Erasmus+ projelerine desek vererek gençlerin yurtdışında gönüllü projelerine katılmalarına yardımcı olan Topluma Destek Derneği, birçok proje kapsamında kişilere kapılarını açmaya devam ediyor. Topluma Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Slavica Uzan, destekleyen kuruluş/gönderen kuruluş olarak gönüllü adaylarına destek olmak için sosyal medya üzerinden yapılan canlı yayında Youtuber Deniz Bengitöz'ün sorularını cevaplayarak, dernek hakkında merak edilenleri anlattı.
 
Topluma Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Slavica Uzan, öncelikle derneğin kuruluşu hakkında bilgi vererek, “2017 yılında kurulmuş bir dernek. Ama bizim gönüllü ve STK çalışmalarımız 2017 yılında başlamıyor. Hepimiz daha önceden farklı yerlerde, kurumlarda gönüllüydük ve insanlara yararlı hizmetler için çalışıyorduk. Ben 2009’dan itibaren bu alanda çalışıyorum. 2017 itibaren bir araya geldik ve bir dernek kuralım. Aslında 2017 yılında Ayvacık depremi sırasında oldu. Destek olmak istedik depremzedelere ama kişisel olarak yapmak zordu. Biz de bir dernek kuralım ve bu kişilere destek olmak isteyerek bu hikayeye başladık. İlk önce yerel anlamda çalışmalar yürüttük. Ondan sonra yurtdışında Erasmus+ projelerine ortak oldu. Kendimiz de projelere başvurmaya başladık ve 2019 yılında akreditasyon aldık. Yeni destekleyen ve ev sahibi kuruluş olduk” şeklinde açıkladı.
 
TÜRKİYE’DEKİ HER İLDEKİ GENÇLERE DESTEK VERİYORLAR
Erasmus+ projelerine katılmak isteyen gönüllü adaylarının kendilerine ulaşabileceklerini söyleyen Uzan, kendilerini tanıttıkları ve buldukları projeleri açıklayan bir şekilde bilgi vermeleri halinde bir form yolladıklarını ve sonra Topluma Destek Derneği tarafından dönüş yapıldığını anlattı. Uzan, Türkiye’nin her ilindeki kişilere destek olduklarını dile getirerek, “Bizlere bütün sosyal medya platformundan ulaşabilirler. Ayrıca telefon yoluyla da ulaşabilirler” dedi.
 
Uzan, projesi olan kişileri desteklemelerinin yanı sıra projesi olmayan kişilere de nasıl projeye başvurabilir, nasıl bulabilir şeklinde de yardımcı olduklarını belirterek, destekleyen kuruluşun yaptıkları çalışmalara ise şu şekilde değindi: “Projesi yoksa veya European Solidarity Corps-ESC hakkında hiç bilgisi yoksa ve destekleyen kuruluş olmamızı istiyorsa öncelikle iletişime geçiriyoruz ve program nedir, oraya gittiğinde görevlerin nedir, destekleyen kuruluşun ve ev sahibi kuruluşun görevleri nedir diye anlatıyoruz. Ayrıca CV motivasyon mektubu yazımı aşamasında bilgisi yoksa, nasıl yazılacağı anlatıyoruz. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Öğrenmek isteyen herkes için destek oluyoruz. Sonrasında ise nasıl proje bulabilir, yol gösteriyoruz. Bazı projelerde ESC portalında proje bulunabiliyor ve bazen kuruluşlar sosyal medyada paylaşabiliyor. Bizim de kendi projelerimiz var, onlara da katılmak istedikleri takdirde yardımcı olabiliyoruz.  Bir de ev sahibi kuruluşu buldu ama hibe yok, Türkiye’de biri senin adına başvursun dediklerinde prosedürümüz farklı oluyor. Biz senin adına proje yazıp, senin adına hibe alacağımız zaman birlikte yapıyoruz. Bu aşama daha uzun oluyor. Çünkü gönüllüye göre proje tasarlanıyor.”
 
“HERHANGİ BİR KURULUŞ SİZDEN PARA TALEP EDERSE VERMEYİN”
Uzan, gönderici kuruluşlar, desteleyen kuruluşlar ve STK’ların bu konuda rekabet içinde olmadığını söyleyerek, “Hepimiz bu alanda çalışıyoruz ve gençlere kim daha iyi fırsat sunarsa sunsun ve gençler gitsin. Bazı duyurularda gönüllülerden para talep eden veya başvuru için bağış isteyenler görüyoruz ve biz buna kesinlikle karşıyız. Çünkü proje pasaportun hariç her şeyi karşılıyor. Herhangi bir kuruluş sizden para talep ederse vermeyin, başka bir kuruluşa gidin” şeklinde bilgilendirmede bulundu.
 
“EN ÖNEMLİSİ NEDEN SENİ SEÇMELİLER”
Projeye seçilmek için gönüllülere tavsiyelerde bulunan Slavica Uzan, “Bunu iş başvurusu gibi düşünsünler, belki farklı ülkelerden 100’e yakın başvuru olacak ama bir pozisyon olacak. O zaman ev sahibi kuruluşlar projeye en uygun adayları bulmaya çalışıyorlar. Senin hakkında gönderdiğin belgelere ne yazdın o kadar biliyorlar. O yüzden belgeleri hazırlarken en iyi kendini tanıtma yolu bulunması gerekir. İçerisinde video olabilir, sunum olabilir. Fotoğraflar koyulabilir. Ama en önemlisi neden seni seçmeliler, neden en uygun aday sensin. Çünkü oradaki faydanın ne olacağı önemli. Hem gönüllü kazanacak hem kuruluş. Bence bunlara çok önem vermeleri lazım” tavsiyelerini verdi.
 
Destekleyen kuruluş olarak süreci gönüllülere anlattıklarını ve bu süreçte her aşamada destek verdiklerini söyleyen Uzan, “Gönüllü oraya gittikten sonrada ev sahibi kuruluşu ve gönüllü ile iletişimde oluyoruz. Herhangi bir kriz durumunda bize ulaşabiliyorlar. Vize başvurusundan sonra eğer proje bizimse onay geldiğinde uçak parasını biz karşılıyoruz. Gönüllünün cebinden çıksın istemiyoruz. Eğer hibe bizde değilse ve gönüllünün imkanı kısıtlıysa o zaman o durumlarda da destek olabilirsek, oluyoruz” dedi.
 
Topluma Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Proje Koordinatörü Slavica Uzan, son olarak gönüllülere şunları söyledi: “Pes etmeyin, başvurun. Her başvurudan sonra siz bir kazanç elde edeceksiniz, deneyim. Yani ne kadar çok başvuruyorsa o kadar çok deneyim kazanacak.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN