Geçtiğimiz günlerde Ege Denizi'nde İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında meydana gelen depremler Çanakkale’de de hissedildi. Sık bir şekilde gerçekleşen depremler vatandaşlar arasında huzursuzluk yarattı. Bu depremleri değerlendiren Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, olan artçılar ile fay hattındaki enerjinin daha çabuk biteceği yönünde yorumda bulundu.
 
Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Doğan Perinçek, İzmir açıklarında gerçekleşen deprem hakkında bilgiler verdi. Perinçek, “5.2lik depremden sonra artçıların gelmesi doğal fakat ilginç olan bu depremde araçların sayısı 5’e yakındı. 4.9, 4.8 şeklinde oldu. Bu biraz farklıydı ama her depremin kendine özgü bir hareket yapısı var. Mesela Ayvacık Gürpınar'daki deprem artçıları 2 sene sürdü. Bu depremde yine benzer şekilde Midilli depremindeki olduğu gibi 5.2’den sonra tekrar 5.2 oldu, bir de 5.1 oldu.  Hatta çok iyi hatırlıyorum. Bizim için sürpriz olmuştu. Gülpınar Ayvacık depreminin bu deprem arasında bu bakımdan bir benzerlik var. Fakat ben buradaki depremin artçılarının aylar yıllar süreceğini sanmıyorum” ifadelerini kullandı.
 
“BELKİ BİRKAÇ GÜN DAHA DEVAM EDECEK”
Artçı ve ana deprem arasında büyüklük benzeri hakkında da yorumlarını paylaşan Perinçek, “2017 yılında bir deprem yaşamış, 6.2. Ondan 150 yıl önce 1867’de 6.9 şiddetinde deprem yaşamışız. Yani buradaki Midilli’deki fay buradaki enerjisini 150 yıl dolmadan boşaltmış ve ilginç tarafı 1867 depremi 6.9 iken 2017 depremi 6.2 oluyor ve de günümüzde olan ise 5.2 depremleri büyüklüklerinde azalıyor. Oradaki faylar enerjisini boşaltmış ki genelde bölgedeki depremlerin büyük depremin aynı fay üzerinde depremlerin tekrarlanmasını 200 –300 yılda bekleriz. Dolayısıyla burada 150 yılda bir deprem olduğu için burada enerji yok. 5.2 olmasının nedeni bu artçıların da şiddetli olmasının da, daha çabuk enerjisini bitireceği yönünde yorumluyorum ben. Tabii 4 büyüklüğünden yukarı depremler oldu. Toplam artçı sayısı 100’ü aşkın oldu. Belki birkaç gün daha devam edecek” dedi.
 
“MİDİLLİYE DOĞRU UZANAN VE EDREMİT KÖRFEZİNDEN UZANAN FAYI TETİKLEDİ”
“Çanakkale'de İntepe’de otururken depremi hissettik, evi sağlam olmayanları biraz tedirgin etti, ben Çanakkale halkına bir şey demek istiyorum. Eviniz sağlamsa sokağa çıkmaya bile gerek yok” diyen Perinçek, “Aslında bu deprem normal bir deprem çünkü öncüsü oldu, geliyorum diye haber verdi. Elazığ depreminde de böyle bir şey oldu. 4 hafta önce orda Hasan Köyü yakınlarında depremler oldu. Hatta orada da onları öncü olarak yorumlayıp, büyük deprem geliyor diye haber oldu. Bu depremde de öncüler evvelden oldu. Arkasından ana deprem oldu. Ama burada şok olan ana depreme büyüklükte başka bir deprem olması bu biraz şaşırtıcı. Bu benzeri Çanakkale Gülpınar depreminde Ayvacık'ta gördük. Dediğim gibi her depremin kendine özgü bir yapısı var. Her depremde önce öncü sonra ana şok görürüz. Ana şoktan sonra ana şoka yakın olmayan depremler yaşarız. Ama artçılar artınca bir şey dikkatimi çekti. Midilliye doğru uzanan ve Edremit Körfezinden uzanan fayı tetikledi. O fay Edremit Körfezine kadar tetiklenirse bu kez Edremit Körfezindeki fayları tetikleyebilir. Bu tabii çok uzak bir ihtimal değil tabi umarım gerçekleşmez. Çünkü Edremit Körfezinde 1944 de 6.8 var. Umarım o depremimin gerçekleşmesi çok erken ama tetikleme olursa 5 şiddetinde bir deprem yaratabilir” şeklinde konuştu.
 
“ÇANAKKALE BOĞAZINDAKİ TETİKLEMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL”
Perinçek, bu depremlerin Marmara'daki faylarla alakası olmadığını söyleyerek, “Arada mesafe var farklı fay sistemleri var. Böyle bir şey söz konusu değil, tetiklemez. En fazla Edremit Körfezinin fayları tetikleyebilir. Çanakkale Boğazındaki tetiklemesi söz konusu değil, Çanakkale'deki faylar zaten çok aktif değil ufak ufak deprem yaratıyor” diye belirtti.
 
Sevi Gözay UĞURLU