Pandemi sürecinde öneminin tekrar gündeme geldiği ‘yerel kalkınma’ ile ilgili olarak Çanakkale Belediyesi, birçok farklı çalışma ile konuyu desteklemeye devam ediyor. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, belediyenin yapmış olduğu çalışmalar hakkında bilgi vererek, projelerin detaylarını vatandaşlar ile paylaştı.
 
Çanakkale Belediyesi, yerel kalkınmanın önemi vurgulamak amacıyla hayata geçirdiği projelerle, birçok farklı alanda faaliyetlerine devam ediyor. Tohum Sandığı’ndan Halk Bakkal’a kadar çeşitli seçeneklerle kalkınmanın yerelden başladığını savunan Çanakkale Belediyesi’nin yapmış olduğu çalışmaları Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay anlattı.
 
“TOHUM SANDIĞI’NDA ŞU ANDA YÜZDEN FAZLA ÇEŞİDE SAHİBİZ”
Mutluay, ‘atalık tohumlar’ ile ilgili çalışmanın devam ettiğini ve buğday tohumlarını toprakla buluşturduklarını belirterek, yetişmelerinin ardından ise Halk Bakkal’da satışının olacağını dile getirdi. “Son dönemde yerel Kalkınma adına Park Bahçeler Müdürlüğü bünyesinde ‘atalık tohumlarımızın’ korunması, geliştirilmesi, üretici ve tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ile paylaşılması ve bu projeden üretilen ürünlerin halka satışının yapılması yönünde çalışmalar var” diyen Mutluay, “2017 yılında kurulan bir Tohum Sandığımız var. Bu Tohum Sandığı’nda şu anda yüzden fazla çeşide sahibiz. Bunların hepsini atalık tohumlarımız, yerel tohumlarımız. İlk önce bu tohumları topladık, koruduk ve geliştirdik ve Çanakkale Belediyesi sınırları içerisinde belediyemize ait araziler var. Bu arazilerden tarımsal vasfa sahip arazileri değerlendirmek istedik. Geçtiğimiz yıl itibari ile bu alanlardan 107 dekar tarımsal vasfı bulunan araziye atalık tohumumuz olan karakılçık buğday tohumu ektik. Buradan elde ettiğimiz karakılçık buğday tohumlarımızı üreticilerimiz ile paylaştık” dedi.
 
“GÜÇLÜ BİR SİSTEM KURDUK”
Mutluay, karakılçık buğday tohumunu verdikleri üreticiler ile bir protokol yaptıklarını belirterek, “Bu protokolde üreticilere dedik ki; ‘Ürettiğiniz tohumları yüzde 20 fazlasını bize verin. Bizde karakılçık buğday tohumu ekimi aşamasından hasat aşamasına kadar Çanakkale Belediyesi olarak size teknik destek verelim.’ Bu sayede de tohumluğumuzu arttıralım. Üreticinin ürettiği ürünü de kurulan Sınırlı Sorumlu Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi alım garantisi versin. Birim fiyatlarını da üretici ile oturup beraber karar verelim. Birim alandan elde edilen gelir üreticinin farklı bir buğday çeşidi ile elde ettiği gelirden fazla olsun. Dolayısı ile güçlü bir sistem kurduk. Bu sistemin bir tarafında Çanakkale Belediyesi, bir tarafında üreticiler, bir tarafında da kooperatif var. Üretilen ürüne alım garantisi vermek ile üretici ‘Bu ürettiğim ürünü kime satacağım, kar mı edeceğim, zarar mı edeceğim’ endişesi taşımadan, daha yüksek kar marjı ile üretim yapma olanağına sahip olacak. Biz de Çanakkale Belediyesi olarak atalık tohum rezervimizi artırmış olacağız. Bir sonraki yılda daha fazla üreticiye Karakılçık buğday tohumu vermiş olacağız” şeklinde konuştu.
 
ÜRETİCİ MEMNUN, HALK SAĞLIKLI ÜRÜNLE BULUŞUYOR
“Daha önemlisi tüketici yani kent halkı, bu atalık tohumlardan elde edilen mamullere satış ve elde etme noktasında Halkın Bakkalı’ndan ulaşmış olacak. Dolayısı ile bu sistem bir taraftan üretici memnun edecek, bir taraftan da halkımızın sağlıklı ürünler ile buluşturacak sistemi kurmaya çalışıyoruz” diyerek düşüncelerini belirten Mutluay, “Bu sistemi, Karakılçık buğdayı için bu yıl gerçekleştirdik. Bu ekim dönemi ile birlikte bakla ve nohutta aynı sistemi yapmayı düşünüyoruz. Giderek bu sistemi uyguladığımız ürün çeşitlerimiz artacak. Ama bunun dışında da Çanakkale Belediyesi olarak sadece Karakılçık buğdayda değil, 29 çeşit yazlık ve kışlık üründe iyi tarım sertifikası almak sureti ile yani ekilişten hasada kadar bağımsız denetçiler tarafından denetlenen bir sistemde yazlık ve kışlık sebzeler üretiyoruz. Yine atalık tohumlar ile üretilen bu sebzeler Halkın Bakkalı’nda satışa sunuluyor” diye belirtti.
 
"KOOPERATİFLERİMİZDE BİR YANDAN ÜRETİMLERİNE DEVAM EDİYOR”
Bu yaz üretilen sebzeleri 176 hane ile paylaştıklarını söyleyen Mutluay, ‘Ata’dan Toprağa, Topraktan Sofraya’ isimli proje kapsamında, ihtiyaç sahibi ailelere kısmı gıda yardımı kapsamında belediye olarak ürettikleri bu sebzelerden de verdiklerini söyledi. Mutluay, bu projelere devam edebilmek için belediye bünyesinde kurulan iki kooperatifleri hakkında bilgi vererek, şunları söyledi: “Yerel kalkınma diyebileceğimiz iki tane yerel kalkınma kooperatifimiz çalışmalarını sürdürüyor. Bunlar Sınırlı Sorumlu Çanakkale üretim ve Pazarlama Kooperatifi diğeri de Sınırlı Sorumlu Troida Kadın Girişimi İşletme ve Üretim Kooperatifi. Bu kooperatiflerimizde bir yandan üretimlerine devam ediyor. Kadınlarımız üretimlerini sürdürüyorlar. Bu kooperatiflerde üretilen ürünler sadece Çanakkale içi değil, özellikle metropol kentlerin pazarlarına da sunulmaya başlandı. Bu çok önemli bir adım. Dolayısı ile üretici ile diğer illerdeki tüketiciyi de aracısız bir şekilde buluşturacak bir sistemin parçası olmak istiyoruz. Yerel kalkınma birimimizde bu noktada pazar araştırmaları yapıyor. Talepleri alıyor ve bu talep odaklı üretimi de önümüzdeki günlerde yaşama geçirmek istiyoruz. Bu örnek diğer kooperatifler içinde örnek bir kooperatif modelini de hayata geçirmek istiyoruz. Şu anda da bu konuda oldukça başarılıyız. Bu pandemi döneminde de kooperatiflerimiz gerek e- ticaret üzerinden gerek kent içi mobil taşımacılık sureti ile kent halkının ihtiyaçlarını karşılamaya çalışacak.”
 
Sevi Gözay UĞURLU