİLER ASLINDA KAYIP ÖĞRENCİLER”
“Bu branşlardaki üniversite öğrencilerinin çoğu eline ne bahçe makası aldı, ne budama makası aldı. Laboratuvar da uygulamalı eğitim yapmadı laboratuvar ortamı görmedi” diyen Hacımusalar, “Bu üniversite öğrencileri hiçbir şey görmeden bu yıl mezun olacaklar ve bu öğrenciler üniversitenin ilgili bölümünden aldıkları eğitim ile alanda öğrendiklerini uygulamaya geçirecekler. Bu mümkün değil. Bu öğrenciler aslında kayıp öğrenciler. Bir nevi kayıp nesil. Bu durumu düşünülerek az öncede ifade ettiğim gibi gerekli tedbirler alınarak ve şartlar sağlanarak mutlaka uygulamalı eğitime geçilmeli. Yine aynı şekilde Fen fakültesinin bazı bölümleri var. Üniversite öğrencilerinin sürekli laboratuvarda uygulama yaparak eğitim alması gerekiyor ve bu uygulamalı eğitimin süresi bir yıldır” diye konuştu.
 
“HEM OLUMLU HEM DE OLUMSUZ ETKİLEYECEK”
Hacımusalar, Dünya Sağlık Örgütünün tavsiyesi göz önüne alındığında koronavirüs vaka sayısı 100 binde 37 olduğundan, Çanakkale’ de üniversitede uygulamalı eğitimin yüz yüze başlaması kararı alınırsa Çanakkale’ ye en az 5-6 bin üniversite öğrencisi geleceğini söyleyerek, şunları belirtti: “Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde okuyan 5-6 bin öğrenci yani Türkiye’ nin çeşitli illerinden Çanakkale’ ye gelecek. Bu öğrenciler yurtta kalmıyor. Bu üniversite öğrencileri evde kalıyor. Bu öğrenciler gıda ihtiyacını lokantalardan ve Çanakkale esnafından sağlıyor. Bu da ciddi bir hareketlilik anlamına geliyor. Bunun dışında üniversite öğrencileri bir yıldır birbirlerini görmüyor. Sosyal bir varlık olan insan bir yılın ardından Çanakkale’ ye gelip hem ortamda bulunma ve bir takım aktivitelere katılma ihtiyacı duyacaklar. 5-6 bin üniversite öğrencisinin uygulamalı eğitim yapmak üzere Çanakkale’ ye gelmesini fırsat olarak gören ve uzaktan eğitim görse de Çanakkale’ ye gelecek ciddi sayıda bir üniversite öğrenci kitlesi de olabilir. Bu Çanakkale’ de kontrol edilmesi mümkün olmayan ve en önemlisi de kısa sürede tekrar kapanmaya yol açacak bir durum da ortaya çıkabilir. Köylerde eğitim öğretimin başlaması ve Mart’tan sonrada okullar açılacak. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesinde yüz yüze eğitimin başlaması sadece üniversiteyi değil bölgedeki bütün eğitim öğretimi faaliyetlerini, ticari faaliyetleri hem olumlu hem de olumsuz etkileyecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.  
 
Gülçin AKIN