Çanakkale KESK Şubeler Platformu adına Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu, Memur ve emekli maaşlarına yapılan zam sonrasında açıklamalarda bulundu.

Sandıkçıoğlu, “
Herkes bu enflasyon rakamlarının gerçek olmadığının elbette farkında, pazara gittiği zaman bir karnabaharın yarısını alırken, faturasını öderken bunu görüyor. Biz bu anlamda toplu sözleşmelerin yenilenmesini istiyoruz. Vakit kaybedilmeden yeniden gerçek enflasyonu talep ediyoruz” dedi.
 
Memura yapılan bu zam oranı hakkında düşüncelerini paylaşan Çanakkale KESK Şubeler Platformu adına Büro Emekçileri Sendikası Şube Başkanı Ayşegül Sandıkçıoğlu, “Bu rakamın gerek kamu emekçileri bakımından gerekse halkın diğer kesimleri tarafından çok ciddi sıkıntılar doğurduğunu söyleyerek başlayabilirim. Bizim KESK olarak bu rakamları kesinlikle kabul etmemiz mümkün değil. TÜİK’ in açıkladığı bu rakamlar, kurumun bağımsızlığına ve kurumun çalışma şekline çok büyük bir şaibe katmıştır. Şöyle ki yüzde 1,25’lik bir enflasyon farkı memurların hiçbir zaman enflasyonlarını etkilemeyecek. Bu rakamların başta neden bu kadar düşük çıkarıldığını açıklayalım. Biz KESK olarak neden buna bu kadar karşıyız? Hükümet açıklamış olduğu enflasyon rakamları ile memurların vermek üzere maaş zamlarını hesaplar, yani bu enflasyon rakamları ne kadar düşük olursa bizim alacağımız maaş zamları o denli düşük gösterilir. Hatta ve hatta gerçek olmayan bu rakamlar karşısında ortaya çıkan zamlara karşı siyasal iktidarın söylediği bir şey vardır; ‘Memuru, işçiyi enflasyona karşı koruduk ezdirmedik.’ Gerçek bu şekilde olmuyor gerçeğin bu şekilde olmadığını eski TÜİK başkanı Birol Aydemir bir basın metni ifadesinde söylemişti; ‘TÜİK başkanı olduğum dönemlerde dört yıl boyunca Gelirler İdaresinden bir veri alamadım’. Yani bugün bu durumda TÜİK’in bu rakamlara nasıl ulaştığını bilemiyoruz açıkçası ama bildiğimiz gibi söylenen bu rakamlara karşılık söyleyeceğimiz birkaç rakam var. Doğalgaza gelen yüzde 32 gibi, peynir yüzde 27 yumurta yüzde 80, ayçiçek yağı yüzde 50 zam gördü. Ama buna karşılık yıllık enflasyon yüzde14 çıkıyor. Memur maaşları bunlara göre yüzde 13.11 zam belirleniyor Ama eğer TÜİK bağımsız ve dürüst çalışsaydı bu rakamlar karşısında ezilmemesini sağlayacak, bir maaş artışı teklifi edebilecekti kamu emekçisi, kamu emekçisine reva görülen bu zam yüzünden yoksullukta açlığa doğru giden kamu emekçilerini, görüyoruz” dedi.

“HERKES BU ENFLASYON RAKAMLARININ GERÇEK OLMADIĞININ FARKINDA”
Bizim toplu sözleşmelerimiz yetkili sendikalar ile beraber yapılıyor. Bu sendikalar yüzde 3 artı 3’ü bize dayatıyor. Çünkü biz bunun ortağı değiliz, anlaşmada taraf değiliz” diyen Sandıkçıoğlu, şöyle devam etti: “Bu toplu sözleşmeyi yapan konfederasyon en az TÜİK kadar sorumludur. Bunu kamu emekçilerinin kendi sendikalarına dayatmalıdır. Herkes bu enflasyon rakamlarının gerçek olmadığının elbette farkında, pazara gittiği zaman bir karnabaharın yarısını alırken, faturasını öderken bunu görüyor. Biz bu anlamda toplu sözleşmelerin yenilenmesini istiyoruz. Vakit kaybedilmeden yeniden gerçek enflasyonu talep ediyoruz. Önemli olarak bir şeyin altını çiziyorum asgari ücretle çalışan bütün kesimlerin de enflasyona ezilmemesini istiyoruz ve asgari ücretten vergi alınmamalı diyoruz. Bu kötü duruma da mücadele etmeliyiz ve buna karşı tek çare örgütlenmek.”

Gülçin AKIN