Elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere zincir gıda mağazalarına uygulanacak olan belli kriter ve yasakların yer aldığı kanun taslağı geçtiğimiz gün Ticaret Bakanlığı tarafından açıklandı. Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, bu marketlerin gıda dışında çarşıdaki esnafın sattığı ürünleri de sattığı için yıllardır mücadele ettiklerini söyleyerek, “Bu zincir mağazalar değil gıda, bir çarşıda satılması gereken hepsini satıyor. Böyle bir şey olmaz. Elektronik eşyadan tutun, ayakkabısında giyim eşyasına, mobilya eşyasına kadar. Burada gıda satışı yapılacaksa, bizim bakkalımızda satılan gıda ürünleri gibi satılsın” şeklinde düşüncelerini belirtti.
 
Ticaret Bakanlığı'nın küçük esnafı korumak amacıyla zincir gıda marketlerin mağaza açmasına yönelik kuralları içeren ve bazı ürünlere satış yasağı getiren kanun teklifi taslağı son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yerini aldı. Taslağa göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak ve bu zincir gıda marketler yeni mağazalarını belli kıstaslara göre açabilecek. Ayrıca küçük esnafı korumak amacıyla zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00'den önce açılamayacak.
 
“YILLARDIR BİZ BUNUNLA MÜCADELE EDİYORUZ”
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, zincir marketlerle ilgili olarak yasallaşması beklenen çeşitli kural ve yasakların yer aldığı önerge hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özcan, “Esnaf ve sanatkar olarak çok uzun yıllardır en büyük sıkıntımız zincir mağazalar, AVM’ler, şehir içinde kıstaslar getirilmeden mahallenin her sokağına hiçbir şart konulmadan her yere açılmasıydı. Yıllardır biz bununla mücadele ediyoruz. Pandemi süreci ile birlikte, son dönemdeki fiyat artışının ana kaynağının büyük zincir mağazalar olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek, bu doğrultuda Ticaret Bakanlığı bizlerin de görüşünü alarak zincir mağazalarının açılma saatlerinden tutun yerinin belirlenmesi, nüfus sayısına göre açılacak yerleri detaylarını belirleyen bir yönetmelik taslağı hazırladı. Bu taslakla ilgili biz görüşlerimizi bildirdik. Bu ayın sonuna kadar yasal anlamda meclisten geçmesi yönünde bize bilgi verdiler. Biz ay sonuna kadar bunun yasallaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“BİZİM BAKKALIMIZDA SATILAN GIDA ÜRÜNLERİ GİBİ SATILSIN”
“Esas olarak esnaf teşkilatı olarak şunu istedik; bir zincir mağaza gıda satıyorsa yalnızca gıda satmalı” diyen Özcan, “Bu zincir mağazalar değil gıda, bir çarşıda satılması gereken hepsini satıyor. Böyle bir şey olmaz. Elektronik eşyadan tutun, ayakkabısında giyim eşyasına, mobilya eşyasına kadar. Burada gıda satışı yapılacaksa, bizim bakkalımızda satılan gıda ürünleri gibi satılsın. İkincisi ise haksız rekabet, açılış saatleri özellikle hafta sonları düzenlenmesi gerekiyor dedik. Önergeye o saat kriterleri konuldu. Ayrıca her yere değil, zincir mağazalar nüfus sayısına göre açılacak. 2 binin altında olan ilçe, kasaba, belde gibi yerlerde zincir mağazaların açılması yasaklanıyor. Yine aynı şekilde bir mahallede bir sokakta bir tane şubesi varsa ikincisinin açılmasına izin verilmeyecek” diyerek detaylı bir şekilde anlattı.
 
“BUNUN GERİ DÖNÜŞÜ YOK”
Özcan, şartları yerine getirse bile bakkal, büfe, market gibi esnaf ve sanatkarın olduğu işletmelerin belli mesafe yakınına açılamayacağını da vurgulayarak, “Taslak hazırlandı, bizlerin görüşleri alındı. Bu ayın sonuna kadar yasalaşmasını bekliyoruz. 10-20 gün sonra bunun geri dönüşü yok” diye konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU