Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin, 2021 yılında çiftçilere toplam 24 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapacaklarını vurguladığı açıklaması, pandemi döneminde zorda kalan üreticileri sevindirdi. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, bu ödemeleri değerlendirerek çiftçilere çok daha fazla desteklemelerin olması gerektiğini açıkladı.
 
3. Tarım Orman Şurası Eylem Planları 1'inci Yıl Değerlendirme Toplantısı’na katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 2021 yılı için çiftçilere verilecek olan destekleri anlatan bir açıklamada bulundu. Pakdemirli, yaptığı açıklamada, “2020 yılında; tarımsal destek miktarını 2019'a göre yüzde 37 gibi büyük bir artışla 22 milyar liraya çıkardık. 2021 yılında ise tarım-orman sektörüne yani çiftçimize toplam 24 milyar lira tarımsal destek ödeyeceğiz” ifadelerini kullanmıştı.
 
Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Çiftçimize, üreticimize verilen her türlü destek üreticiyi de korur. Ama bu desteklemelerin verilme nedeni de asıl tüketiciyi korumaktır. Örnek vermek gerekirse üreticiye verilen 10 birim destek tüketicinin bu ürüne daha sağlıklı daha ucuz kavuşmasına olanak verir. Zaten desteğin verilmesinin nedeni, hem üretici üretimine devam edebilsin, hem de tüketici sağlıklı ve uygun fiyata bu ürünleri satın alabilsin” dedi.
 
“HİÇ YOKTAN İYİDİR”
Şu dönemde üretimin masraflı bir iş kolu haline geldiğini vurgulayan Kaya, “Artık üretmek kolay bir şey olmaktan çıktı. Eğer 3-5 yıl geriye gidersek üretmek daha kolaydı. Bu ürünleri üretirken ürünler ile ilgili hastalık ve zararlılar ile mücadele daha kolaydı ve üretici bu mücadeleyi yapabiliyordu. Daha az masraf yaparak daha fazla ürün elde edebiliyordu. Ama günümüze geldiğimizde hastalıklar ile mücadele etme noktasında, girdi ve ilaç fiyatları noktasında tüm girdi fiyatları inanılmaz yükselmiş durumda. Tabii tüm bu fiyat artışları da üretilen ürünün fiyatına da yansıyor. Akaryakıt, gübre, ilaç, işçilik maliyetleri çok ciddi artmış durumda. Tarım ve hayvancılıkta üretim konusunda girdi maliyetlerini göz önüne aldığımızda üreticiye çiftçiye verilen desteklemeleri yeterli bulmuyorum. Umarız önümüzdeki günlerde üreticinin üretmesine etki eden girdi maliyetlerinin artışlarına göre desteklemelerinde artarak devam etmesini umut ediyorum. Ama unutmayalım ki üreticimize verilen desteklemeler hiç yoktan iyidir. Geçmiş yıllara göre üreticilerin o günkü girdi maliyetleri ile bugünkü girdi maliyetlerini karşılaştırdığımızda arada oluşan ciddi fark oranında desteklemelerin artmadığını görüyoruz. Dolayısı ile en azından girdi fiyatlarındaki ve üretim fiyatlarındaki artışa göre desteklemelerinde bu doğru orantı ile artması gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
Gülçin AKIN