Çanakkale’de görülen vaka artışları sonrasında Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin bir bölümün pandemi servisi olarak hizmet vermeye başlayacağının duyurulması üzerine Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy açıklamalarda bulundu.
 
Koronavirüs salgının ardından geçtiğimiz Mart ayında ÇOMÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, pandemi hastanesi olarak ilan edilmesi ile koronavirüs hastalarına bu yönde hizmet vermeye başlamıştı. Fakat artan vaka sayılarının ardından, yeterli olmaması durumundan dolayı Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin bir bölümü de pandemi servisi olarak ilan edildiği bilgisi paylaşıldı.
 
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Covid-19 hasta sayılarının Çanakkale’de çok hızlı bir artışta olduğunu söyleyerek, “Şimdiye kadar yapılan en anlamlı sınırlama hafta sonu yapılan sokağa çıkma sınırlaması oldu. Geçtiğimiz hafta sonundan önceki akşam saatlerinde uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması zaten çok göstermelik bir sınırlamaydı. Dolayısıyla bu kısıtlamaların vaka sayısına hiçbir etkisi olmadı. Çanakkale’de Covid-19 hasta sayıları artmaya başladığında bu artışların Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’ne yansımaları üzerinden Çanakkale’deki vaka sayısı konusunda bir fikrimiz olur diye düşünüyorduk. Şu anda Çanakkale Devlet Hastanesi Pandemi hastanesi oluyor. Yani artık Çanakkale Devlet Hastanesi de Covid-19 hastası bakmaya başlayacak” dedi.
 
“KONU SADECE YATAK SAYISI DEĞİL, SAĞLIK ÇALIŞANI YANİ PERSONEL AÇIĞI”
Yapılan hazırlıkları aktaran Erensoy, “Covid-19 hastalarına bakmak için Çanakkale Devlet Hastanesinde üç servis hazırlanıyor. Bu üç servise ek olarak da bir yoğun bakım açılıyor hastaların tedavi görmesi için. Bu şu anlama geliyor, artık pandemi hastanesi olarak ilan edilen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanesi yetmiyor. Konu sadece yatak sayısı değil, cihaz sayısı değil. Özellikle sağlık çalışanı yani personel açığı. ÇOMÜ Pandemi Hastanesi’nin personel açısından yetmeyebilir görüşümüz vardı. Daha önceden de özellikle, ‘Çanakkale Merkez Pandemi Hastanesinin hemşire sayısı çok az’ diyorduk. Şu anda Çanakkale Devlet Hastanesine açılacak Covid servislerinin ihtiyacı olan hemşire ve sağlık personeli dediğimiz hasta bakıcı ve temizlik personelinin hepsi Çanakkale Devlet Hastanesi üzerinden karşılanacak” ifadelerini kullandı.
 
“ÇOK CİDDİ BİR SAĞLIK PERSONELİ AÇIĞI VAR”
Erensoy, “Çanakkale Devlet Hastanesi’nin aktif çalışan dahiliye, nöroloji, göğüs hastalıkları, kardiyoloji gibi acil olan ve hizmet vermeye devam eden branşlardaki hemşirelerin bir kısmının, Covid servislerine aktarıldığını düşünün. Bu süreçte Covid -19 dışında her alanda hasta olacak kişilerin bakımında aksama olma olasılığı ortaya çıkacak. Yani çok ciddi bir sağlık personeli açığı var, hemşire açığı var. Türkiye’ de bu açığı karşılayacak hiçbir önlem alınmamıştır bu çok nettir. Yaz dönemi boyunca yeni sağlık personeli alımı yapılmamıştır. Şu anda sağlık personeli konusunda yapılacak alımda yeterli olmayacaktır. Daha önceden mevcut hemşire sayısının aynı zamanda Covid -19 hastasına bakmak durumunda olacağını hesap edin. Çanakkale’yi de ciddi bir sıkıntının beklediğini düşünüyoruz. Şu dönemde bir takım acil olmayan ameliyatlar yapılmayabilir. Felç hastası, kalp krizi, trafik kazaları, başta çeşit zatürreler, nefes darlıkları ile ilgili hastalar Çanakkale Devlet Hastanesi’ne başvurmaya devam edecekler. Bu hastalarında tedavisinin devam etmesi gerekiyor. Ancak bu hatalar ve Covid hatlarının bakımını bu sağlık çalışanları sayısı ile yetiştirmemiz sıkıntıya girecek. Bu yeni durumda en çok vurgulayacağım konu sağlık personelinin yetersiz olması” şeklinde konuştu.
 
“KENDİ HASTANEMİZE DAHA ÇOK ADAPTEYİZ”
“Covid-19 ile ilgili mücadele kapsamında yapılan hiçbir planlamada Tabip Odası’ndan görüş alınmıyor, bir çok enfeksiyon hastalıkları uzmanı doktordan alınan kararlar konusunda görüş alınmıyor. Covid-19 ile ilgili tüm planlamalar çok tepeden yapılıyor” diyen Başkan Erensoy, “Ben Çanakkale Tabip Odası Başkanı olarak Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nin pandemi hastanesi olacağımızı zaten düşünüyordum. Bu konuda düzenlemeler de yapılır, normal hastaların bakılacağı yerler ayrı tutulur. Covid-19 hastasının bakılacağı yerler ayrı tutulur. Bu durumun üstesinden geliriz. Bütün planlamaların çok dışında kaldığımız için yani bütün hekimler olarak fikrimiz sorulmuyor, bizlere danışılmıyor. Alınan bütün kararları karar alınınca öğreniyoruz. Biz daha çok akılla danışılarak, daha çok insanın ortak kararı olan kararlar verilsin istiyoruz. Çanakkale Devlet Hastanesinin pandemi hastanesi olması süreci kötü bir karar değil. Çanakkale Devlet Hastanesi çalışanları olarak kendi hastanemizde süreci ÇOMÜ Pandemi Hastanesine gidip yönetmektense kendi hastanemizde bunu yapabilmeyi daha çok isterdik zaten. Çünkü kendi hastanemize daha çok adapteyiz. Bir de Çanakkale Devlet Hastanesi çok kurumsallaşmış bir hastane, yılların hastanesi. Çanakkale Devlet Hastanesi bu yeni görevinin üstesinden gelebilir. Ama tekrar ediyorum en büyük sıkıntımız değerlendirmede de söyledim hemşire açığı. Tüm bu gelişmelere baktığımızda Çanakkale Devlet Hastanesinde Covit-19 servislerinin ve yoğun bakımının oluşturulması aslında Çanakkale’de vaka artışının ne boyuta geldiğinin de bir göstergesi” diye konuştu.
 
Gülçin AKIN