Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un 15 Şubat'ta okulları açmakla ilgili bir ilke kararı aldıklarını açıklamasına ek olarak kademeli olarak yüz yüze eğitimin başlamasının ise bu tarihten 10 gün önce belli olacağını duyurmuştu. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, “okulların açılması ve bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi çok önemli. Koronavirüs sürecinde evde öğrenciler aileler eğitim öğretimden tamamen uzaklaştı. Öğrenci ve ailelerin psikolojileri bozuldu ve umutsuzluğa düşmeye başladılar” diye konuştu.
 
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada, “15 Şubat'ta okulları açmakla ilgili zaten bir ilke kararı aldık. Bunun ne şekilde olacağına dair geçmişten gelen deneyimlerimiz de var. İki gün iki gün bölmek gibi ya da belli sınıf seviyelerinde kademeli olarak açmak gibi. Çok farklı senaryolarımız, uyguladıklarımız ve uygulamadıklarımız var” ifadelerini kullanmıştı.
 
“OKULLARIN AÇILMASI ÖNEMLİ”
Bu duyurunun ardından Eğitim Sen Çanakkale Şube Başkanı Yasin Hacımusalar, yaptığı değerlendirmede, “Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk okullarda açılması ve yüz yüze eğitimin 15 Şubat tarihinde başlaması  ile ilgili bir ilke kararının olduğunu açıklamıştı. Bakan Selçuk açıklamasının devamında, Şubat 15 tarihinden 10 gün önce toplanacak bilim kurulunda görüşünü ve tavsiyesini de alacaklarını söyledi.  Biz Eğitim Sen olarak  şunu söylüyoruz; okulların açılması ve bir an önce yüz yüze eğitime geçilmesi çok önemli. Koronavirüs sürecinde evde öğrenciler aileler eğitim öğretimden tamamen uzaklaştı. Öğrenci ve ailelerin psikolojileri bozuldu ve umutsuzluğa düşmeye başladılar. Eğitim öğretimden tamamen uzak kalınması gibi bir durum söz konusu. Artık bu süreçte geldiğimiz noktada okulların açılması artık bir ihtiyaç” dedi.

“OKULDA BULUNAN TÜM ÇALIŞANLARIN AŞILANMASI GEREKİYOR”
Hacımusalar, okulda bulunan tüm çalışanların aşılanması gerektiğini vurgulayarak, “Her zaman belirtiğimiz gibi, sağlık çalışanlarında olduğu gibi Milli Eğitimdeki tüm çalışanlar, sadece öğretmenler değil. Okulda bulunan tüm çalışanların aşılanması gerekiyor. Eğer bu aşılama yapılmadan, eğitim öğretimin açılabilmesi için gerekli tüm önlemler alınmadan okullar yine açılır, okullarda yüz yüze eğitim başlarsa yine 15-20 gün sonra tekrar okulların kapanması gibi bir karar ile karşılaşabiliriz. Bu durum bundan sonra eğitim öğretimin yeniden başlaması ihtimalini çok düşürebilir. Umutsuzluk eğitime tamamen hakim olur. Okulların, yüz yüze eğitimin başlaması okulları aç kapa, aç kapa zaten bir güvensizlik eğitimi oldu. Bu durum ciddi derecede telafisi olmayan bir durumu ortaya çıkarır ve sıkıntılar yaratır. Onun için mutlaka eğitim çalışanlarının, öğretmenlerin tamamının aşılanması, ondan sonrada eğitim öğretim faaliyetine başlanması doğrudur. Ancak ilkokul 1.sınıf, okul öncesi için belki söyle bir ihtimal olabilir. Ortaokullarda ve ilkokullarda diğer sınıflarında seyreltilmiş olarak öğrencilere yüz yüze eğitim şartlar uygunsa olanağı sunulabilir. Diğer türlü okullar yüz yüze eğitim için açıldıktan 2-3 hafta sonra yine okulların kapanması kararı ile yüz yüze kalırız. Bu da büyük sıkıntılar doğurur” ifadelerini kullandı.
 
“KEŞKE EĞİTİM ÇALIŞANLARINA YETECEK AŞI GETİRİLSE”
“Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un okulların açılması için 15 Şubat tarihini göstermesi eğitim çalışanlarının tamamının aşılanması durumunu göz önüne alırsak, aşılamanın 15 Şubat tarihine kadar yetişmemesi gibi bir durum söz konusu” diyen Hacımusalar, açıklamasına şu şekilde devam etti: “Çin’in Sinovak ilaç şirketinin ürettiği Coronavak aşısından Türkiye’ye bildiğimiz kadarı ile 3 milyon aşı getirildi. Gelen ilk aşılar sağlık çalışanlarına 28 gün ara ile 2 doz halinde uygulanacak. Bu da 1.5 milyon sağlık çalışanı ve öncelikli vatandaşların aşılanması anlamına geliyor. Aşı miktarında da bir sorun var gibi gözüküyor. Eğitim çalışanlarının sayısı sağlık çalışanlarından daha fazla yaklaşık 1 milyon 400 bin civarında. Tüm eğitim çalışanlarının aşılanması için 1 sağlık çalışanına 2 doz uygulanacak bu da yaklaşık 2 milyon 800 bin doz aşı anlamına geliyor. Aşı işle ilgili sağlık çalışanlarının kaygısı giderilmeden eğitim çalışanlarına 2 doz şeklinde aşı uygulanması gibi bir ihtimal var mı? Onu tabii ki Sağlık Bakanlığı biliyor. Ama bu konuda bir tedbir alınmalı. Keşke eğitim çalışanlarına yetecek aşı getirilse de 5 Şubat’a kadar eğitim çalışanlarının aşılanması çalışması başlasa rahat, daha güvenli bir ortak oluşsa Bilim Kurulu da buna göre bir karar tavsiyede bulunsa. Ancak böyle bir ihtimalde görünmüyor şu anda.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN