Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, basın açıklamasında bulunarak parti içindeki görevinin son bir yılını ve gündemi değerlendirdi.
 
2 Şubat 2020 tarihinde yapılan Cumhuriyet Halk Partisi Çanakkale İlçe Merkez Kongresi’nde tek aday olarak girerek yeniden başkan seçilen Ali Uyanık, o tarihten bu yana yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 23 Şubat 2020 tarihinde İl Kongresini ve pandemi şartlarından dolayı ertelenen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) 37. Olağan Kurultayını da 26 Temmuz’da yaparak parti içi seçimleri tamamladıklarını aktaran Uyanık, ” Mart ayı itibari ile ülkemizde de ortaya çıkan Covid-19 vakaları ile maalesef, zaten sıkıntılı olan iş yaşamı sektelere uğramaya başladı.  Yönetimin bu tecrübesizliği de kaldıramaması sonucu 5 maskenin dağıtılamaması gibi durumlar oluştu. Şu an hali hazırda dünyada bir aşılama süreci var. Çünkü kalıcı çözümün aşı olduğunu biliyoruz. Hali hazırda Çanakkale’de kaç kişi aşılandı, kaç kişi aşılama programına alındı, bu takvim ne zaman gerçekleştirilecek bunları bilmiyoruz. Çanakkale’de pandeminin başlangıcından bu yana kaç kişinin hayatını kaybettiğini bilmiyoruz.  Yani hayatı olduğu gibi göstermek var, hayatın gerçekleri var, bunlarla yüzleşmek ve çözüm üretmek var. Bir de kendilerine göre oluşturdukları bir yapay dünyayı insanların kabul etmesini dayatmak var. Biz de maalesef bu ikiyüzlü dayatmayla karşı karşıyayız. Siz basın mensupları her yerde, toplu ortamlarda, röportajlarda olmak zorundasınız ama risk grubunda değilsiniz. Ölen ölür kalan sağlar bizimdir anlayışı ile aşılama sürdürülüyor. Ama bu ülkenin insanı bunu sürdürülebilirlikten çıkararak geleceğini bilerek yaşamını sürdürmek istiyor bu da en doğal hakkı. Dolayısı ile pandemi sürecinde aşılama takviminin net, şeffaf, en azından bundan sonraki kısım ile ilgili açık ve net olmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“MESLEK ÖRGÜTLERİ TEMSİL EDİLMİYOR”
Pandemi sürecinin başında kurulan ve süreci yürüten Bilim Kurulu’na da değinen Uyanık, “Pandemi sürecinde en üst kurum Bilim Kurulu, oluşturulduğunda ülkenin kendi branşında bu salgını en sağlıklı şekilde yürütüleceği düşünülen birikimli insanlar aracılığıyla bu iş organize edildi.  Ancak bunun içinde Türk Tabipler Birliği,  Türk Diş Hekimleri Birliği,  Türk Eczacılar Birliği yok. Yani sağlık çalışanlarının temsili olduğu meslek örgütleri temsil edilmiyor.  Bir işin öznesi olup da en üst temsil organının olmadığı bir yönetim anlayışı, sanırım bu dünyada pek az ülkeye nasip oldu. Bunlardan bir tanesi de bizim ülkemiz” dedi.
 
“HALKTAN ALDIĞI GÜÇLE AKILLA, BİLİMLE, GELECEĞE IŞIK TUTMAK ZORUNDADIR”
Sözlerine gündem değerlendirmesiyle devam eden Uyanık, “Bu ahval ve şerait içinde Partimiz 31 Mart yerel seçimlerden elde ettiği başarı ile birçok ilde yerel yönetimde kendini daha fazla ve daha geniş anlamda ve çoğunlukla ifade etme şansı buldu.  Belediyelerimiz yalnızlaşan halkımızın umudu oldu.  Merkez ilçesi olarak sorumlu olduğumuz Çanakkale Merkez ve Kepez’de de bunun somut örneklerini hep beraber yaşadık.  Cumhuriyet Halk Partisi her şeyden önce halktan aldığı güçle akılla, bilimle, geleceğe ışık tutmak zorundadır.  Bunun yanında bu milletin geleceğine, yarınlarına sahip çıkmak zorundadır.  Kurucu değerlerden aldığı güçle bugünleri ve yarınları var edecek en önemli yapı, en önemli Sivil Toplum Kuruluşu Cumhuriyet Halk Partisidir. Cumhuriyet Halk Partisi, bir kitle partisi olarak toplumun tüm kesimlerinden, farklılıklarıyla beraber kucaklaşmalı.  Onların dertlerini dinlemeli ve onların sorunlarına çözüm olmalıdır.  Bunun ilk ve en önemli adımı belki kendi kadrolarına sahip çıkmak, eleştiri, özeleştiri kurumunu en az şekilde işleterek, önce kendi içerisindeki sorunları çözerek sokakta buluşmaktır.  Partimizde tüm demokrasilerde olduğu gibi makamlar ve görevler geçicidir. Kalıcı olan partimizi yerelde ve genelde iktidara taşıyacak görevin sorumluluk ve bilinciyle emek veren kadrolardır. Emeğin en yüce değer olduğu bilinciyle Cumhuriyet Halk Partisi,  şahsi menfaatlerin,  çıkarcı kariyer planlamanın aracı olmayacaktır. Parti bütünlüğümüze sahip çıkarak iktidar mücadelesini dolu dolu yapmaya devam edeceğimizi bir kere daha ifade etmek isteriz.  Biz Cumhuriyet Halk Partisi Merkez İlçe Yönetim Kurulu olarak geleceğe umutla bakıyoruz.  Her şeye rağmen bütün zorlukların içinden, çok daha zor ve engebeli yolları aşmış ülkenin bireyleriyiz” dedi. 
 
“SAYIN İNCE’YE BAŞARILAR DİLERİZ”
Başkan Uyanık, gündem değerlendirmesinin ardından basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Geçtiğimiz günlerde, 42 sene hizmet verdiği Cumhuriyet Halk Partisi’ndeki görevinden istifa eski Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce hakkında değerlendirmede bulunan Uyanık, ‘’Parti içinde en üst noktalarda görevler verildi, muharrem ince de onlardan birisi.  Muharrem İnce bizim Cumhurbaşkanı adayımızdı 2018 seçimlerinde. O dönemde ben görevliydim Merkez İlçe’deydim yine. Bu partide farklılıklarıyla bir arada olmayı başarmak gibi bir durumumuz var. Herkes için ayrı bir kariyer planlaması maalesef söz konusu değil. Son dakikaya kadar da parti içi disiplin kuralları işletilmedi biliyorsunuz. Özellikle bir mağduriyet yaşatılmaması adına.  Sayın İnce, kendi adına bir partileşme sürecini olgunlaştırıyor. Kendisine başarılar dileriz. Bunun yakın zamanda, orta veya kısa vadede neye evirileceğini, neye yarayacağını hep beraber göreceğiz. Bir gün Muharrem İnce de dâhil tüm maariflerle ve tüm toplumla buluşma dileğimiz bizim tarafımızdan sıcak olarak duracak’’ dedi.
 
“KORONA VİRÜSÜ HASTA SAYISINI AÇIKLAYAMAM”
Geçtiğimiz sene pandeminin yoğun olduğu dönemde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, korona virüsü sebebiyle hayatını kaybeden kişi sayısını açıklamıştı. ‘Çanakkale’de hali hazırda görev yapan hiçbir CHP’li Belediye’nin henüz açıklamada bulunmadığı ve ellerinde rakam varsa açıklayabilirler mi?’ sorusu üzerine konuşan Uyanık, ‘’Açıklayamam. Şöyle açıklarım; Bir fikrimiz var.  Rakamları açık açık söylersek kamuoyunu manipüle etmiş oluruz. Ancak genel olarak bir önceki yıl ile vefat sayıları kıyaslandığında ortaya somut bir veri çıkıyor. Geçen seneye göre vefatların geçen seneye göre vefatların Çanakkale için 2 katı olduğu ortaya çıkıyor. Bu da şu anlama geliyor: Korona virüsü tanısı teşhisiyle vefat eden yurttaşların dışında çok ciddi bir daha farklı teşhislerle defnedilen kişiler var. Ama sayının normalden fazla olduğu belirtiliyor. Çok net söyleyelim; sağlık meslek örgütlerini bilim kuruluna almayan anlayışın sebebi kendilerine doğruların söylenmesinden rahatsız olan bir liderle biz muhatabız. Çünkü o namuslu ve aklı başında insanlar sesini çıkarabilselerdi eğer binleri toplayıp kongre salonlarında şov yapılmasına hayır diyeceklerdi izin vermeyeceklerdi. Birileri binlerce insanı topluyor ve bununla şov yapıyor.  Bununla övünüyor bununla gurur duyuyor.  Bu ülke insanı bunları hak etmiyor. Bütün yoksulluğumuz acılarımız eksiklerimiz bizimdir ama çözüm bizim tercihlerimizden geçer. Cumhuriyet Halk Partisinin varlık sebebi tam da bu noktada önemli daha da değerli bir noktaya geliyor’’ şeklinde konuştu.
 
“BU ÜLKEDE HER ŞEY VARDIR VE 24 SAAT ÇOK UZUNDUR”
Kendisine yöneltilen, ‘Çanakkale’de Deva Partisi, Gelecek Partisi, Saadet Partisi ve CHP ortak akıl ortak düşünce gibi bir durum söz konusu olur mu?’ sorusu üzerine de açıklama yapan Uyanık, ‘’Olur, neden olmasın? Öncelikle İl Başkanlıklarımız aracılığıyla diyalog kurulur. Millet ittifakının paydaşları olarak sürdürülüyor. Ancak bunun içinde bir takım gelgitlerde yaşanmıyor değil. Ancak, Deva ve Gelecek Partisi’nin biraz daha oturmasıyla diyelim yani, ülke genelinde örgütlenmesini tamamlamasıyla beraber biraz daha hareketlenme başladı. Eğer sorunuz; merkez liberal merkez ve sağ liberal olarak ayrı bir ittifak hazırlığı var mıdır ise, bu ülkede her şey vardır ve 24 saat çok uzundur. Ancak bir tek şey geçerli; Bu ülke insanı mutlaka bundan sonra yapılacak seçimlerde tercihlerini doğru koyacak ve kendi geleceğine sahip çıkacak bizler bunların aracısı olacağız. Ülkenin gözbebeği bir kurum Boğaziçi üniversitesinde.  Boğaziçi Üniversitesi’ne girerek ailesinin gururu olan çocuklarımız bunlar… Herkesin sevdiği gençlerdi, ne oldu da biz bu gençleri hemen terörist ilan ettik? Bu kadar ucuz mu bu işler? Olmamalı bu ülke bunları hak etmiyor.  Bunun için de tüm paydaşlarla, aklı ve yüreği temiz insanlarla, yapılarla, partilerle Cumhuriyet Halk Partisi dirsek temasında olacaktır ki zaten öyledir de. Bunun ilk sonuçları 2019 yerel seçimlerinde alındı. Bundan sonraki süreçte de bunun artarak gelişerek devam etmesini öngörüyoruz. Umutla bakıyoruz’’ diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Gülçin AKIN