Geçtiğimiz Kasım ayında koronavirüs vaka sayılarının artması sonrasında Sağlık Bakanlığı, tüm sağlık çalışanlarının izin ve istifalar durdurulmuştu. Bu yasak, son dönemde ülke genelinde görülen vaka düşüşü ile beraber kaldırıldı. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, yoğun çalışma saatlerinin ardından sağlık çalışanlarının şu anda tükenmiş durumunda olduğunu söyleyerek, “İzin hakkımızın gelmesiyle hemen 3-5 gün bile olsa planlar yapılmaya başlandı. Ancak bizim çalışma sistemimiz öyle ki, bir arkadaşınız izin aldığında kalanların nöbetleri artar. Buna rağmen elbette izinlerimiz açıldı diye çok mutluyuz. Bu tükenmiş ruh hali içinde tüm çalışanların kısa süreli de olsa çalışma alanlarından uzaklaşması içimizde ferahlama sağlayacak” ifadelerini kullandı.
 
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca imzasıyla 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderilen yazı ile sağlıkçılara yönelik yıllık izin, ücretsiz izin ve emeklilik işlemleri yasağının kaldırıldığı duyurulmasının ardından, uzun süredir yoğun bir tempoyla çalışan sağlık çalışanları izin almak için planlarını yapmaya başladı.
 
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Tabip Odası Güleda Erensoy, yaptığı açıklamada, “En başta şunu söylemek istiyorum, pandemi sürecinde ülke olarak en ufak bir başarımız varsa, bu, sağlık çalışanlarının özverili çalışmalarının ürünüdür. Zaten mevcut hasta yükünün üzerine covid hastaları eklenmesine, kendi hayatlarının ve sevdiklerinin de bulaş riski taşımaları ihtimaline karşı çalışmışlar, normal olan haftalık 40 saat çalışmanın üzerine 8-16-24-32 saatler eklenerek çalışmışlardır. Türkiye’de hemşire başına, doktor başına düşen hasta sayısı halihazırda Avrupa’dan kat be kat yüksekken, pandemiye bu koşullarda girilmiştir” dedi.
 
“SAĞLIK ÇALIŞANLARI CİDDİ TÜKENME YAŞIYORLAR”
“İzin, emeklilik, istifa hakları da yasaklanmıştı. Sağlık çalışanları çok yorgun, sağlık çalışanları ciddi tükenme yaşıyorlar” diyen Erensoy, “Pandemi dönemi boyunca bütün bu yoğun iş yüküne, izin yasaklarına karşı bakanlık motivasyon adına sadece teşekkür ediyor. Şunun bilinmesini özellikle isteriz, sağlık çalışanları covid servislerinde çalışanlar dahil, motivasyon kaynağı olabilecek hiç bir ödeme almadılar. Devletimiz her yere para buldu, sağlık çalışanlarına bulamadı. İzin hakkımızın gelmesiyle hemen 3-5 gün bile olsa planlar yapılmaya başlandı. Ancak bizim çalışma sistemimiz öyle ki, bir arkadaşınız izin aldığında kalanların nöbetleri artar, çalışması etkilenir. İzin alırken, nöbetlerimizi de tutmak üzere izin alırız, 2 haftaya 120 saat çalışma sıkıştırıp, diğer 2 hafta için ancak izin alabiliriz. Buna rağmen elbette izinlerimiz açıldı diye çok mutluyuz. Bu tükenmiş ruh hali içinde tüm çalışanların kısa süreli de olsa çalışma alanlarından uzaklaşması içimizde ferahlama sağlayacak” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN