‘Memleket Hareketi’ ismi ile yeni bir oluşum başlatarak Türkiye’yi il il gezerek vatandaşların fikirlerini toplayan Muharrem İnce’nin “Parti kurmak, dilekçe vermek çok kolay iş arkadaşlar. Biz şimdi milleti dinliyoruz. Kur derse kurarız. Bakalım millet ne diyecek buna” açıklamalarının ardından geçtiğimiz günlerde parti kuracağını açıklamıştı. Memleket Hareketi Kurucular Kurulu Üyesi Akademisyen Muharrem Yıldız, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak bu süreci kamuoyu ile paylaştı.
 
Geçtiğimiz gün yeni bir parti kuracağını açıklayan Muharrem İnce, CHP içerisinde demokrasi kalmadığını ve meydan okuyacağı, asla susmayacağı yönünde basın mensuplarına değerlendirmede bulunmuştu. CHP içerisinden de görüştüğü isimler olduğunu söyleyen İnce, bu kişilerin kendi kuracağı partisine geleceklerine inandığını da eklemişti.
 
‘Memleket Hareketi’nin Kurucular Kurulu Üyesi olan Akademisyen Muharrem Yıldız, şu andaki partileşme sürecine dair bilgileri paylaştı. Yıldız, “Son aylarda 20 küsur parti kurulmuştur ama bizim ülkemiz zaten normal zamanlarda da siyasi boşluğun olduğu dönemler dışında da bol partinin kurulduğu bir ülkedir. Genel seçimler sırasında ülkede mevcut siyasi partilerin onda biri seçimlere girer. Bu son zamanlardaki parti kurulma artışı ‘Memleket Hareketi’nin kuracağı ve ülkeyi yönetme arzusu taşıyan bir siyasal hareketin çabaları karşılaştırılmamalıdır. Başkanımızın ifade ettiği gibi ülkemizin seçmenlerinden yarısından bir fazlasını hedefleyen, mümkünse hepsine ulaşmayı isteyen bir siyasal hareket olacağız. Boş zamanlarını değerlendirmek için kurulan diğer siyasi partilerle karşılaştırmayı uygun bulmuyorum” dedi.
 
“GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEMİ NASIL GÜÇLENDİRECEĞİMİZİ ŞİMDİDEN SÖYLÜYORUZ”
Siyasi partilerin parlamenter sisteme geri dönüşü istemesi ve yeni kurulan partinin bu konu hakkındaki düşüncelerini dile getiren Yıldız, “Şu andaki cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi diye bir kavram ne siyaset terminolojisinde var ne dünyada da benzeri var. Başkanlık sistemi vardı bir de parlamenter sistem vardır. Bu anlamda mevcut sisteme itirazımızı hem kurumsal olarak hem de liderlik açısından sürekli vurguluyoruz. Dikkat ederseniz, Muharrem İnce’nin şöyle bir değerlendirmesi var; biz aynı zamanda senatoyu da getirmek istiyoruz. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi nasıl güçlendireceğimizi şimdiden söylüyoruz. Çift parlamento sistemi dünyanın birçok yerinde vardır. Türkiye’de de 12 Eylül öncesinde vardı. Senato bildiğiniz gibi daha yetkin unsurlardan oluşur, Türkiye’nin stratejik kararları konusunda daha güçlü söz söyleme kapasitesine sahip bir organdır. Daha alana yönelik uzmanlardan oluşana parlamentonun bölümüdür. Güçlendirilmiş parlamenter sistemi nasıl güçlendireceğini ifade edebilen tek siyasal unsuruz. Şu andaki siyasala aktörlere bakıyorum. Cumhurbaşkanı ve ekibinde yer alan Milliyetçi Hareket Partisi genel başkanı, muhalefette ki Cumhuriyet Halk Partisi yönetimi, İYİ Parti, yeni kurulan Deva ve Gelecek partileri gibi, bu partilerin önde gelen beyanatlarını izliyorum. Şu anda mevcut durumla ilgili somut projeler üreten ve ülkenin gerçek gündemine değinmeye çalışan tek siyasal hareket ‘Memleket Hareketi’ ve Muharrem İnce liderliği gibi geliyor bana” ifadelerini kullandı.
 
“BİR DE DÜŞÜNÜN PARTİ KURULDUKTAN SONRA GELEBİLECEĞİ YERİ ÇOK İYİ GÖSTERİYOR”
Son zamanlarda yapılan bir ankete göre ‘Muharrem İnce’ye oy verir misiniz’ oranında yüzde 3 buçuk oranında ‘desteklerim’ sonucu üzerine değerlendirmelerde bulunan Muharrem Yıldız, “İstatistik bize her zaman doğru genellemeler yaptırmaz. O anket firmasının iki tane sorusu vardı, bir tanesi ‘Muharrem İnce’yi kesinlikle desteklerim’ diyenler 3 buçuk çıkıyordu. Bir de ‘Muharrem İnce’yi destekleyebilirim’ diyen bir kitle var ki bu yüzde 30. Bu çok ciddi bir durumdur. Yani bu yüzde 30’un önemli bir kısmının Muharrem İnce’nin alabiliyor olması, henüz daha parti kurmadan, henüz kurumsal bir yapısı olmadan, henüz daha eski bir milletvekili ve cumhurbaşkanı adayı iken sırf Muharrem İnce ismi, ‘Memleket Hareketi’nin kamuoyundaki durumu sadece bizi bu hale getiriyorsa, bir de düşünün parti kurulduktan sonra, parti tüzüğü ve partinin programı açıklandıktan sonra, illerde örgütlenmesini tamamladıktan sonra gelebileceği yeri potansiyel olarak çok iyi gösteriyor. Ayrıca Türkiye değişim hareketi gibi bir siyasal organizasyonla da şu aşamada karşılaştırılmayı da ben bir ‘Memleket Hareketi’ mensubu olarak bize haksızlık gibi görüyorum” şeklinde konuştu.
 
