Dardanos-Güzelyalı bölgesinde yaşayan vatandaşlar bir süredir, bölgede birçok sokak köpeğinin saldırısına uğramasının ardından belediye ve valiliğe konunun çözümü için başvurmuşlar ve bazı sokak köpeklerini çete halinde saldırmasından kaynaklı olarak birkaç ailenin çocuğunun zarar gördüğünü iletmişlerdi. Konuyu Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (ÇTSO) Selçuk Semizoğlu da Aralık ayında yaptıkları basın toplantıda dile getirmişti. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, geçtiğimiz meclis toplantısında bu konuyu ele aldıklarını söyleyerek, Dardanos’ta ve Merkez’de bulunan saldırgan sokak köpekleri için yer projesine başladıklarını duyurdu.
 
Geçtiğimiz aylarda Dardanos-Güzelyalı mevkiinde saldırgan sokak köpeklerinin çoğalması sonrasında birçok vatandaş ve çocuk, saldırıya uğraması sonucu yaralandı. Ayrıca araba yollarında yatan köpeklerin, topluluk halinde arabaları kovaladığını ve çarpmaktan korktuklarını söyleyen bölge vatandaşları hem çocukların güvenliği hem de sokak köpeklerinin canlarını korumak amacıyla Çanakkale Belediyesi’nden yardım talebinde bulundu.
 
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu da konuyu Aralık ayında düzenledikleri basın toplantısın da şu şekilde dile getirmişti: “Güzelyalı’ da oturduğum için her sabah yürüyüş yapıyorum. Yürüyüşümü de sokak köpekleri tarafından ısırılma riski ile yapıyorum. Her sabah 5 -10 sokak köpeği üzerinize doğru koşunca korkuyorsunuz. Biz daha sokak köpekleri için barınak sorununu çözemiyoruz. Çanakkale için ne gerekiyorsa ortak akıl olarak yapalım.”
 
“SOKAK HAYVANLARIMIZIN BİR AN ÖNCE TOPLANIP REHABİLİTE EDİLMESİ GEREKİYOR”
Geçtiğimiz gün düzenlenen Çanakkale Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı’nda ise konuyu AK Parti grubu Meclis Grup Başkanvekili Esra Yüksel dile getirdi. Yüksel, “Dardanos ve Güzelyalı’da büyük bir sıkıntı var. Oradaki hayvanlar havaların soğuması ve açlık sebebiyle çok vahşileştiler. Komşularımızdan hayvan saldırısına uğrayanlar oldu. Hatta sosyal medyada saldırıyı paylaşanlar oldu. Orada öyle bir sıkıntı var. Sokak hayvanlarımızın bir an önce toplanıp rehabilite edilip, bir disipline sokulması gerekiyor. Bu konu gerçekten önemli. Yeni hayvan barınağımız planlanırken sadece sokak hayvanlarına hizmet verecek veterinerlik hizmetinde kırık gibi operasyonların da yapılabileceği bir bölüm de yapılırsa iyi olacağını düşünüyorum. Şehirdeki hayvan severlerin veterinerlere borçları ödenecek gibi değil. Sadece sokak hayvanlarımızın, kırıklarını tedavi edecek, operasyon yapacak bölümü de bütün Çanakkaleli hayvan severler adına talep ediyorum” ifadelerini kullandı.
 
“BARINDIRMA ALANI YARATACAĞIZ”
Yüksel’in konuşmasının ardından Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise konuyla ilgili çalışma yaptıklarını duyurarak, sokak hayvanları için yapılacak projeyi anlattı. Gökhan, “Bizim eski mezarlığın arka tarafında eski şoför eğitim pisti ve şu anda da tüp depolarının olduğu arkası ağaçlık bir alan var. Hatta bizim Can Dostlar Mezarlığının olduğu bir alan. O alana gittik, gördük. Şimdi orayı derleyip toparlıyoruz. Öncelikle orada barındırma alanı yaratacağız. Hem Çanakkale’deki hem Dardanos- Güzelyalı’daki aşılanmış, kısırlaştırılmış köpekleri orada barındıracağız. Mevcut alanımızı da hayvan barınağımız da artık şehrin içinde kaldı. Onu da aşağıda tüpçüleri yukarıdaki alana alıp, oraya yapı yapıp ameliyat, aşılama, kısırlaştırma, tedavinin yapılan mekanı oraya taşıyacağız. Ama şunu söyleyeyim şahsa ait hayvanları yapamıyoruz. Mevzuatımız onu gerektiriyor” bilgisini verdi. 
 
YAPILAN ALANDA KÖPEKLER SERBEST DOLAŞABİLECEK
Sokak hayvanlarının sokağa tekrar salınması ile ilgili de açıklama yapan Gökhan, “Mevzuat öyle diyor, kısırlaştıracak, aşılayacaksın, salacaksın diyor. Fakat o kadar çok ki, bu defa onlar çeteleşiyor ve içinde bir tane azgın varsa, hepsini azdırıyor. Ben izliyorum onları. İskele Meydanı’ndan biliyorum. Onları bir arada sokak gibi bir ortamda barındırabiliriz, kapalı alanda yapamayız. Yapacağımızı alanı açacağız, köpekler gezecek ve onları orada barındıracağız. Ama sokaklarımızda yine köpeklerimizi göreceğiz ama saldırgan köpek görmeyeceğiz. Bazı köpekler var, bir yer ediniyor, insanlar da onu besliyor. Mesela benim Dardanos’ta bir köpek var, mahalleli ona bakıyor. Onun da kimseye zararı yok ama çıkın sokağa ön tarafa felaket bir çeteleşme var” dedi.
 
Gökhan, son olarak konuyla ilgili şu bilgiyi verdi: “Bizim yaptığımız yer sokak gibi, açık alan. Av hayvanları da orada duruyor. Zaten kapalı bir alan olmayacak, açık alan olacak. Sağlıklı bir alan olacak. Orada yaşayacak. Güzelyalı sokağında yaşayacağına bizim ormanlık alanda yaşayacak.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN