İl Genel Meclisi Kasım Ayı 5.Bileşimi 1.Oturumu geçtiğimiz günlerde gerçekleşti. 2021 yılı Performans Raporu’nun görüşüldüğü toplantıda bütçe konusu gündeme geldi. MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Enver Koç, yapılan bütçeyi adaletsiz bulduğunu söyleyerek, CHP’li meclis üyelerine sorular yöneltti. Ardından başlayan bütçe tartışmalarında MHP’li meclis üyesinin konuşmasına destek veren AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ise tarıma daha fazla pay ayrılması gerektiğini söyledi. Toplantıda konuşmalara cevap veren CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan, adaletsiz bir bütçe eleştirisini doğru bulmadığı yönünde konuştu.
 
Geçtiğimiz hafta gerçekleşen İl Genel Meclisi Kasım Ayı 5.Bileşimi 1.Oturumun’da MHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Enver Koç, söz alarak yaptığı konuşmada, “Burada 34 İl Genel Meclisi üyesiyiz ve Çanakkale ile ilgili toplanan paraları ile ilgili bütçe yapıldı. Tabii Çanakkale İl Genel Meclisinde CHP İl Genel Meclisi üye sayısı fazla olduğu için bu bütçede karar verici meclis üyeleri de CHP’li oldu. 2021 Bütçesi yapılırken neye göre yapıldı bilmiyorum ama kendi adıma ve MHP grubu adına söylüyorum biz bu bütçeye ret vereceğiz. Çünkü bu bütçe adaletten uzak, teknik olarak eksikleri olan, çok ciddi sıkıntıları olan bir bütçe” ifadelerini kullandı.
 
“CHP’Lİ İL GENEL MECLİSİ ÜYELERİ HANGİ KRİTERLERİ BAZ ALDI”
Koç, konuşmasının devamında, “Örneğin bu 2021 yılı bütçesini yaparken biz biliyorsunuz kırsaldan sorumluyuz. Bu bütçeyi yaparken CHP’li İl Genel Meclisi Üyeleri hangi kriterleri baz aldı? Köyde yaşayan akrabalarınızı mı? Kendi köyünüzü mü? Mesela Yenice, Yenice’ de merkeze bağlı 55 köy var. Geçen sene Yenice merkeze 400 bin TL para ayrıldı. 2021 yılı bütçesinde de Yeniceye 700 bin TL ayrılmış Çanakkale Merkeze 2 buçuk milyon. Yenice, Türkiye’ de 973 ilçe var. Bunların 51 tanesi merkez ilçe, yani 922 ilçe var. Gelişmişlik sıralamasına baktığımız zaman Yenice ve Bayramiç ekside. 1980 ‘de Yenice’nin nüfusu 51 bin, 2000 yılında 47 bin, şu anda Yenice’nin nüfusu 30 bin. Cumhuriyet Halk Partili İl Genel Meclisi üyelerine soruyorum. CHP olarak Adalet Yürüyüşü yaptınız. Yenice’nin hakkı bu mudur? Bayramiç’in hakkı bu mudur? Neye göre bu bütçeyi yaptınız? Bir sene önce valinin bütçesi 1 milyondu valinin bütçesini 1 milyona düşürdünüz. Şimdi yeni gelen Valimiz İlhami Aktaş çok tasarruflu bir valimiz. Nezaketen bir şey ihtiyacını var mıydı? diye sorulamaz mıydı? Tarım kentiyiz diyoruz. Ancak il tarım müdürlüğüne de 350 bin TL ayrılmış. Adalet bu mu? Biz MHP olarak bu performans raporuna ret veriyoruz” sorularını yöneltti.
 
