Koronavirüs tedbirleri kapsamında restoran ve lokantaların sadece paket servisi olarak hizmet vermesi kararının ardından, bir süre sonra Çanakkale’deki esnaflar dükkan kapatmaya başladı. Konuyla ilgili esnafın şu andaki durumunu anlatan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, paket servisi talebinin az olmasından kaynaklı, işletmelerin zarar etmemek adına dükkanlarını kapalı tuttuğunu söyledi.
 
Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Ünal Özcan, 2020 yılı işyeri açılış ve kapanış sayılarında önceki senelere oranla çok büyük bir değişiklik olmadığını söyleyerek başladığı açıklamasında, bu durumun nedenini de açıkladı. Özcan, “2020 yılında Çanakkale genelinde 3 bin 693 işyeri açılırken bin 141 işyeri de kapanmış, 432 işyerimiz de meslek değişikliği yapmış. Rakamlara baktığımızda sanki 2020 yılı normal bir süreçmiş gibi görülüyor bizdeki resmi rakamlarda. Neden böyle? Pandemi döneminde esnaflarımızın işyerleri yasaklar doğrultusunda kapandı. İşyerlerinin kapandığı ilk dönemi hatırlayalım. Bu süreçte esnaf, işyerinin bir ay sonra mı, iki ay sonra mı açılacak, her şey normale dönecek mi, beklentiler var. Bu ilk yasaklarda birçok esnafın iş yerleri yaklaşık 2 buçuk ay kapalı kaldı. Kısa bir süre öncede işyerlerinin kapanması ile alakalı ki bu durum tamamen Türkiye’de vaka sayılarının adeta patlaması nedeni ile oldu ve esnaflarımız işyerlerini ikinci kez kapattı. Bu süreçte özellikle paket servis yaparak faaliyetlerini sürdüren bir esnaf kesimimiz de vardı. Özellikle lokantalar ve paket servis uygulamasını daha önce yapmayan birçok esnaf da, ‘Paket servis yaparak acaba işlerimizi devam ettirebilir miyiz’ beklentisi ve düşüncesi vardı. Ancak yasaklar süreci başlayınca ve daha önceden hiç paket servis yapmamış olan esnaflarımızdan süreç içerisinde şikayetler almaya başladık” dedi.
 
“PAKET SERVİSTE İŞ OLASILIĞI ÇOK DÜŞÜK”
“Gıda alanında faaliyet gösteren birçok esnafımız paket servis konusunda ve iş hacimleri konusunda mağdur ve rahatsız” diyen Özcan, “ Paket servisi hiç uygulamamış işyerleri için paket serviste iş olasılığı çok düşük. Hep aynı şeyleri söylüyoruz ama Çanakkale merkezi ele alacak olursak, Çanakkale aynı zamanda bir üniversite şehriyiz bir öğrenci şehriyiz. Şu an ve bu süreçte üniversite öğrencilerinin yüz yüze eğitim olmadığı için Çanakkale’ de olmamaları, paket servis konusundaki iş hacmini çok büyük etkiliyor. Ayrıca hafta sonu sokağa çıkma yasağının olması hafta içinde bazı yaş grupların sokağa çıkma kısıtlaması olması nedeni ile insanlarımız evlerinde bir şeyler hazırlayıp yemeği tercih ettikleri için, paket servis iş hacmi düşmüş durumda” ifadelerini kullandı.
 
“ESNAF TASARRUF ETMEK İÇİN İŞYERİNİ KAPATTI”
Özcan, Çanakkale’de kapalı işyerlerini görüldüğünü söyleyerek, şunları belirtti: “Bu işyerleri arasında kiralık, devren kiralık olan işyerlerine de rastlıyoruz. Ancak çok net bir durum var. O kiralık ve devren kiralık işyerlerinin de yeni alıcısı yok. Çünkü ileride ne olacağı bilinmiyor. Bu durum ne kadar daha devam edecek? İşin doğrusu Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı olarak benim tahminim Çanakkale merkezde ve ilçelerde bir çok görüşme yapıyoruz. Diğer iller ile de görüşüyoruz. Bu durum Mayıs, Haziran ayları gibi gerçek anlamda bir normalleşmeye girdiğimiz zaman esas o zaman göreceğiz tabloyu. Şu an ister istemez sorunlar var, ister istemez sıkıntılar var. 2020’nin resmi rakamlarına göre yani yılsonu itibari ile çıkardığımız rakamlarda işyeri açan ve işyerini kapatan esnaf sayıları olarak önceki senelerden bir farkı yok. Çünkü esnaflarımız resmiyette işyerlerini kapatmadı. Şu an esnaflarımızın hatırı sayılır bir bölümü de iş yapmıyor, işyerlerini kapalı tutuyor. Esnaf ikinci kapatma sürecinde 3-4 gün durdu, iş yapmaya çalıştı olmadı işyerini kapattı. Esnaf elektrik harcaması ve personel giderinden tasarruf etmek için işyerini kapattı. Zarar ettiği bir işyerini neden açık tutarak zarar miktarını arttırsın?”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN