Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği (ÇASEMDER), bünyesinde ‘Aktif Yaşlanma Farkındalık Komisyonu’ oluşturarak, sağlıklı ve aktif bir yaşlılık sürecinin gerçekleşmesinde kişilere yardımcı olmayı amaçlıyor.
 
ÇASEMDER Başkanı Ulviye Çalıdağ, kurdukları Aktif Yaşlanma Farkındalık Komisyonu ile amaçlarını ve yapmak istedikleri faaliyetleri anlattı. Çalıdağ, “Dernek olarak, sağlıklı ve aktif bir yaşlılık sürecinin gerçekleşmesinde önceki ve devamındaki yaşın aktif ve farkında olarak geçirmenin önemini bilerek sağlık ve mutlulukla karşılamak gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle alanlarında profesyonel disiplinlerle birlikte yol almanın bize ve sizlere çok şey kazandıracağına inanıyoruz. 65 yaş üstü üyelerimiz ve halkımız için yapılacak farkındalık çalışmalarımızda katılımcı ve katkı sunan herkesi bekliyoruz. Şu an bizimle birlikte olan komisyon üyelerimize içten teşekkür ve minnetlerimizle herkesle en kısa zamanda buluşmak üzere sağlıklı günler diliyoruz” dedi.
 
Ocak ayında kurulan bu komisyon ise şu isimlerden oluşuyor; Psikolog Bülent Güler, Psikolog Duygu Geyik, Emekli Hemşire- Sosyoloji Öğrenci Gülseren Eren, Tıp Doktoru( Nöroloji)              Prof.Dr.Handan Işın Özışık Karaman, Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Okyar İğli, Hemşire-Rad.Tek. Dernek Başkanı Ulviye Çalıdağ.
 
Komisyon olarak yaptıkları açıklamada ise Komisyon üyesi Gülseren Eren'in İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde yapmakta olduğu yüksek lisans tezi için 2014 yılında Çanakkale Merkez İlçede 60 yaş ve üzeri bireylerde ‘Gündüz Yaşlı Bakım Evlerinin Yaşam Kalitesine Katkısını’ belirlemeye yönelik yaptığı çalışmada; yaş arttıkça günlük yaşam ihtiyaçlarına duyulan destek ihtiyacının artığının görüldüğü vurgulandı. Ayrıca yaş alanların evlerinde kalarak destek almak istediklerini, halen ihtiyaç duydukları desteği genellikle birinci derece akrabalarından almakta olduklarını, böyle bir desteğin kurum veya yerel yönetimlerin verip vermediğini bilmediklerini ve kimilerinin fiziksel ruhsal ve sosyal desteğe ihtiyaçları olduğunun farkında olmadıklarını, eğitim seviyesi arttıkça destek ihtiyacının aile dışından kabul edilme oranı artığı gibi sosyal yaşam hareketliliğinde eğitimle arttığı tespit edildiğini ortaya koyulduğu belirtti.
 
“TERAPÖTİK YAŞAM ALANLARI YARATILMASI SAĞLIKLI TOPLUMLAR İÇİN ELZEMDİR”
Açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı: “Aktif yaşlılık için davranış değişikliklerini yaratacak olanın mümkün olduğunca geniş hedef kitlelerin farkındalığının arttırılmasıdır. Yaş almış bireylerin yaşam kalitesi düzeylerinin artırılmasına yönelik farkındalık eğitimleri yanında yaş almakta bireylerin davranış değişikliklerine yönelik farkındalık eğitimlerinin de aynı önemde olduğu unutulmamalıdır. İlgili kurumların bu konuda yapmakta olduğu çalışmalara ek olarak sivil toplum kuruluşlarının da işin bir ucundan tutması gerektiği aşikardır. Halkın sağlığının geliştirilmesi ile birlikte yaşanan çevreninde geliştirilerek terapötik yaşam alanları yaratılması sağlıklı toplumlar için elzemdir. Konunun uzmanları rehberliğinde yapılacak eğitimlerle başlayacak çalışmalar daha farklı yaklaşımlarla da zenginleştirilebilir. Özellikle sağlık profesyoneli üyelerin oluşturduğu sivil toplum kuruluşlarının halk sağlığını yakından ilgilendiren konularda sorumluluk alması sağlıklı toplumların yaratılmasına katkı sağlayacağı gibi bu alanda yapılması planlanan çalışmaları güçlendirecektir. Çanakkale Sağlık Çalışanları ve Emeklileri Derneği bünyesinde oluşturulan ÇASEMDER Aktif Yaşlanma Farkındalık Komisyonunda öncelikli olarak hedeflediğimiz yaş almış ve almakta olan bireylere yönelik eğitim çalışmalarımızın ilgili profesyonellerle daha nitelikli, etkili ve daha gerçekçi olacağına inanmaktayız.”
 
ÇASEMDER üyeleri, pandemi sebebiyle şu anda Zoom üzerinden toplantılarını düzenlediklerini fakat salgının bitmesinin ardından aktif olarak faaliyetlerde bulunacaklarını da vurguladı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN