Geçtiğimiz günlerde günümüzde artık herkesin kullandığı Whatsapp uygulamasının gizlilik sözleşmesinin değiştirilmesi, vatandaşlar arasında çeşitli tartışmalara neden oldu. Birçok kişi bu sözleşmenin içeriğini merak ederken, bir kesim ise yeni uygulamalara geçmeye başladı. Bilgi Teknolojileri Öğretmeni ve Teknoloji Uzmanı Emre Karadağ, konuyla ilgili bilgi vererek, Whatsapp’ın son durumu hakkında soruları yanıtladı.

Bilgi Teknolojileri Öğretmeni ve Teknoloji Uzmanı Emre Karadağ, bu konunun çok fazla konuşulmasının nedeninden bahsederek, “Sosyal medyada bu konuyla açıklama olarak Whatsapp daha önce kişilerin birbiriyle olan iletişimlerini belli bir gizlilik içerisinde saklı tutuyordu. Bunları bağlı olduğu şirketlerle paylaşmıyordu, tabii bunun tam anlamıyla böyle olduğu söylenilir mi? Daha öncesinden bu verilerin paylaşıldığını söyleyenlerin sayısı bir hayli fazla fakat Whatsapp yasal olarak verileri paylaşacağım dedi. Gizlilik sözleşmesini de değiştireceğim dedi. Bunun için size verdiğim tarihte 8 Şubat 2021 ister kabul edin ister etmeyin, sizin sesli veya yazılı paylaşımlarınızdan veya görüntülü olarak arkadaşlarınızla paylaştığınız paylaşımlarda bir çıkarım yaparak bunu bağlı olduğum şirketeler tahmin olarak kullanacağım dedi. Yani bizim birbirimizle aramızda geçen sesli diyaloglardan bile, bizi ticari faaliyetleri arttıracak bir dokümana getirmek istendi, veri tabanlarında bizim sözcüklerden yola çıkarak ticari alışveriş aşılanmaya çalışılıyor. Biz seninle mesela, lamba hakkında konuşuyoruz bunu veri tabanında tutup şirketlerde paylaşacak biz bunu nasıl göreceğiz, önümüze çıkan reklamlarda görebileceğiz. Zaten bunu yaşamayan pek yok gibi artık” şeklinde anlattı.

“BU FİKİRDEN VAZGEÇMEZSE ÇOK KULLANICI KAYBEDECEK”
“WhatsApp 2019 yılında yapılan araştırmada tahmini Türkiye'deki kullanıcı sayısı 43 milyon olarak açıklandı” diyen Karadağ, “Ne kadar gerçeği yansıtıyor bilmiyorum ama bu civarda olduğuna ben de inanıyorum. Kendi özel alanımı oluşturduğumuz için WhatsApp’ı daha çok tercih ediyoruz. Diğer platformlarda herkes paylaşım yaptığı için ister istemez kendisini daha kolay şekilde yansıtmak istemiyorlar. Ama Whatsapp’da birebir olarak iletişim kurduğumuz için ben neysem oyum ama diğer sosyal medya platformlarında, ben bu olmamalıyım, diye yaptığı paylaşımlara göre yargılandığından bundan dolayı kendini sınırlandırıyor ama bu şu demek değil elbette herkes vazgeçecek. Whatsapp kullanılmaya devam edecek ama toplumumuz buna reaksiyon verdi. Yani Avrupa ile Türkiye arasında yapılan bu fark, Avrupa'ya farklı bizim ülkemize farklı standart uygulaması insanlarımız tarafından yargılandı. Biz dünyanın evrensel olduğuna, evrensel etik ilkelerine inanıyoruz. Ama Whatsapp gibi bir şirket ben istediğim ülkeye istediğim gibi davranırım tarzında hareket ettiği için ülkemizdeki insanlardan da tepki gördü. Birçok tepki olarak ben Whatsapp kullanmayacağım diyenler bir de tabii kuşkuları olanlar var. Genel olarak insanların bu fikri doğru, eğer bu fikirden vazgeçmezse çok kullanıcı kaybedecek” dedi.

“BU PLATFORMLAR ACABA GERÇEKTEN BİLGİLERİMİZ GİZLİ TUTUYORLAR MI?”
Bilgi Teknolojileri Öğretmeni ve Teknoloji Uzmanı Emre Karadağ, son olarak şunları söyledi: “Bunun öncesinde biz sosyal medyayı oldukça kullanıyoruz. Facebok, Twitter instagram gibi platformlarını neredeyse her gün kullanıyoruz bu platformlar acaba gerçekten bilgilerimiz gizli tutuyorlar mı, düşünülmesi gereken burası instagram artık sosyal medyadan çok alışveriş yapmaya evrildi. Bizim davranışlarımız tutarlı mı? Yani WhatsApp böyle davranırken diğer sosyal mecralarda gizliliği sağlanıyor bir işlem yapılmadan mesaj attığımızda diğer tarafa hiçbir işlemden geçmeden ulaşıyor mu? Mesela Signal dediniz uçtan uça şifreleme diye tavsiye ediliyor. Bip var mesela yerli ve milli olarak ama verilerin işlenmesi konusu tam bir muamma var. Artık bu zamanda pek gizlilik ve mahremiyet diye de tam anlamıyla bir şey kalmadı ve ücretsiz bir uygulamanın ücreti elbette uygulama kullanıcısıdır bunu da unutmamalı.”

Sevi Gözay UĞURLU