İstanbul Boğazı’nın tamamı ile Karadeniz’de İstanbul Kumköy Aslan Burnu’ndan Gürcistan sınırına kadar olan karasularında hamsi avı yasağı 28 Ocak'a kadar uzatılmasının ardından Çanakkale’deki tezgahlarda 40 liradan satılan hamsi fiyatını koruyor. Çanakkaleli balıkçılar ise vatandaşların balık talebi karşılayabilmek için denize açılarak, farklı çeşitte balıkları tezgahlarında satışa sunuyor.
 
Karadeniz kıyısında hamsi avı yasağı olması sebebiyle kilosu 40 liradan satılan hamsinin yanı sıra, tezgahlar farklı balık çeşitleri ile alıcıya sunuluyor. Balıkhali’ndeki fiyatlar ise şu şekilde; istavrit 50, kolyoz 30, sarıkanat 100, tekir 50, kupes 25 lira.
 
“MARMARA BÖLGESİNDE ÇIKAN HAMSİ BALIĞI BEKLENTİYİ KARŞILAMIYOR”
Balık fiyatlarını ve çeşitlerini anlatan Esnaf Hasan Doğuş Tunç,"Sardalya, hamsi bu ara bol miktarda geliyor. Deniz levreği olsun, diğer pullu balıklarda çeşitliliğimiz biraz arttı. Bu yıl lüfer sezon başından beri az oldu. Beklentiyi karşılamadı. Hamsi balığımızın bugün fiyatı 40 lira. Karadeniz kıyı şeridi boyunca hamsi balığı avlamak yasak olduğu için Marmara bölgesinde çıkan hamsi balığı beklentiyi karşılamıyor ve fiyatı yükseliyor. Karadeniz'de balık çıkmış olsaydı 40 lira olan hamsi balığını 20 liraya da satabilirdik. Koronavirüs salgını döneminde bağışıklık sistemini güçlendiren doğal besin gıdası balığı vatandaşlarımızın bol tüketmesini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.
 
“YASAK BİTTİKTEN SONRA YİNE 25-30 LİRA CİVARLARINA DÜŞER”
Balıkçı Volkan Kaşıkçı ise, "Şu anda hamsi balığında av yasağı olduğu için kilosu 40-45 lira civarlarında satılıyor. Yasak bittikten sonra yine 25-30 lira civarlarına düşer. Hamsi azaldığı için diğer balıklara olan talep arttı. Bu sene lüfer olmadı. Umudumuz vardı ama olmadı. Onun yerine sarıkanat, çinekop oldu. Lüfer şu an az çıktığı için kilosu 160-180 lira arasında satılıyor. Tekirin kilosu 30-35 liraydı, şimdi 50 liradan satılıyor " ifadelerini kullandı.
 
Gülçin AKIN