Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, son dönemlerdeki koronavirüs aşısı tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Yaptığı açıklamada, aşının salgını bitirmek için tek çare olduğunu söyleyen Erensoy, “Yani sizin bireysel bir kararınız çok ciddi bir toplumsal sonuçlara yol açıyorsa buna bireysel özgürlük anlamında bakmakta ben şahsım olarak zorlanıyorum. Bu benim kişisel görüşüm ama genel anlamda hekimler olarak aşılar konusundaki bu negatif algıdan rahatsızız” şeklinde konuştu.
 
Çin’den gelecek olan aşılar hakkında vatandaşlar arasında başlayan tartışmalar devam ederken, Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erensoy, Çanakkale Tabip Odası olarak aşılara bilimsel olduğu için güvendiklerini vurguladı.  “Covid-19 aşısı ile ilgili hem Türk Tabipler Birliği olarak hem de Çanakkale Tabip Odası olarak aşıların bilimsel olduğu için güveniyoruz. Aşıların tüm Dünya genelinde kabul edilmesinde bilimsel bazı yöntemler var” diyen Erensoy, “3 aşamadan geçiyor aşıların kabulü 1. Faz aşaması var, 2. Faz aşaması var ve 3. Faz aşaması var. Şu anda Türkiye’ye geldiği ifade edilen Çinli İlaç şirketi Sinovak’ın Covid-19 aşısı 3. Faz aşamasının sonuçlarının yayınlanmadığı bir aşı.3. faz sonuçlar derken neyi kastediyorum. Aşı insanlar üzerinde denenerek, değişik aşamalarda denenerek yan etkileri ve etkileri karşılaştırılıyor ve ona göre de aşılar onay alıyorlar. Yani herkes istediği şekilde tüm dünyaya aşısı sunamaz. Bu çalışma yıllar alan bir bilgi birikimi ile yapılır. Dolayısıyla biz bu bilimsel araştırmalara ve bunun sonuçlarını güveniyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“ETKİNLİĞİ VE YAN ETKİLERİ KARŞILAŞTIRMASINDA ETKİNLİĞİ İLE İLGİLİ SONUÇLAR İYİ”
Erensoy, Sinonak aşısının verilerinde herhangi bir sorun olmadığına vurgu yaparak, “Şimdiye kadar Çin ilaç firması Sinovak ‘ın Covid-19 aşısının 1 ve 2. faz aşamalarında etkinliği ve yan etkileri karşılaştırmasında etkinliği ile ilgili sonuçlar iyi. Bizler 3. faz aşmasının sonuçlarını bekliyoruz. Genel olarak eğer vaka sayısı artışındaki gidişat çok kötü olursa 3. faz aşılamanın sonuçları yayınlanmadan önce de aşıların uygulanmasına geçilebilir gibi bir durum söz konusu olabilir. Ama zaten böyle bir durumda da aşıyı kullanmak gibi bir zorunluluğumuz olacak. Gene kötü gidişatı önlemek için böyle bir karar alınmış olunacak. Bu da çok mantık dışı değil. Zaten ilk aşılamada sağlık çalışanlarına yapılacak. Biz sağlık çalışanları olarak tüm çalışma sonuçlarını, çalışmanın nasıl yapıldığının her ayrıntısını görebildiğimiz bir çalışma olacağı için aşı olmamızda bir sakınca yok diyoruz. Biz sağlık çalışanları olarak bu aşıyı olacağız. Bizden sonra da zaten genel olarak toplumun aşılanmasına geçilecek böyle bir durumda, böyle toplumsal bir durum ve tüm Dünyayı etkileyen felaketlerde, sağlıkla ilgili salgın durumlarında aşı tek çare en önemli çare. Bu çalışmalar Yeter ki şeffaflık ve tüm dünya sunulsun. O aşamalar bu şekilde ortaya da dökülsün. Şu ana kadar 3 tane aşı çalışması oldu dünya’ da. Onların da sonuçlarına tek tek ulaşılabiliyor. Yani bunlar bilimsel yayınlar olarak yayınlanıyorlar ve bunların karşılaştırma seçeneğimiz oluyor. Şimdiye kadarki sonuçlarda biz bu aşı ile ilgili kötü bir işaret almadık” diye belirtti.


“BU KARARLARIN BİREYSEL KARARLAR OLMASINI DOĞRU BULMUYORUM”
Aşı konusunda bireysel bir özgürlüğe katılan biri olmadığını söyleyen Erensoy, “Sadece bu aşı ile ilgili demiyorum. Şu an biliyorsunuz ailelerin bir kısmında bireysel olarak çocuklarını aşılamamak gibi kararlarda alıyorlar. Yani en azından Türkiye koşullarında bu kararların bireysel kararlar olmasını doğru bulmuyorum. Çünkü toplumsal sonuçlara yol açıyor. Yani sizin bireysel bir kararınız çok ciddi bir toplumsal sonuçlara yol açıyorsa buna bireysel özgürlük anlamında bakmakta ben şahsım olarak zorlanıyorum. Bu benim kişisel görüşüm ama genel anlamda hekimler olarak aşılar konusundaki bu negatif algıdan rahatsızız. Tabii ki bütün toplumun ikna edilmesi en güzelidir ve bunun için hepimizin çabalaması gerekiyor. Bizlerin de hekimler olarak çabalaması gerekiyor ilk önce aşısını olacak olan insanlar olarak ki öyle de olacak sağlık çalışanları ilk aşıları olacaklar. Dolayısıyla bu konuda ben tüm vatandaşların kendileriyle birlikte tüm insanlığı, tüm Türkiye'yi, tüm Dünya’yı düşünerek hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum” dedi.
 
Gülçin AKIN