Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklama sonrasında kentteki koronavirüs sürecini değerlendirdi. Koca’nın açıklamasının içerisinde Çanakkale’deki vakaların yüzde 50 ila yüzde 100 oranında artış gösterdiğini söylemesi sonrasında, nedeni hakkında konuşan Erensoy, devletin alması gereken önlemleri almadığı için bu duruma gelindiğini söyledi.  Pandemi hastanesine 4 yeni servis açılmasının hazırlığında olduğunu da söyleyen Erensoy, ayrıca Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesi’nde birçok doktorun pozitif olduğunu ve Sağlık Bakanlığı tarafından çalıştırılmaya devam ettirildiklerini ileri sürdü.
 
Geçtiğimiz hafta, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan koronavirüs vaka sayıları sonrasında Çanakkale’de yüzde 50 ila yüzde 100 arasında yaşanan artış, tedbirin önemli olduğunu bir kez daha vurguladı. Çanakkale Tabip Odası Başkanı Dr. Güleda Erensoy, Sağlık Bakanının yaptığı açıklamaları değerlendirerek, devletin tedbirlerini eksik bulduğunu söyledi.  Erensoy, yaptığı açıklamada, “Covid -19 pandemisi vaka artışı tüm Türkiye’nin sorunu. Çanakkale’ de vaka artışı neden bu kadar çok görülüyor buna bakmak lazım. Şunu da söyleyeyim aslında Çanakkale olarak bizim vaka sayımız çok azdı. Çanakkale Covid-19 vaka sayıları konusunda birçok ilden çok çok iyi durumdaydı. Ama maalesef biz genel olarak tüm Türkiye’ de devletin alması gereken önlemleri almadığı söylüyoruz. Vaka sayılarının çok artmasına rağmen doğru dürüst bir kapanma yaşanmadı. Dolayısı ile sokağa çıkma yasağı olmadığı için insanlar işlerine gidiyor, günlük hayatlarına devam ediyorlar. Tüm bunlar yaşanırken de vaka sayılarında korkunç bir artış oldu” diye konuştu.
 
“İNSANLARIN OLAYIN CİDDİYETİNİ KAVRAMASI DAHA MÜMKÜN OLACAKTI”
“Çanakkale’de vaka sayılarında bu kadar artışın görülmesinin nedeni de Türkiye genelinde olduğu gibi devletin gerekli tedbirleri almaması ve gerekli yasakları uygulamaya almamasıdır. Diğer illerde vaka sayısı çok arttığı ve bu artışında hep olması nedeni ile bir dönem vaka sayısını sıfırlayan Çanakkale’ de bu denli vaka sayısının artması tabi ki çok büyük bir dikkat çekti” diyen Erensoy, “Çanakkale’deki koronavirüs vaka sayısının artmasının sorumlusu Çanakkale halkını değil, devletin gerekli dediğimiz yani sokağa çıkma yasağı gibi kararlarını almamasıdır. Daha birkaç güne kadar gerçek sayıların verilmemesi ve vaka artışı çoğalınca bu sayıların gerçeğe yakın olarak düzenlenip yeniden açıklanması doğru bir davranış ve karar değildi. Yetkililer doğru rakamlar açıklanacağı zaman vatandaşları daha sıkı tedbirlere uyacağını neden göremedi ve hala da bu son açıklanan vaka sayılarının da gerçek olmadığını biliyoruz ve hala bu sayılar gizleniyor. Gerçek olan şu; vaka sayıları konusunda daha şeffaf davranılsa insanların da olayın ciddiyetini kavraması daha mümkün olacaktı. Ama bu konu o kadar büyük bir gizlilik içinde yürütülüyor ki insanlar tehlike burunlarının dibine gelene kadar tehlikeyi algılayamıyor. Ekonomik anlamda güçlü bir ülke olsak şu anda ekonomik kayıpları göz önüne alırız ciddi derecede kapanma önlemlerimizi alabiliriz. Şu anda gerçek şu, bunu yapamıyoruz. Dolayısı ile de bir takım ölümleri bir takım bulaşları önden kabul etmiş oluyoruz gerçek budur” şeklinde belirtti.
 
4 YENİ SERVİS AÇILIYOR
Şehrin pandemi hastanesi olarak ilan edilen Çanakkale Onsekiz Mart Sağlık Araştırmaları ve Uygulama Hastanesi’nde yeni servisler açılması için çalışmaların yapıldığını söyleyen Erensoy, bu durumun bile vaka sayılarının ne kadar çok arttığına dair bilgi verdiğini söyledi. Erensoy, “Çanakkale’ de merkezde 80 -100 bandında giden bir hasta sayımız vardı. Bu durum bu vakaların ne kadar çok arttığını gösteren bir durum. Çanakkale İl Sağlık Müdürü Ali Taşçı, Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesine geldi ve devlet hastanesinde ekstra nerelere yoğun bakım ünitesi açabiliriz ziyaretlerde bulundu. Sürekli olarak tetikteyiz aslında. Yeni yoğun bakım ihtiyacımız olacak mı? Yoğun Bakım ihtiyacı olursa ekstra nereleri kullanabiliriz. Tabi servis ihtiyacı olacak ve devlet hastanesi hekimlerinin Üniversite hastanesinde yeni açılacak servislerde görevlendirilmesi konuşuluyor” dedi.  
 
“MEHMET AKİF ERSOY DEVLET HASTANESİNDE BİRÇOK BRANŞTAN DOKTORUMUZ POZİTİF”
“Çanakkale ve tüm Türkiye ciddi anlamda alarmda. Şu anda Çanakkale Mehmet Akif Ersoy Devlet Hastanesinde birçok branştan doktorumuz pozitif” diyen Erensoy, açıklamasına şu şekilde devam etti:  Bu doktorlarımız pozitif. Dolayısı ile temaslıları var. Bir doktor pozitif ve günlük 40 ya da 50 hastaya bakıyor. Doktorlarımız önlemlerini alarak çalışıyorlar ama sonuçta büyük bir riskin içerisini giriliyor. Bir küçük odada günlük 40-50 hasta muayene ediyoruz. Bu durumun daha da feci olan kısmı koronavirüs testi pozitif olan doktorların Sağlık Bakanlığı tarafından çalıştırılmaları. Bu durum tüm Türkiye’ de yaşanan bir gerçek. Neden böyle bir uygulama yapılıyor çünkü sağlık çalışanları yetmiyor. Yani tüm Türkiye’ de İl Sağlık Müdürlüklerinden testi pozitif çıkan doktorlar ve sağlık çalışanları ile ilgili hastalık ile ilgili ağır semptomları yoksa çalışmaları yönünde resmi yazılar geldi. Oysaki bir Tabip Odaları olarak vaka artışlarını öngördüğümüz için yaz boyunca sağlık çalışanlarının ciddi derecede takviye edilmesini her fırsatta söylemiştik. Bu sağlı çalışanlarının yetmeyeceğini görmüştük. Sağlık çalışanlarımız artan vakalarda düşünüldüğünde pandemi ile savaşmakta ve ayrıca normal hastalara da bakıldığını düşünecek olursak çok yetersiz kalıyor. Unutulmamalıdır ki hepimiz risk altındayız ancak tabi ki sağlık çalışanları daha fazla risk altında.”
 
Sevi Gözay UĞURLU