“YENİCE’NİN ALMASI GEREKEN PAY EN AZ 2 MİLYON OLMASI LAZIM”
AK Parti Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Bülent Korkmaz ise performans raporu ile ilgili değerlendirmeler yaparak, “İlk olarak biz bu komisyon raporuna katılmadığımızı ifade ettik ve imza altına aldık. Biz Kasım ayı İl Genel Meclisinde bütçe ayı olduğu için toplamda 20 gün çalıştık. Bu süreç içerisinde komisyonlar sürekli çalıştı. Çalışmalarımızın 14. günü performans programı önümüze kondu. 14 toplantının 13 toplantısında bu rakamlar hiç konuşulmadı, görüşülmedi, istişare edilmedi. Bu performans raporunu incelediğimizde MHP Grup Başkanvekili Enver Koçunda ifade ettiği gibi Koç’un ifadelerine sonuna kadar katılıyorum.2021 yılı Performans Programına baktığımızda hakka, hukuka, adalete uymayan bir program olduğu görülüyor. Özellikle Yenice’nin burada geçen senede olduğu gibi hakkı yenmiş. CHP’li Meclis üyeleri ‘adaletli bir dağıtım yaptık’ diyorlar. Bu adaletti dağıtımı hangi kriterlere dayanarak yaptılar? Mesela KÖY-Des’imi baz aldınız, ilçenin nüfusunu mu? Yol ağını mı? Gelişmişlik düzeyi mi? Kırsal nüfusunu mu baz aldınız bu performans programını yaparken ya da bu programı yaparken CHP’li İl Genel Meclisi üyelerine göre mi? Yani Yenice’ de CHP’li İl Genel Meclisi üyesi yok mu diye böyle bir bütçe verildi Yenice’ ye? Hangi formülü koyarsanız koyun Yenice’nin alması gereken performans programındaki pay en az 2 milyon olması lazım. Geçen sene bu pay 400 bin bu sene 700 bin tabi böyle bakılırsa %90’a yakın bir artış var geçen seneye göre. Ama Yenice’ye bu bütçe yeterli midir? Bu arada Yenicenin köylerinde 21 binden fazla vatandaşımız yaşıyor.21 binden fazla vatandaşın bu performans raporundaki hakkı 700 bin lira mı? Haksız ve adaletsiz bir dağıtım olmuştur. Performans programında ikinci bir konuda tarım. Çanakkale bir tarım ve hayvancılık kenti. Yarıma ayrılan bütçe geçen senede çok az bütçe ayrılmıştı. Bu senede pek bir bütçe ayrılmadı. Tarıma ayrılan paylar konusunda bir örnek vermek gerekirse 2017 yılında 519 bin TL 2018 yılında 854 bin 2019 yılında 720 bin bütçe ayrılmış. Görüldüğü gibi imkanlarımız doğrultusunda gereken desteği vermeye çalışmışız.2021 yılında 532 bin TL bütçe ayrılmış. Tarıma çok daha fazla pay ayrılmalıydı” şeklinde fikirlerini belirtti.
 
“ADALETSİZ BİR BÜTÇE ELEŞTİRİSİNİ DOĞRU BULMUYORUM”
MHP ve AK Parti İl Genel Meclis üyelerinin yaptığı konuşmalar ve sordukları sorular sonrasında CHP Çanakkale İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Güneş Pehlivan söz alarak cevap verdi. Pehlivan, “Öncelikle şunu ifade etmek istiyorum ki; mevcut Performans Programına aykırı bir rapor yoktur. Sanki yeni bir performans raporu yapılmış gibi anlatıldı bu durumu dil sürçmesi olarak algıladım. Hali hazırda zaten İl Özel İdarenin yaptığı bir performans programı vardı. Plan bütçe komisyonunun yaptığı rapor bu programa eklendi. Yani 2021 yılı için birtakım işlerin, faaliyetlerin alt ve üst yapı projelerinin yapılması için mevcut programa bu rapor eklendi. Her iki grup başkanvekilinden de performans raporunu nasıl yaptınız, bu rapora son halini nasıl verdiniz gibi sorular geldi. Bu komisyon raporu bütçe niteliği taşımaktan çok uzak bir rapordur. Çanakkale İl Özel İdaresi’nin 150 milyonluk bir tahmini bütçesi vardır. Bu bütçenin içinde ödenen borçlar gibi kalemler vardır. İdaremizden aldığımız bilgiye göre il özel idarenin yatırım bütçesi Köy-Des hariç 30 milyon lira. 2005 yılından bu yana devam eden Köy-Des bütçesi de Çanakkale ilinde köylerde kullanılmaz üzere 30 milyon 525 bin TL bir ödenek söz konusu. Yani toplamda 60 milyon TL’lik Çanakkale’de köylere alt yapı üst yapı hizmet projelerinin yapılabileceği bir bütçe var. Yapılan Performans Raporunda her iki grup başkanvekilinin de adaletsiz bir bütçe eleştirisini doğru bulmuyorum” dedi.
 
