Koronavirüs salgını sonrasında kişiler bağışıklık sistemini güçlendirmek için internette satılan bazı ilaç ve vitaminlere talep göstermeye başlamasının ardından uzmanlar konuyla ilgili uyarılarda bulundu. Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karaata da, vatandaşların eczaneler dışında satılan hiçbir ürünü kullanmamaları gerektiğini vurgulayarak, bu ürünlerin zararlarına değindi.
 
Çanakkale Eczacılar Odası Başkanı Jale Karata, pandemi dönemine girilmesi ile insanların hayat alışkanlarının değiştiğini söyleyerek, özellikle internette satışı gerçekleştirilen bazı ilaç, vitamin veya takviyelere olan talebin arttığını belirtti. Karaata, “Pandemi hayatımızda birçok şeyi değiştirdi. Sokağa çıkma yasağı evde kal uygulaması ile özellikle belirli yaş kesimleri özellikli ilk başlarda evde kaldılar, şimdi çıkıyorlar ama bazı saatleri uymuyor, gıda malzemelerini marketlerden getiriyorlar. Fakat İlaçlarını kesinlikle internet üzerinden alınmasına bizler eczacılar olarak, ilaca bilgi sahip olan insanlar olarak karşıyız. Zaten devlet onlara başka bir hak daha tanıdı. Kullanmakta zorunlu oldukları kronik hastalıklar dediğimiz raporlu ilaçlarını SGK hastaneye yönlendirmeden raporlu ilaçlarını sürekli alışveriş yaptıkları ve ya evine en yakın eczane ile kontak kuraraktan reçetelendirip almalarına imkan sağlandı, bizzat eczaneye gitmelerine sokağa çıkan herhangi bir yakını ilacı kullanmakta olan şahsın yerine gidip alabiliyor. İnternetten bu tip ilaçları almak zaten mümkün değil” dedi.
 
“SİZİ BİLGİLENDİREN KİŞİLERDİR”
Eczacıların sadece raftan ilacı veren kişiler olmadığını söyleyen Karaata, “Kullandığınız herhangi bir vitamini kullandığınız ilaçlarla etkileşimini, yan etkisini sizi bilgilendiren kişilerdir. Onun için internetten ilaç ve ilaç adı altında kullanılan ilaç takviyelerini almamalarını öneririm. İnternetten aldığımız zaman bu ürünün yan etki yaptığını dokunduğunu dahi geri bildirim yapacak bir mekanizma yok. Karşınızda bir muhatabınız yok ama eczaneden aldığınız bir ürünü bir vitamin dahi olsa alerji yapabilir bunun muhatabı eczacıdır. Gelip yan etkisini eczacıya söylediğinizde sizi bu konuyla ilgili bilgilendiriyor. Üreten firmayla iletişime geçiyor onları da, sizi de bilgilendiriyor. Mesela adaçayı herkesin sevdiği bir çaydır. Ama adaçayı içinde östrojen olduğunu internetten bunu aldığınız, içtiğiniz zaman bunu kimse vücuda etkilerini bilgilendirmiyor ama eczacınız bilgilendiriyor” şeklinde konuştu.

“TSE ÜZERİNDEN ONAYI GÖRMEDEN ALMAMALARINI ÖNERİYORUZ”
Karaata, bu dönemde en çok dezenfektanlar antiseptik solüsyonların polemik konusu olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı: “Eczanelerde ne olduğunu bilmediğimiz fahiş fiyatlarla satışları oldu. Bir süreçte eczanelerden bile daha fazla satıldı. İçinde ne olduğunu bilmediğimiz yapılan tahlillerde sorunlu şeyler çıkıyor, kullanım oranın bir formülasyonu vardır. Vatandaşımızın bu tür şeyleri alırken TSE üzerinden onayı görmeden almamalarını öneriyoruz. Bazen sorunlar çıkıyor elde egzama artmaya başladı, kolonyada dahi alkolden yüzde 70 derecesinden fazlası tahriş edici onun için bu konuda eczaneleri öne çıkarıyorum satış yapmayı amaçlıyorum diye düşünmeyin halk sağlığına bir bütün olarak bakıyoruz.”

Sevi Gözay UĞURLU