Çanakkale İl Müftülüğü pandemi döneminde başladığı bilgilendirme videolarında Gelibolu Müftüsü Mustafa Turgut, ‘Zorluklar ve Musibetler Karşısında Maneviyattan Destek Almak’ konusunda vatandaşlara seslendi. Turgut, yaptığı bilgilendirme konuşmasında insanların zorluklar yaşadığı dönemlerde maneviyata sarılmasının önemine vurgu yaptı.
 
‘Zorluklar ve Musibetler Karşısında Maneviyattan Destek Almak’ konusunun işlendiği videoda Gelibolu Müftüsü Mustafa Turgut, “Dünya geçici bir yaşam mahalli olarak yaratılmıştır, fanidir. İnsanoğlu da bu fani dünyaya sadece ve sadece imtihan gayesiyle gönderilmiştir. İnsanoğlu dünyada akla hayale gelmeyecek envai çeşit problemlerle, dertlerle karşılaşabilir. Küçük yaşta annesini, babasını kaybedebilir yahut annesi, babası ebeveynlik vazifesini yerine getirmeyebilir. Evladı asi olabilir, iflas edebilir, müzmin bir hastalığa yakalanabilir. Bunların tamamı imtihan noktasında mümkündür” şeklinde konuştu.
 
“HER HAL VE ŞARTTA İMTİHANA TABİ TUTULDUĞUMUZU AKLIMIZDAN ÇIKARMAMALIYIZ”
“İnsanoğlu, bu minvalde problemlerle karşılaştığında ne yapmalı” diyen Turgut, “Allah korusun bazılarının yaptığı gibi alkole başvurmak, uyuşturucuya başvurmak veya daha korkuncu vahimi olmak üzere intihar gibi yollara kalkışmak olmamalıdır. Her hal ve şartta imtihana tabi tutulduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. İnsan ruh ve bedenden müteşekkil bir varlık. İnsanın maddi yönünü beden temsil eder, mana yolunu ruh temsil eder. İnsanın bedeninde birtakım hastalıklar, arızalar çıktığında insanoğlu maddi sebeplere tevessül etmek suretiyle doktora gider, tedavi olmaya çalışır. Ruhunda birtakım problemler, buhranlar sıkıntılar ortaya çıktığında insanoğlunun yapması gereken şey hemen maneviyata sarılmalı, Cenaba Hakka sığınmalıdır. Onun dışındaki hiçbir yol ve yöntem yoktur” ifadelerini kullandı.
 
“İNSAN ACZİYETİNİN FARKINDA OLMASI GEREK”
Turgut, “Peygamberler bizler için mutlak manada örnektir. Peygamberlerin hayatına göz attığımızda tamamının hayatının çilelerle, sıkıntılarla geçtiğini görürüz. Bazılarımızın dikensiz bir hayata talim olması, her şeyin güllük gülistanlık olduğu bir hayatı tasavvur etmesi realiteyle, hakikatle bağdaşmayacak. Tabi ki biz şunu söylemiyoruz; her şeyi salıverelim, hiçbir şekilde gayret etmeyelim. Biz burada insanın acziyetinin farkında olması gerektiğini söylüyoruz. İnsanoğlu, maddi bir varlık olması sebebiyle acizdir, gücü sınırlıdır. Her şeyin üstesinden gelemez. Şu anda bütün insanlığı kasıp kavuran bir virüs sürecini yaşıyoruz. Bu virüs süreci net olarak şunu göstermiş oldu; insanoğlu aciz, her şeyin sahibi Allah’tır. Şimdi bize düşen, dinimizin bize yüklediği yükümlülükleri daha bir sadakatle, hele bilhassa buhranlı dönemlerde daha bir samimiyetle yerine getirmeye çalışmak. Başta beş vakit namaz olmak üzere ibadetlerimizi daha bir itina ile yerine getirmeye çalışmak. Gerektiğinde bazen herkesin uykuda olduğu bir zaman diliminde geceleyin teheccüd namazına kalkmak, seccadeye kapanmak. Ancak böyle bir yol bizler için sıkıntılarımızı izale noktasında yardımcı olabilir. Onun dışındaki her türlü maddi sebep bizim için çözüm olamayabilir” dedi.
 
Gülçin AKIN