“CUMHURİYET HALK PARTİSİ’NİN YENİCE’DE DE BELİRLİ BİR OYU VARDIR”
“Bu eleştirilerde en üzüldüğüm noktada ‘Yenice’den size oy mu çıkmıyor’ ifadeleriydi. Cumhuriyet Halk Partisi’nin her yerde olduğu gibi Yenice’de de belirli bir oyu vardır” diyen Pehlivan, “Yenice’ye Performans Raporunda Yenice’ye yıl boyunca ayrılabilecek rakamsal boyutu sadece 700 bin TL değil tabi ki. Performans Raporda dikkat ederseniz örnek veriyorum; Lapseki Köylere Hizmet Götürme Birliğine köy işlerinde kullanılmak üzere 200 bin TL ayrılmasını için arkadaşlarımız çalışmasını yapmışlar. Lapseki Köylere Hizmet Götürme Birliğinde bizim yani Cumhuriyet Halk Partisinin İl Genel Meclisi üyesi var mı? Yok. Peki Köylere Hizmet Götürme Birliği encümeninde temsil ediliyor muyuz? Edilmiyoruz. Dolayısı ile Yenice ile ilgili böyle bir itamı üzüntü ile karşıladım. ‘Yenice’ye az bir ödenek ayrılmış’ denebilirdi. Ama ‘Size oy mu çıkmıyor? Yenice’ye bunun için mi düşük bütçe veriyorsunuz’ gibi bir tavrı tekrar ediyorum üzüntü ile karşıladım. Yenice’de Cumhuriyet Halk Partisinin oyları vardır” şeklinde cevap verdi.
 
SUSUZLUĞA DİKKAT ÇEKTİ
Bütçe hakkında tartışmaların ardından söz alarak farklı bir konuya dikkat çeken AK Parti Ezine İl Genel Meclisi üyesi Yahya Sezgin ise 2021’in en çok korkulan konusu ‘susuzluk’ hakkında görüşlerini belirtti. Sezgin, “Yaz aylarında bölgelerimizde köylerimizde susuzluk çekmeye başladık. Durum daha da kötüleşiyor. Yağışlar olmaz ise durum daha da kötüye gidecek. Susuz bir köye taş göndermesek, su sorununuzu halledelim. Taş döşeme işini seneye yaparız desek bir tepki ile karşılaşmayız. Ancak susuzluk çeken köye su götürmek yerine parke taş götürürsek tepki alırız. Performans programında yaşanan kuraklığın dikkate alınmadığı görülüyor. Özellikle köylere taş döşenmesi ile ilgili bütçeler herhangi bir susuzluk durumunda yeraltı suyu bulunması için sondaj ödeneği olarak ayrılmalı. Tabi ki bu bütçelerde yetmeyecektir çünkü sondaj ve sondaj yapıldıktan sonra yer altı suyunun çıkarılması ve şebekeye başlanması büyük maliyetler getiriyor. Ancak bununla ilgili bir bütçe olmadığı görülüyor. Bu durum düzeltilmeli” diye belirtti.
 
İl Genel Meclis üyelerinin konuşmaların ardından yapılan oylamada 2021 yılı İl Genel Meclisi bütçesi oy çoğunluğu ile kabul edildi.
 
Gülçin AKIN