Çanakkale’de meteorolojinin uyarılarının ardından beklenen kar yağışı hafta sonu Çanakkale il genelinde etkili oldu. Yoğun kar yağışı yaşamı olumsuz etkilerken, kara ve deniz yollarında ulaşım sıkıntısı yaşandı.
 
Koronavirüs salgını nedeniyle bir uzun süredir yapılamayan ancak ikinci dönem itibariyle köy okullarında başlayacak yüz yüze eğitim daha başlayamadan kar yağışı nedeniyle 1 gün tatil edildi. Kar bazı bölgelerde yolları kapatırken, yollarda kalanların yardımlarına ekipler koştu. Küreme tuzlama çalışmaları aralıksız yapılırken yoğun kar nedeniyle çiftlik evlerinde kalan vatandaşların yardımına da yine ekipler koştu. Kent merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye yaklaşırken, yüksek kesimlerde ise 50 santimetreyi aştı. 
 
Çanakkale’de, Cumartesi saat 19:30 sıralarında başlayan kar yağışı Pazar günü de etkisini sürdürdü. Kent merkezinde kar kalınlığı 20 santimetreye ulaşırken, ekiplerin zorlu mesaisi aralıksız devam etti. Tipi şeklinde yağan kar nedeniyle Karayolları Genel Müdürlüğü 14. Bölge Müdürlüğü 142. Şube Şefliği ile İl Özel İdaresi ekipleri, Çanakkale-İzmir Karayolunda tuzlama ve küreme çalışmaları yaptı. Kent merkezi, ana yollar ve köy ulaşımlarında aksama yaşanmazken, Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri şehrin giriş ve çıkış noktalarında herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yoğun mesai harcadı.  Kar yağışına hazırlıksız yakalanan bazı sürücüler, araçlarıyla birlikte yolda kaldı. Çanakkale-Bursa karayolunun, 15 Temmuz Demokrasi Otogarı mevkiinde yolda biriken kar nedeniyle özellikle zincir ve kar lastiği bulunmayan araçlar seyretmekte güçlük çekti. Yolda kalan bazı sürücüler, araçlarının lastiklerine zincir takmaya çalıştı. Havanın da çok soğuk olması bu durumu iyice zorlaştırdı. Bazı sürücülerin yardımına ise diğer araçların sürücüleri çekme halatı bağlayarak yetişirken, Karayolları ekipleri Çanakkale'den Biga’ya kadar karayolunda sürekli kar küreme ve tuzlama çalışması yaptı. Çanakkale-Biga karayolu, yoğun tipi nedeniyle 13.00-16.00 saatleri arasında TIR'lara kapatıldı.
 
DENİZ ULAŞIMINI ETKİLEDİ
Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu Çanakkale ve çevresinde, tipi şeklinde yağan kar, görüş mesafesini düşürdü.  Çanakkale Boğazı çift yönlü olarak transit gemi geçişlerine kapatıldı. Kar yağışı nedeniyle Gökçeada ve Bozcaada’ya yapılması planlanan tüm feribot seferleri iptal edildi. Çanakkale Boğazı hattındaki feribot seferleri ise kontrollü olarak devam etti. Kuvvetli rüzgarın etkili olduğu bölgede tipi şeklinde yağan kardan dolayı görüş mesafesi düştüğü için önceki akşam saat 21. 45'te Çanakkale Boğazı transit gemi geçişlerine kapatıldı. Boğaz, yağışların etkisini azaltmasıyla birlikte 23 saatin ardından kontrollü olarak Kuzey ve Güney yönlerinden gemi trafiğine yeniden açıldı.
 
YÜZYÜZE EĞİTİME BAŞLAMADAN TATİL
İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Çanakkale'de etkili olan kar yağışı nedeniyle 15 Şubat Pazartesi günü bazı okullarda başlayacak olan yüz yüze eğitime bir gün ara verildiğini açıkladı. Buna göre; Çanakkale'de yüz yüze eğitim 16 Şubat Salı günü başlayacak. Ayrıca tüm kamu kurum ve kuruluşlarında görevli olan engelli personel ile hamile personel de, yarın idari izinli sayılacak.
 
MAHSUR KALANLAR KURTARILDI
Diğer yandan kar yağışı nedeniyle mahsur kalan vatandaşlar için adeta seferberlik ilan edildi. Lapseki ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle çiftlik evinde mahsur kalan 68 yaşındaki Sevim İnel, Jandarma ve Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet götürme Birliği ekipleri tarafından kurtarıldı. İlçeye bağlı Kocaveli köyünde bulunan çiftlik evinde Sevim İnel yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni arayarak durumunu bildirdi. Bunun üzerine kurtarma çalışması başlatan Jandarma ve Lapseki Kaymakamlığı Köylere Hizmet götürme Birliği ekipleri, bölgeye iş makineleriyle ulaştı. Karda mahsur kaldığı çiftlik evinden alınan Sevim İnel, Lapseki ilçe merkezine getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Gelibolu ilçesine bağlı Bayırköy’de yoğun kar yağışı nedeniyle mahsur kalan yaşlı çiftçiyi de belediye ekipleri kurtardı. İlçe genelinde tipi şeklindeki yoğun kar yağışın nedeniyle Bayırköy'de mahsur kalan Kadir Yaldızlı (85) ile eşi Fatma Yaldızlı 'yı (83) Gelibolu Belediyesi ekipleri kurtardı. Hafta sonunu köylerindeki evlerinde geçirmek için geçen Cuma günü Bayırköy'e gelen yaşlı çift, etkili kar yağışı nedeniyle mahsur kaldı. Köy evinde ısınmak için sobalarını yakamayan  ve yemeklerini hazırlayamayan yaşlı çift, yol da kardan kapanınca köyde zor durumda kaldı. Bunun üzerine Gelibolu merkezde yaşayan çocuklarından yardım istediler. Ancak kardan kapanan köy yoluna onlarda ulaşamayınca, Gelibolu Belediyesi’nden yardım istendi. Belediye ekipleri, iş makinesiyle yolu açarak gittikleri köyde, mahsur kalan yaşlı çifti alıp, ilçe merkezine getirdi. Hastanedeki sağlık kontrolünün ardından Yaldızlı çifti, evlerine götürüldü.
 
Gülçin AKIN