Koronavirüs aşıları geçtiğimiz gün sağlık çalışanlarından başlanarak ülkede uygulanmaya başlandı. Salgının önlenmesinde kilit taşlarından olduğu belirtilen aşının ülkeye yaygınlaşmasının ardından vatandaşlar, normal hayata geçişin olacağını düşünürken ekonomik anlamda da eskiye dönüş beklentilerin arasında yer alıyor. Koronavirüs salgınından ilk olarak etkilenen ve 2020’nin ilk aylarından beri işleri duran turizm sektörü de aşının yaygınlaşması ile beraber eski randımanına kavuşmayı bekliyor.
 
Aşının ülkeye gelmesinin ardından geçtiğimiz gün sağlık çalışanlarından başlanan uygulamanın, zamanla vatandaşlara uygulanmasının ardından turizm sektörüne olan etkisini değerlendiren Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, “Covid-19’a karşı aşıların ülkemizde uygulanmaya başlamasını olumlu şekilde karşılıyoruz. Bundan sonraki süreçte covid-19 ile ilgili eğilim süreci devam ettiği için en çok aşının uygulandığı ülkeler, ekonomik yavaşlamadan en hızlı uzaklaşacak olan ülkeler olduğunu düşünüyoruz. Tüm dünya bu görüşe hakim. Bu süreçte, aşıya en fazla erişimin olduğu bölgelerde sağlık sektörü açısından, sonrasında da buna bağlı olarak ekonomik aktivitelerin tekrar geriye dönmesi noktasında daha olumlu ve daha hızlı bir geri dönüş olacaktır. Bu belli bir zaman dilimini gerektiriyor. Bakanlığımızın yaptığı açıklamaları zaten hepimiz ilgi ile takip ediyoruz. Umut ediyorum aşılanma süreci ile birlikte salgın durumu en kısa sürede ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.
 
“BALKAN COĞRAFYASINDAN ÖNEMLİ BİR TURİZM HAREKETİ BEKLİYORUZ”
Başkan Aydeğer, Nisan’nın ortası gibi başlayacak olan Ramazan ayının sonundaki bayramın ardından Mayıs ayında turizm aktivitelerinin eski seyrindeki noktalara yaklaşmasını umut ettiklerini belirtti.  Aydeğer, “Turizm sektörü ürünlerini yaklaşık bir yıl öncesinde raflarına koyan ve satın alma sürecini de yaklaşık olarak planlayan bir sektör. Bu sebeple yurtdışı pazarları için özellikle deniz aşırı ülkeler Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler hızlı bir geri dönüş 2021 yılında istenilen düzeyde olmayabilir ama 2021’de aşılama süreci ve seyahat engellerinin de ortadan kalmasına bağlı olarak iç turizm başta olmak üzere Balkan coğrafyasından önemli bir turizm hareketi, çok hızlı bir geri dönüş olmasını bekliyoruz. Özellikle Balkan coğrafyasında Romanya, Bulgaristan, Sırbistan gibi ülkelerden geri dönüş beklentimiz var. Diğer taraftan da Kıta Avrupası’nda İngiltere başta olmak üzere bu ülkelere yakın bölgelerden de belirli bir sayıda geçtiğimiz yıldan daha iyi olacağını umut ettiğimiz Polonya gibi farklı ülkelerden dönüşler umut ediyoruz. Uzakdoğu’dan gelişlerin 2021 yılın sonbaharında olma ihtimali var veya 2022’ye kayabilir. 2021 seyahat olasılığını bu ülkeler için düşük gösteriyor çünkü halihazırda tüm dünyada salgınla ilgili rakamlar da istenilen bir düşüş söz konusu değil. Birçok gelişmiş ülke ticaretle ilgili faaliyetlerini Şubat ortalarına kadar kısıtlama süreceği konuşuluyor. Aşı, buradaki süreç en önemli araç ama tek başına yeterli değil. Zamana da ihtiyaç var. Bu nedenle göstergeler şunu söylüyor ki; Nisan ayı gibi geri dönüşleri daha somut olarak yaşayabileceğimizi ama etkisinin biraz daha uzun vadeli olabileceğini ve buna bağlı olarak turizm hareketliliğinin de geri dönüşünün biraz daha zamana yayılacağını söyleyebilirim” dedi.
 
“HAZİRAN AYI İLE BİRLİKTE DIŞ PAZARDA OLUMLU BİR SEYİR BAŞLAYACAĞINI UMUT EDİYORUZ”
“2021 yılının da bu süreçte yarısı kayıp olacak. Zaten kısıtlamalara bağlı olarak herhangi bir faaliyet yürütülemiyor” diyen Aydeğer, “Haziran ayı ile birlikte dış pazarda olumlu bir seyir başlayacağını umut ediyoruz ama yılın ilk 6 ayını kaybetmiş olacağız. İyi bir turizm sezonundan daha iyi bir sosyal ve ekonomik dönemden bahsetmek istiyorsak, 2022 yılında önce bunu söylememiz çok olası değil. Bizler umudumuzu en yüksek seviyede koruyoruz. Bununla alakalı olarak hem yurtdışındaki hem yurtiçindeki partnerlerimizle çok yoğun bir iletişim içerisindeyiz. Zaten bu süreçte özellikle covid sonrasında, misafir tercihlerine bağlı olarak hizmet standartlarımızı güncelledik ve buna bağlı olarak covid sonrasındaki süreçte, bakanlığımızın 2020 yılında devreye almış olduğu Güvenli Turizm Sertifikasyonunun getirmiş olduğu olumlu ivme ile yeni misafirleri daha güvenli ağırlayacağız” şeklinde konuştu.
 
“AŞI YAPTIRMIŞ KİŞİLERİN SEYAHAT HAREKETLERİ BİRAZ DAHA OLUMLU OLABİLİR”
Aydeğer, aşının bazı ülkelerin seyahat politikalarını da belirleyeceği bir faktör olacağını da söyleyerek, şunları belirtti: “Geçtiğimiz gün Yunanistan Turizm Bakanı’nın bir söylemi vardı; Avrupa Birliği ülkelerinin seyahatlerinde aşı kartı kullanması gibi. Dolayısıyla, aşı yaptırmış kişilerin seyahat hareketleri biraz daha olumlu olabilir. Bu nedenle aşının yayılımı da karşımıza çıkan faktör. Umut ediyorum ki, 2020’de yaşamış olduğumuz zor süreç 2021’in ilk çeyreğinin sonunda olumlu bir havaya yerleşir ve sektör artık nefes alır. Gerçekten turizm sektörü, geçen bir yılı aşkın süredir zor bir süreçte. Hem yatırımcısı hem çalışanı ile birlikte sektörde bir yorulma söz konusu. Bu nedenle, artık tüm sektör yılın ikinci yarısında geri dönmek için sabırsızlıkla bekliyor. Sağlık her şeyin başında ama sonrasında bu ekonomik aktörlerin de geri dönmesi ülkemizin ve bölgemizin kalkınması için çok değerli.”
 
Sevi Gözay UĞURLU