2020 senesinde beklenen yağışların olmaması Çanakkale’de de barajdaki su seviyesi ve tarım ürünlerini etkilemesinin yanı sıra, bitki florasını da etkilemesi doğrudan arıcılığı da etkiledi. Bal ürünlerinin verimliliğinin bitki florasının çeşitliliği ile doğru orantılı olduğunun altını çizen Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, 2021 yılının yağışlı geçmesi temennisinde bulundu.
 
Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, 2020 yılı içerisinde Çanakkale’nin bal ürünleri açısından yaptığı değerlendirmede, “2020 yılı hem dünya açısından hem de bizim açımızdan hoş geçmedi. Pandemi sürecinin başladığı, insanların yaşamla mücadele ettiği birçok sektörün etkilendiği olumsuz bir yıl oldu. 2020’deki olumsuzları dikkate alarak umarım 2021 bizi iyi günlere oturur. Arıcılık açısından ise 2020 yılı kurak geçti. Bizim açımızdan da verimsiz bir yıldı. Kuraklık, bitkilere yansıyor ve bal da bitkilerden toplandığı için, bitkinin zarar görmesi arıcılık sektörünün de zarar görmesi anlamına geliyor. Bal ve arı ürünlerindeki verim, son 10 yılın en düşük verimi. Buna bağlı olarak da ürünlerdeki fiyatlar da artmış oldu. 2021 yılında inşallah daha fazla olumsuz görmek istemiyoruz” dedi.
 
“BİTKİ FLORASI EĞER YAĞMURSUZLUKTAN ETKİLENİYORSA ARILAR DA ETKİLENİYOR”
İleri, kuraklığın arıcıları da doğrudan etkilediğini söyleyerek, “Bitki florası eğer yağmursuzluktan etkileniyorsa arılar da etkileniyor. Bitki bal veriyorsa sağlıklı ve yeteri kadar su alan bitkiler bal veriyor. Temennimiz, bundan sonraki yağacak olan yağmurlarla bitkiler sağlıklı olsun, bitkilerin bal verimi arıya yansıyor. Biz de o balları toplayıp, vatandaşlara sunuyoruz. İnşallah olumlu etkilenir, yağmurlu bir yıl geçiririz. Yağışlar, tarımı etkilediği gibi bizi de etkiliyor” ifadelerini kullandı.
 
“TARIMSAL KULLANIMIMIZDA SUYU GEREKTİĞİ KADAR HARCAMAMIZ GEREKİYOR”
“2021’deki yağışlar ne olacak bilmiyoruz ama inşallah 2020’deki olumsuzlukları görmeyiz. Barajdaki su seviyeleri yüzde 40’ın altına düşmemesi gerekirken, şu an birçok barajda yüzde 20’lere kadar düştü” diyen İleri, “su toplama havzaları hem bizim tarımsal yaşamda çok önemli hem de içme ve kullanma suyu açısından da kullanma alanları. Çanakkale’nin en yakın su havzası Atikhisar Barajı, son 10 yılda en düşük seviyeye ulaştı. Yağmurların yağmamasının yanı sıra suyu tüketen bizlerin, sağlıklı, tasarruflu tüketmemiz gerekiyor. Su harcamalarımıza dikkat etmemiz lazım. Evimizde kullandığımızda, tarımsal kullanımımızda suyu gerektiği kadar harcamamız gerekiyor. Bence özellikle tarımsal alanda sulamada, vahşi sulama dediğimiz salma sulama yerine damlama sulamaya geçilmesi gerekiyor. Ayrıca abonelere saat takılması, dönüm üzerinden ödeme yapılmaması lazım. Kişi ne kadar su tüketiyorsa o kadar para ödemesi gerekiyor. Evimizde kullandığımız su gibi tarımsal alanda da su kullanıcılarının özellikle şebekeden su alırken herkesin bir saati olması gerekiyor. Bu durum fazla su kullanımı engelleyecek. Herkesin damlama su yaparken bile parasını kendi ödeyeceği için suyun fazla tüketilmemesine sebep olacak. Tarımsal alanda saat olmazsa olmaz” şeklinde tavsiyelerde bulundu.
 
“BU SENE ÜRETİM AZALDI AMA TALEP ARTTI”
Pandemi süresince kişilerin bal tüketimine yöneldiğini söyleyen Başkan İleri, “Özellikle bal, polen, arı sütü ve propolis ile özellikle insanları virüsten koruyan gıdalar olarak değerlendirildiği için talep arttı. Daha önceden polen, propolis tanımayan bu süreçte bu ürünlerin faydalı olduğunu öğrendi. Fakat bu sene üretim azaldı ama talep arttı. Bu durum da fiyatlara yansıdı. Çok fazla yükselme olmasa da diğer yıllara göre fiyatlara göre biraz yukarı çıktı” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN