Kepez Belediyesi 2021 yılının ilk meclis toplantısı geçtiğimiz gün Belediye Başkanı Birol Arslan’ın başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda yer alan gündem maddelerinden biri olan belediye meclis üyelerinin huzur hakkının artışı konusu ise tartışmalara neden oldu. Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanarak çıkan 43 kişinin sigortasının şu an yatmadığını söyleyen Ak Parti Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale’ye cevap veren Başkan Arslan, “Kısa Çalışma Ödeneğini bittikten sonra normal rutine başladığımızda herkes kendi işyerinde işine devam edeceğinin teminatını verdim. Buradan da yine kamuoyuna paylaşıyorum ki Kısa Çalışma Ödeneğini ayıp olsaydı devlet çıkarmazdı. Sigortaları yatmıyorsa sorumlusu ben değilim bakanlığımız lütfen Kısa Çalışma Ödeneğine çıkmış olan tüm işçi kardeşlerimizin sigortalarını yatırsın. Burada popülizm yapmanın manası yok” ifadelerini kullandı.
 
Kepez Belediyesi Ocak Ayı Meclis Toplantısı, Turhan Mildon Kültür Merkezi’nde sosyal mesafe ve maske tedbirlerine uyularak gerçekleştirildi. Belediye Başkanı Birol Arslan, Ocak Ayı Meclis Toplantısında gündem dışı bölümünde konuşma yaparak, “Sosyal hayat şartımızın normal düzene kavuşması için Kepez Belediyesi olarak tüm gücümüzle çalışıyoruz. Her gün belediye binamızı ve ek hizmet noktalarımızı, beldemizde bulunan tüm kamu kurumlarımızı, toplu taşıma araçları, minibüs ve taksilerimiz ile duraklarını, sağlık ocaklarını, cadde ve sokaklarını ve özellikle de beldemizde bulunan apartman ve sitelerimizi düzenli olarak ilaçlamaya ve dezenfekte etmeye devam ediyoruz. Aldığımız son bilgiler gösteriyor ki, salgınla mücadelede Kepez ve Çanakkale olarak vaka sayılarında büyük bir düşüş sağladık. Maske, mesafe, hijyen kurallarına uyan değerli hemşerilerime ve canları pahasına mücadele eden sağlık emekçilerine teşekkürlerimi sunuyorum. Ama asla rehavete kapılmadan, normal hayatımıza dönmek için kurallara uymaya devam edelim” ifadelerini kullandı. Arslan, Çanakkale bölgesinde yaşanan kuraklığa da değinerek, “Ülkemiz son yılların en kurak zamanlarını yaşıyor. Ülkemizde tüm barajlar ve doğal göllerde su seviyeleri çok düşük. Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak önümüzdeki günlerde bizleri su krizi bekliyor olacaktır” dedi.
 
“65 YAŞ ÜSTÜ VE ENGELLİ BİREYLERİMİZE ÜCRETSİZ KUAFÖRLÜK HİZMETİ BAŞLADI”
Aralık ayında yapılanları anlatan Birol Arslan, “Fen İşleri Müdürlüğümüz Hamidiye Mahallesinde yerleşime açılan tüm noktaların altyapı ve üstyapı çalışmalarının tamamını bitirdi. Ayrıca Atatürk Caddesi ve Dardanel 1 caddesinde Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından yağmur suyu hattı çalışmalarımız bölüm bölüm devam ediyor. Amacımız yağmurlarda Atatürk Caddesini su basmamasıdır. Sosyal belediyecilik anlayışımız gereği evlerinden çıkamayan 65 yaş üstü ve engelli bireylerimize ücretsiz kuaförlük hizmetini başlatmış bulunuyoruz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
 
DENETİM KOMİSYONU SEÇİLDİ
Konuşmaların ardından gündem maddelerinin konuşulmasına geçildi. Denetim Komisyonu seçimi gerçekleştirerek komisyona; CHP grubundan Ülkü Şimşek Tutak, Abbas Bozkurt, Necdet Uçar, İYİ Parti grubundan Rüya Koyun, AK Parti Grubundan ise Hüseyin Dalak seçildi.
 
ŞEHİT ASTSUBAY MURAT DÜGER’İN İSMİ PARKA VERİLDİ
Diğer bir maddede ise bir önceki meclis toplantısında İsim Tespit Komisyonu’na sevk edilen Şehit Astsubay Murat Düger’in parka alanına verilmesi konuşularak, komisyonun Boğazkent Mahallesinde belirlenen bir parka ismin verildiği duyuruldu.
 
BELEDİYE KİRACILARINA DESTEK
Covid 19 sebebiyle zor durumda kalan esnafa destek olması amacıyla belediye kiracıları ile yapılacak olan görüşmelerdeki belediye başkanına ve encümenine yetki verilmesi oy birliği ile kabul edildi. Arslan, “Daha öncede teşekkür ediyorum ki, pandemide su ücretlerine yüzde 50 indirim yapmıştık. Çıkan faturaları da üç ay ödemelerini ötelemiştik. Yine aynı şekilde kapalı olan iş yerlerine katı atık ücretlerini tahakkuk ettirmemiştik ve kiracıların kiralarında öteleme yapmıştık. Bu çerçeveyi bakanlık daha da genişletti ve belediyelerin meclislerine bu yetkiyi verdi” dedi.
 
HUZUR HAKKI ZAMMI TARTIŞMA YARATTI
Mecliste gündem maddelerinden biri olan meclis başkanı ve üyelerine 2021 yılında komisyon toplantılara katıldıkları her gün için verilecek olan huzur haklarının yükselmesi konusunda tartışma yaşandı. Gündem maddesinin okunmasının ardından söz alan AK Parti Grubundan Belediye Meclis Üyesi Serkan Kale, “Belediyecilik gönül işidir. Huzur hakkı diyor güzel bir şey. Belediye başkanına itirazım yok ama meclis üyelerinin arttırılmasına gerek yok diye düşünüyorum. Eski ücretten devam etsin” dedi.
 
İYİ Parti Meclis Üyesi Halil Uyanık ise söz alarak, “Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı her şey yüzde 100 artarken burada artan şey çok minik bir rakam. Buna karşı olmanın anlamını anlayamıyorum” ifadelerini kullandı.
 
Belediye Başkanı Arslan’ın arada 8 liralık bir farkın konuşulduğunu söylemesinin ardından, açıklama yapan Serkan Kale ise, “Zaten belediyenin durumu belli. Bu zammı alacağımıza 44 tane Covid’ten çıkarılmış işçilerimiz var. Bu adamların sigortaları yatmıyor. Biz destekleyelim hep beraber sigortalarını yatıralım” ifadelerini kullandı.
 
Kale’nin bu sözlerine üzerine, sözü alan Belediye Başkanı Birol Arslan, “Öncelikle 44 tane değil, 43 tane. Kepez Belediyesi olarak devletin bize sağlamış olduğu tüm kamuya tüm özel sektöre sağlamış olduğu, iki tane kreşimiz, basketbol sahası, futbol sahası, seramik atölyesi, Hamidiye’deki kültür merkezi ve gençlik merkezindeki arkadaşlarımıza burada toplantı yaptık. Kimseyi de zorla çıkarmadık. Kamuoyunun bunu bilmesini isterim. Ben toplantı yaptım ve buradaki arkadaşlara sorduk. Bizdeki en düşük işçi ücreti geçen yıl sözleşme yapılıncaya kadar KYK’lı ücretli arkadaşımız 2020’nin ilk aylarında 3 bin 200 lira alıyordu. Sonra Eylül ayında devlet onlara KYK kapsamında aldığı işçilerin ücretini belirlemişti ve 30 Haziran’a kadar rakam belliydi. 30 Haziran’dan sonra KYK’lı işçilere sözleşme hakkı verdiler. Biz de o arkadaşlarımızla oturduk ve sözleşme imzaladık. En düşük Kepez Belediyesi’nde maaş alan arkadaşımız 2020 yılı ikinci dönemi sözleşmeden sonra 3 bin 500-600 arası oldu ve 2021 yılı için onlara yapmış olduğumuz iki yıllık sözleşme 2020 hem de 2021 yılı kapsıyordu. 2021 yılında en düşük maaşlı çalışanımız 3 bin 900 ile 4 bin lira civarında alacak” şeklinde anlattı.
 
KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİ BİTTİKTEN SONRA HERKES İŞİNE DEVAM EDECEK
“Kısa Çalışma Ödeneğine gelirsek, 43 arkadaşımız Kısa Çalışma Ödeneğine çıktı. Devlet bize bu hakkı tanıdıktan sonra iki ay sonra onlarla burada toplantı yaptık ve ifade ettik” diyen Arslan, “Kreşlerimiz, futbol sahası, tesisler kapatıldı. O arkadaşlar 3 bin 200 lira alırken 2 bin 600 lira devletten maaş alacaklardı. İşe gitmeden devletin onlara sağlamış olduğu bu hakkı kullanıyorlar ve biz bir kişiyi bile metazori Kısa Çalışma Ödeneğine göndermedik. Kısa Çalışma Ödeneğinden çıkan personellerin sigortaları devlet tarafından yaratılsın. Yaklaşık 7-8 aydır bu arkadaşların maaşları Kepez Belediyesi bütçesinden değil devlet tarafından veriliyor. Bu Kısa Çalışma Ödeneğini Türkiye’de birçok belediyesi, özel sektör kullanırken biz niye kullanmayalım. Bu bütçe Kepez Belediyesi’nin cebinde kaldı. Ben bu arkadaşlarımıza duyurdum, herkesin Kısa Çalışma Ödeneğini bittikten sonra normal rutine başladığımızda herkes kendi işyerinde işine devam edeceğinin teminatını verdim. Buradan da yine kamuoyuna paylaşıyorum ki Kısa Çalışma Ödeneğini ayıp olsaydı devlet çıkarmazdı. Sigortaları yatmıyorsa sorumlusu ben değilim bakanlığımız lütfen Kısa Çalışma Ödeneğine çıkmış olan tüm işçi kardeşlerimizin sigortalarını yatırsın. Burada popülizm yapmanın manası yok” şeklinde konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN