TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu toplantıdaki konuşmasında;  “Oda ve Borsa Başkanlarımızın, üyelerinden hızlı bir şekilde aldığı sorunları biz de aynı hızla ilgili makamlara ilettik. 70 maddelik sorun ve çözüm önerilerini 18 Mart 2020’de Cumhurbaşkanımıza ilettik. Çok büyük bir kısmı çözüldü. Her yıl TOBB olarak eğitim yardımı yapıyor, Odalarımızdan aldığımız kaynakların tamamını tekrar Odalarımıza aktarıyoruz. Kamu kaynaklı rekabete karşıyım acilen bu mevzuatın değişmesini istiyoruz. Kamu özel sektörün rakibi olamaz. Ülkemizde yapılan Devlet Desteklerinin oranı binde 8 gelişmiş ülkelerde bu oran %10-25 aralığında. Bu makasın Ülkemizde de genişletilmesini her platformda dile getiriyoruz. AVM’ye HES kodu ile girmek yasak değil ama lokanta ve restoranlara yasak. Uçaklarda bilet alırken arada mesafe 2 metre, uçağa binince herkes yan yana oturuyor. Bu durumu en üst düzeyde görselleriyle ilgili makamlarda da dile getirdik. Biz sizlerin yani Oda ve Borsa Başkanlarımızın, sektör temsilcilerimizin avukatlarıyız. Sizler de görev aldığınız şehir ve ilçelerde üyelerinizin avukatları olmalı, üyelerin sorunlarına kendi işinizdeki sorunlardan öncelik vermeliyiz. İş dünyamız bizden bunu bekliyor. Şimdi sizleri dinlemek istiyorum” dedi.  
 
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu ise; “Sayın Birlik Başkanım, İlimiz oda ve borsalarının çok kıymetli Yönetim Kurulu ve Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri,  Kadın ve Genç Girişimciler Kurulumuzun Değerli Başkan ve Üyeleri, Sayın Akademik Danışmanımız, Değerli Genel Sekreterlerimiz, Aslında kısaca Çanakkale İş Dünyası Ailemiz ve Ailemizin Büyüğü Birliğimizin Başkanı desem daha samimi olacak. Bugünü bir aile toplantısı olarak değerlendiriyorum ve aile ortamı içinde biz bize, hepimize güç verecek bir toplantı olacağına inancımla hayırlara vesile olmasını diliyorum. Her platformda bizlerin taleplerini dile getirmeniz ve hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi için destekleriniz bizlere moral oluyor. Toplantımıza şeref verdiğiniz için, özellikle salgın döneminde ortak sorunlarımızın yakın takibi ve hızlı müdahaleler ile çözüm odaklı yaklaşımınızdan ötürü teşekkür ediyorum. Gerçekten sesimiz oldunuz Rifat Başkanım. Gece gündüz demeden gerek ilgili Bakanlar, gerekse Cumhurbaşkanımız nezdinde bizler için nefes tükettiğinize şahidiz. Saatler süren toplantılarda heyecanınız enerjiniz hiç bitmedi, Allah da bitirmesin.
Hepimizin elini değil boynunu taşın altına sokması gereken bir süreçten geçiyoruz. Bizler de bu süreçte yerelde elimizden gelenin fazlası ile katkı vermeye çalıştık. Vefa Destek Grubu ile koordineli olarak yapılan gıda yardımı, ÇOMÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesine gerçekleştirdiğimiz ventilatör cihazları bağışı, tablet yardımlarımız için ayırdığımız bütçe ile ÇTSO olarak 2020 gider bütçemizin yaklaşık % 15’ini seve seve harcadık. Üyelerimizi güncel gelişmelerle sürekli bilgilendirdik. Üyelerimizi tek tek arama yöntemi ile bir anket çalışması gerçekleştirdik ve Meclis toplantılarımızda sonuçlarını paylaştık. Dayanışma,  birlik ve beraberlik içinde olduğumuzu hissettirmeye çalıştık. Mesai saatlerimizi personelimizin sağlığı ve hizmetlerimizin sürekliliği  için güncelledik, ancak telefonlarımız ile  7/24 hizmet verdik.  2020 yılının bize öğrettiği en önemli şey nedir diye sorulsa; eminim ki hepimizin ilk sırada cevabı sağlığın ve dolayısı ile bu alanda gelişmiş bir alt yapıya sahip olmanın kıymeti olacaktır. Sağlıktan sonra da cevabımız muhakkak ki üretimin, kendi kendimize yetmenin önemi ve tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiği olmuştur.  Beş yıl önce proje sahibi olarak Odamızın girişimi ile ilk adımları atılan Ezine Gıda İhtisas OSB’de çok şükür arsa tahsis aşamasına geldik Sayın Başkanım.  Toplam 727.657 m² olan 91 adet sanayi parsel alanının % 43,30’una tekabül eden 28 adet parselin de tahsisi ile ilgili karar aldık. Mevcut Çanakkale Merkez OSB doluluk oranı ise  % 100’e yaklaştı. Genişleme çalışmalarımız devam ediyor. Üretimin olmazsa olmazımız olduğunun bilinci ile salgın döneminde Çan İlçemizde de bir karma OSB için tekrar harekete geçtik.  Çanakkale Ticaret Borsamız ile birlikte Ayvacık ilçemizde Jeotermal Tarıma Dayalı Sera İhtisas OSB kurulması girişiminde bulunduk. Bu konuda Borsa Başkanımız Kaya Bey bilgi verecek.
Türkiye’nin en büyük kamu yatırımı olan Çanakkale 1915 Köprüsü ile birlikte İlimizin gelişim vizyonuna üyelerimizin hazır olması gerektiğini her platformda anlattık.  Oda olarak proje konusunda oldukça iddialıyız. İhracatçı üyelerimize destek olmak, ihracat potansiyeli olan üyelerimizi ihracata başlatmak için yürüttüğümüz biri gıda diğeri orman ürünleri sektöründe olmak üzere 2 UR-GE Projemiz var Sayın Başkanım. Ayrıca COSME Projemiz ile Avrupa İşletmeler Ağında konsorsiyum ortaklığımız var. GMKA destekli bir projemiz kapsamında da Odamızda Dış Ticaret Destek Merkezi kurduk. Bir yıl gibi kısa sürede ihracatçı sayımızı 54’den 96’ya çıkardık. Bunlar devam eden projelerimiz, İlimizin tanıtımına yönelik de pek çok proje gerçekleştirdik.  Üyelerimizin menfaatine olan her desteğin, hibenin  peşine düştüğümüz gibi Odamızın imkanlarını sunmaktan da kaçınmıyoruz. Üretim ve ihracat hedefli projelerimizin yanında çok sayıda sosyal sorumluluk projemizi de hayata geçirdik.  2020 yılında ÇTSO Ailemize 563 yeni üyemiz katılırken 179 üyemiz çeşitli sebeplerle aramızdan ayrıldı. 2020 sonu itibariyle 8.187 üyeli geniş bir aileyiz.
Üyelerimizin yaklaşık üçte biri hizmet sektöründe,  dolayısı ile kısıtlamalardan önemli ölçüde etkilendiler. Mağduriyetlerinin minumuma indirilmesi konusunda ilettiğimiz çözüm önerilerimiz sayenizde kısmen de olsa hayata geçti ama yeterli değil tabi” diye konuştu.
 
Dile getirdikleri konuların Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yakından takip edildiğini aktaran Semizoğlu bunları tekrarlamak istediklerini ifade ederek şöyle devam etti; “Özel mülkiyet kiraları ile ilgili maalesef yapılacak çok bir şey yok. Ama rakam sembolik de  olsa en azından kira yardımları kapsamı genişletilerek tüzel kişi üyelerimizi de kapsamalı, kira stopajları faaliyetleri kısıtlanan işyerleri için sıfırlanmalıdır. Gelir ve kurumlar vergisine tabi işyerleri için vergi oranları düşürülmeli, peşin vergi kaldırılmalıdır. Asgari ücrette işverenin yükü hafifletilmelidir. E-Haciz uygulaması mantık çerçevesinde revize edilmelidir.  İşçi çıkarma yasağı suistimal edilmektedir. İş mahkemelerinin neredeyse % 100’e yakın kısmı çalışan lehine sonuçlanmaktadır. Çalışan ile çalışmayanı bir tutarak çalışma barışını da bozan bu uygulamanın adil olması sağlanmalıdır. Gerçek anlamda sicil affı getirilmelidir. Bankalara geçen hafta yaptığınız çağrıyı çok önemsiyorum ve sonuna kadar destekliyorum Sayın Başkanım.  Sanayicinin, tacirin ayakta kalması için finansmana erişim kolaylaştırılmalıdır. Banka kredilerinden etkin bir şekilde yararlanamıyoruz. Ekspertiz işlemleri gerçek değerler üzerinden yapılmıyor. Kredi Garanti Fonunun sağladığı imkanlar bizlere tam olarak yansıtılmıyor. Faiz yükü çok ağır. 2019 vergi rekortmenleri listesinde ilk 10’da 7 banka var. 2018’de bu sayı 6 idi. Örneklendirirsek; Almanya'nın vergi rekortmenleri listesinde ise ilk 10'da yer alan firmaların hepsi üretici firmalar. Bu veriye çok odaklanmamız, üzerinde çok düşünmemiz gerekiyor. Ülkemizde faizin değil, üretimin vergi şampiyonu olması halinde gündemlerimiz de çok değişecektir.”
 
Haber Merkezi