Pandemi başta olmak üzere birçok sıkıntının yaşandığı 2020 yılının son ayında Atikhisar Barajı’nda suyun kritik seviyelere gelmesi ile Çanakkale’de kuraklık kendini göstermeye başladı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, 2020 yılından çıkartılması gereken dersler olduğunu söyleyerek israfın önüne geçilmesi gerektiğini vurguladı. Kaya, ayrıca yaşanan kuraklıktan dolayı üreticinin dikim planlamasını yapması için barajların doluluk oranını görmeyi beklediklerini aktardı.
 
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, 2020 yılı için yaptığı değerlendirmede üreticilerin başta pandemi nedeniyle tereddütlü ve sıkıntılı bir yıl geçirdiğini açıkladı. Kaya, “Üreticiler olarak bizler 2020 yılına baktığımızda 2020 yılından çıkartmamız gereken dersler olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde bence herkesim tüm vatandaşların 2020 yılından çıkarması gereken dersler var. 2020 yılı bizlere ciddi anlamda mesajlar verdi. Bu mesajları çok ciddi okumamız gerekiyor. Bu mesajların üzerinde de gerekli önlem ve çalışmaları yapmamız gerekiyor” dedi.
 
“HER TÜRLÜ İSRAFIN ÖNÜNE GEÇMEMİZ LAZIM”
“Pandemi süreci sağlığın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkardı. 2020 yılı ve Pandemi süreci gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözümüzün önüne koydu” diyen Kaya, “ İçme ve kullanma suyumuzun ne kadar önemli olduğunu ortaya koydu barajlarımızdaki su seviyelerine bakıyoruz su seviyelerimiz çok düşük ve buda suyumuzun ne kadar önemli olduğunu bize hatırlattı. Peki bu konuda ne yapmamız lazım? İlk olarak her türlü israfın önüne geçmemiz lazım. Su israfının, gıda israfının acilen önüne geçmemiz gerekiyor ancak ileriki yıllarda sıkıntısın bir hayat geçirmek istiyorsak 2020’nin mesajlarını iyi okuyup israfın elimizden geldiğince önüne geçmemiz gerekiyor. İsrafın önlenmesi adına devletin, vatandaşları ile beraber harekete ederek israfın önüne geçilecek çalışmaların yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.
 
“MESAJLARI İYİ OKUYABİLİRSEK 2021 YILININ DA ÜRETİCİ AÇISINDAN KAZANÇLI BİR YIL OLACAK”
Kaya, “Üreticimizin dünya fiyatlarına göre pahalı bile üretse ürünleri, üretmesinin ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu 2020 yılında Pandemi sürecinde gördük. Bu 2020 yılında aldığımız önemli mesajlardan bir diğeri. Bizim üreticimiz daha pahalıya bile üretmiş olsa 2020 yılında gördük ki, diğer ülkeler kendi gıda stoklarını hemen korumaya aldı. Diğer ülkeler ürettiği ürünlerini satmaktan vazgeçti. Dolayısı ile kendi üreticimizin ürettiği ürünlerin ne kadar kıymetli ver önemli olduğunu anladığımız bir yılda oldu 2020. Dolayısı ile bütün bu mesajları iyi analiz etmemiz gerekiyor. Bu mesajlardan iyi ders çıkarmamız gerekiyor. Bu mesajların etrafında da 2021 yılını ve bundan sonraki yıllarımızı da iyi planlamamız gerekiyor. Özellikle su konusu çok önemli suyumuzu tasarruflu ziyan etmeden, israf etmeden kullanmalıyız. Suyumuza sahip çıkmalıyız Biliyorsunuz su kaynaklarımız bizlere miras bırakıldı. Su kaynaklarımızı biz de bizden sonraki nesillere miras bırakabilmek için yine devlet millet el ele çalışma yapmamız lazım. 2020 yılında sağlıklı ürünlerin çok daha ön plana çıktığını gördük. Ve sağlıklı ürünlerin çok daha iyi, fiyatlara satıldığını gördük. Bundan sonraki süreçte de sağlıklı ürünlerin daha fazla ön planda olacağını görmüş olduk. Tabi sağlıklın ürün üretilmesi de devlet tarafından desteklenmesi gerekiyor. Özetle 2020 yılında almış olduğumuz dersler ile 2021 yılında yolumuza devam etmemiz gerekiyor.2021 yılı için umutluyuz. Dediğim gibi 2020’de aldığımız dersleri, mesajları iyi okuyabilirsek 2021 yılının da üretici açısından kazançlı bir yıl olacağını düşünüyorum. İnşallah umut ettiğimiz gibi geçer 2021 yılı” ifadelerini kullandı.

“BARAJLARDAKİ DOLULUK ORANLARINA GÖRE PLANLAMALARINI YAPACAKLAR”
Kaya, kuraklık sonucunda şu andaki üretim planlaması hakkında bilgi vererek şunları söyledi: “Çiftçiler üreticiler her zaman bir B planını uygulamaya hazır olarak planlamasını yapar. Şu anda Çanakkale’de üreticiler buğday, arpa, diğer yem bitkileri bu tarzdaki ürünlerin dikiminin tamamını yaptı. Hatta üreticilerimiz kuraklıktan dolayı normalden daha fazla bu ürünlerden dikimini yaptı. Çanakkale’ de çiftçilerimiz diğer ürünlerini Nisan ayında yapacak. Şu an çiftçiler Nisan ayına görmek istiyor. Nisan ayına kadar istenen yağışlar olursa bölgemizde buna göre domates dikimi olur. Bunu duruma göre çeltik dikimi olur, ayçiçeği dikimi olur, mısır dikimi olur, biber dikimi olur. Ama çiftçi, üretici önce Nisan ayını görüp, Nisan-Mayıs ayında barajlardaki doluluk oranlarına göre de planlamalarını yapacaklar. Diyelim ki yeterince yağmur olmadı. Göletlerimizde, barajlarımızda ciddi derecede su sıkıntısı var. O zaman daha az su isteyen ürünlere yöneleceğiz. Mesela ayçiçeği yetiştirmek için daha az şu kullanılır. Dolayısı ile ne yapılacak çok daha fazla su kullanılarak yetiştirilen çeltiği dikmeyeceğiz. Ama bu planlamaları yapabilmek için üreticinin Nisan - Mayıs aylarını görmesi gerekiyor. Tabii üreticiler oluşabilecek bu sıkıntıyı gördü ve buğday ve arpa olarak dikimlerini yaptı.”
 
Sevi Gözay UĞURLU