Kızılay’ın Kan Bağışı TIR’ı, koronovirüs salgını sonrasında azalan kan bağışı ihtiyacını kapatmak için çalışmalarına hızla devam ediyor. Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Meydanı’nda kan bağışçılarını ağırlayan TIR, Biga ve Bayramiç ilçelerini gezmesinin ardından 2 Aralık Çarşamba gününden itibaren İskele Meydanı’nda olacak. Çanakkale Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Muammer Eçier, tüm Covid-19 önlemlerini aldıklarını ve vatandaşların çekinmeleri gereken bir durum olmadığını söyleyerek, herkesi kan bağışına davet etti.
 
Covid-19 sürecinde dönemin zorluklarından etkilenen bir başka kurum ise kan bağışı merkezleri oldu. Özellikle normalleşme süreci öncesinde herkesin evde kalması ile kan bağışlarında buna paralel olarak bir düşüş gerçekleşti. Kan acil değil her zaman ihtiyaç olmasından dolayı, bu açığı kapatmak için normalleşme sürecinden bu yana çalışmalarını hızlandıran Çanakkale Kızılay Kan Merkezi, bağış TIR’larını Merkez’de ve ilçelerde konuşlandırarak donörlerini kan bağışı yapmak için davet etti. Geçtiğimiz hafta Cumhuriyet Meydanı’nda konuşlanan Kan Bağışı TIR’ı, Biga ve Bayramiç ilçelerini gezdi.  2-4 Aralık tarihleri arasında İskele Meydanı’nda konuşlanacak olan kan bağışı otobüsü, bir sonraki hafta 7-11 Aralık tarihlerinde kan bağışlarını meydanda almaya devam edecek.
 
Tüm dünya olarak zor bir dönemden geçildiğini belirten Çanakkale Kızılay Kan Bağışı Merkezi Müdürü Dr. Muammer Eçier, pandemi döneminde tüm kurallara ve tedbirlere uyarak çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Eçier, “Alınması gereken önlemleri paralel olarak takip ediyoruz. Sosyal mesafeye özellikle dikkat ediyoruz. Araçlarımızın içini sık sık havalandırıyoruz. Kalabalık olmamaya dikkat ediyoruz. Maskelerimize kesinlikle dikkat ediyoruz. Ateş ölçümünü yapıyoruz. Hem donörlerimize hem de çalışanlarımıza bulaş olmaması için çalışıyoruz. Zor dönemlerdeyiz, Aralık ayı da zor bir dönem. Hep beraber bu duruma dikkat ederek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diye konuştu.
 
Covid-19 salgısını sonrasında kan bağışında azalma gerçekleştiğini söyleyen Eçier, “Normal bir dönemde değiliz ve buna bağlı olarak bağışlarda da sıkıntı oluştu. Covid-19 tedbirlerine uymak şartıyla, herkes kan bağışında bulunabilir. Kan ihtiyacı her zaman devam ediyor. Vatandaşlarımızı kan bağışında bulunmaya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN