Yaklaşık bir buçuk senedir gittikçe yükselen altın ve dolar fiyatları, pandemi döneminin başlaması ile daha belirgin hale gelmişti. Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, bu sürece dair kendi izlenimlerini anlatarak, şu anda altının bulunduğu noktayla ilgili bilgiler paylaştı.
 
Çanakkale Sarraflar ve Kuyumcular Derneği Başkanı Timur Ay, ekonomi ve altının konumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Ay, ilerleyen günler için altın hakkındaki görüşlerini de söyleyerek, “Altın muhakkak bizim ülkemizde çok yönelinen, çok takdir edilen, meyil edilen bir yatırım aracı, muhakkak altına yönelim artmaya devam edecektir. Piyasalarda şu anda bir temkinli hava olabilir. Ama bu birçok yatırım aracı için herkes olaya böyle bakıyor. Finansal okuryazarlığı olan herkes, bir şeyler söylemek için erken olduğunun farkında. Bunun biraz bekleme sürecinde olmasını gördüğüm bir kaç şey var. Mesela doların ons yolluyla altın fiyatındaki belirleyiciliği ve etkisi, Amerika'daki başkanlık seçimleri onun etkisi, yani yeni seçilen bir başkan var ve eski başkanın politikalarına minimalinde hareket edecek biri gibi görünmüyor, ekonomiyi etkileyecek ne gibi politikalar ortaya koyacak merakla bekliyoruz. Finansal anlamda mesela rekabet ettiği Çin ile ilişkileri nasıl ortaya koyacak ilişkiler olumlu mu seyredecek? Bunlar piyasaları etkileyecek büyük olaylar. Özellikle pandemi ve sonrasında ekonomide yeniden normale dönüş izlenimleri alınır toparlanmalar olursa ki, aşı buna kapı araladı, o zaman ekonomik tablolarda yatırımcı, doğru araçlara yatırım yapan herkes bunu görecektir” dedi.
 
“YATIRIMCI ALTINI HEP GÜVENLİ LİMAN OLARAK GÖRÜYOR”
“Şimdi yatırımın ne kadar önemli olduğunu da hatırlatmak gerekir. Pandemi sürecinde tasarrufun, birikimin ne kadar kıymetli olduğunu görmüş olduk” diyen Timur Ay, sözlerine şu şekilde devam etti: “Çünkü bu zor durum bize bunları öğretti herkese bir şeyleri düşündürdü, sağlığın ne kadar kıymetli olduğunu sağlık olmayınca ekonomi de olmayacağı gösterdi. Bunlar maliyetli bir tecrübe birikimi oldu ama umarım ders almışızdır. Altına yatırım bu ülke için gelenekselleşmiş bir yatırım örneği. Altın bizim ülkemizde Türk kültüründeki yerini söylememe herhalde gerek yok, yani düğünde takılır, sünnette takılır ev hediyesi alınır, doğum günlerinde, yıl dönümlerinde başarıda alınır, altın bir tebrik hediyesi olarak bu milletin genlerindeki bir hediyeleşme olmuştur, bundan dolayı tutulan sevilen bir yatırım aracı olmuş. Bundan vazgeçmek kolay olmuyor. Zaten görüyoruz ki, yatırımcı altını hep güvenli liman olarak görüyor ve altın görüyoruz ki hala yastık alında olsun bankada olsun oldukça rağbet edilen bir yatırım aracı, bu süreçten sonra da böyle olacak.”
 
Sevi Gözay UĞURLU