“CEBİNİZDE NE VARSA ONU VERİRSİNİZ”
Yıldız, Muharrem İnce’nin CHP’nin demokrasiyi işlevsel halde kullanamadıkları yönünde yaptığı açıklama hakkında ise, “Siz günlük hayatınızda çok otoriter bir babaysanız, eşinize karşı baskıcı bir kocaysanız günlük hayatınızda da kendimden örnek vereyim demokrat bir öğretmen olamazsınız. Cebinizde ne varsa onu verirsiniz. Ben Cumhuriyet Halk Partisi eleştirilerinden imtina etmek kaydıyla söylüyorum, CHP’nin ne kadar demokratik ne kadar anti demokratik olduğunu bizim başkanımız vurguluyor. Ben oraya girmeyeceğim. Sadece memleket hareketinin demokrasi ile bağlantısını söylemek isterim. Muharrem İnce ile katıldığımız toplantılarda zaman zaman sayın İnce’nin tercihlerine yönelik birtakım eklemeler, hatta üslubunca bazı uyarılar olduğunu görürüm. Hepsini büyük bir sükûnet ile dinler ve haklı bulursa yapılan eleştiriyi, haklı bulduğunu söyler, haklı bulmazsa açıklama yapar. Bu anlamda kişisel ilişkilerinde böyle demokratik tavır sergileyen birisinin kuracağı ve siyasal liderliğini götüreceği partinin ben demokratik olacağını düşünüyorum. Uzunca bir süreden beri, bizim Kurucular Kurulu’nda, siyaset bilimi açısından dünya çapında işler yapan, dil bilen bir ekip Avrupa Sosyal Demokrat Partilerin tüzüklerini inceliyor ve ‘Memleket Hareketi’nin kuracağı partinin tüzüğü bu çerçevede şekillenecek. Avrupa’da özgürlükler ne kadar varsa en az biz de o kadar olacak. Buna ilave ne ekleyebiliriz? Hatırlarsanız Muharrem İnce cumhurbaşkanlığına aday olduğunda kongrede CHP için vermiş olduğu birtakım sözler vardı. Daha demokratik bir parti yapılanması ile ilgili. Üstüne bunlar da eklenecek. Dolayısıyla tüzük açısından çok demokratik bir parti kurulacak. Ben bugünkü Muharrem İnce’nin Kurucular Kurulu ile kendi ekibiyle ilişkilerine baktığımda, ileride parti kurduğumuzda nasıl bir atmosfer olabileceği ile bağlantılı birtakım sonuçları çıkarabiliyorum” ifadelerini kullandı.
 
“MUHARREM İNCE AYNI HEYECANI TEKRAR YARATMA KONUSUNDA İSTEKLİ VE ARZULU”
Yıldız, son olarak şunları söyledi: “Muharrem İnce, cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasında ülkemizde çok heyecan yaratabildi. Aynı heyecanı tekrar yaratma konusunda istekli ve arzulu. Açıkçası bütün söylemlerindeki samimiyet konusunda Muharrem İnce’yi hiç onaylamayan kitleler bile onun samimiyetine eleştiride bulunamıyorlar. Ben Çanakkale kamuoyundan şunu görmelerini istiyorum; biz bir siyasal parti olarak birtakım ayak oyunları, bazı alengirli yollar, değişik stratejiler, adam ayarlamalar gibi bugün siyasal arenada çok görülen ama çok da onaylanmayan davranışlara prim vermemelerini istiyoruz. ‘Memleket Hareketi’ son derece samimi bir şekilde kendisini ortaya koyuyor. Bunun böyle olacağı konusunda söz veriyor. Bugünden başlamak üzere gelecekte de alengirli yollara yeltenmeyecektir. Bunu nereden biliyoruz; Muharrem İnce’nin bu zamana kadar yaptıklarından görüyoruz. Muharrem İnce kendi siyasal ikbalini ülkenin ve CHP’nin önünde görmüş olsaydı, cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının açıklandığı gece kendisine yapılan kumpası açıklıkla kamuoyuna deklare ederdi. O zaman ne olurdu, CHP zor duruma düşerdi. Oysa Muharrem İnce, kendi siyasal ikbalinden vazgeçerek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin güvenirliğini korumuş birisidir. Böylesi bir samimi anlayışa sahip olan birisinin ben ülkemizi yönetmesi gerektiğini düşünüyorum, savunuyorum.”
 
Gizem Tuğçe BAYHAN