Geçtiğimiz günlerde yayımlanan İlçe düzeyinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi araştırmasına göre Çanakkale Merkez yüzde 74’lük oran ile dördüncü sırada yer aldı.
 
Yanındayız Derneği ve İÜ Şehir Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yapılan Türkiye’nin 81 ilinde 234 ilçesinde yapılan araştırma sonucunda yayınlanan İlçe düzeyinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi’nde, Çanakkale Merkez yüzde 74 ile dördüncü sırada olduğu açıklandı. Verilere göre ilk üç sırada ise İzmir Karşıyaka, İstanbul Kadıköy ve İstanbul Bakırköy ilçeleri yer aldı.
 
Toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda ilçeler düzeyinde toplumsal gerçekliği yerelde aramayı hedefleyen çalışma ile STK’lar ve tüm belediyeler için yol gösterici bir altyapı oluşturma olması için yayınlanan Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi, aynı zamanda Türkiye’de yapılan ilk kez yapılan bir çalışma olma özelliğini de ortaya koyuyor.
 
Çalışmaya göre;  genel skorda ilk 10’a giren ilçelerden 5’i İstanbul, 3’ü İzmir diğer iki ilçe ise Çanakkale ve Ankara’da bulunuyor. Politik Katılım ve Karar Alma boyutunda Kadıköy, Karşıyaka, Bakırköy, Beylikdüzü ve Çanakkale’nin Merkez ilçesi ilk beşi oluştururken; eğitim boyutunda ise ilk 5’e giren ilçeler Beşiktaş, Bornova, Bahçelievler, Karşıyaka ve Muğla’nın Menteşe ilçesi oldu.
 
Paylaşılan tabloya bakıldığında Çanakkale Merkez, politik katılım ve karar almada 5.sırada, eğitimde 27.sırada, ekonomik yaşam ve kaynaklara erişimde 25.sırada, sağlık ve sporda 80.sırada, ana endekste ise 4.sırada yer aldı.
 
Raporda verilen detaylı bilgilerde ise; Merkez’de belediye meclis üyeleri arasında 9 kadın 22 erkek, belediye başkan yardımcılarında 3 kadın 2 erkek, belediyede müdür sayısında 8 kadın 14 erkek, belediye çalışan sayısında 141 kadın 527 erkek bulunurken, ilçedeki muhtar sayısında ise 2 kadın 5 erkek yer alıyor.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN