Yağışların azlığından dolayı bu sene Atikhisar Barajı’ndaki su seviyesinin azalması Belediye Meclis Toplantısından Ziraat Mühendisleri Odası’na kadar birçok yerde konuşularak, tasarrufa gidilmesi yönünde tembihlerde bulunuldu. Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya da şu anda yaşadığımız kuraklığı doğrulayarak, üreticilerin bu kuraklık sebebiyle tedirgin olduğunu dile getirdi.
 
Yaşanılan kuraklık sebebiyle, barajlardaki su seviyelerinin düşmesi, tarım üreticilerini de tedirgin etmeye başladı. Kasım ayında beklenen sonbahar yağışlarının henüz yeteri kadar olmaması, küresel iklim krizinin de kendini somut olarak göstermeye başlaması olarak kabul ediliyor.
 
Üreticilerinin şu andaki düşüncelerini dile getiren Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Beklediğimiz, üreticinin beklediği yağmurlar gelmedi. Maalesef hala kuraklık devam etmekte. Önümüzdeki günlerde de yağmur yağmazsa bizim yani üreticinin ekim yapması konusunda ciddi sıkıntılar çıkar. İki ekim tekniği var. Toprağın kuru olduğunu görür ama yine de ekersin buna  ‘kuruya ekim’ denir. Kuru ekim neden yapılır? 1 hafta içinde yağmur yağacağını tahmin eder ekimini yaparsın. Ama bu ekim tekniğinde 1 hafta sonra ya da 1 haftadan biraz daha sonra yağmur yağmazsa o zaman büyük sıkıntılar başlar. Bir de üretici der ki; ‘Riske girmeyeyim yağmur yağsın, ben yağmur yağdıktan sonra dikmek istiyorum, tohumu ıslağa bırakacağım’. Yani tohum yatağını tam kuruya açarsın hazırlarsın ve yağmur yağmasını beklersin, ya da tohumu yağmur yağdıktan sonra ıslağa bırakırsın. Şimdi bu günlerde bu iki teknikte de sorun var. Tohumu kuruya bırakarak ekim yapanlarda da sıkıntı var yağmur yağmadığı için. Tabii yağmur yağmayınca kuruya ekenlerin tohumları şu an çimlenemiyor. Islağa tohum dikmek isteyenler de yağmur bekliyor ama yağmur yağmadığı için şu anda tohum dikemiyorlar” açıklamasında bulundu.
 
“GELECEK HAFTA DA BİR YAĞMUR GÖZÜKMÜYOR”
Kaya,  “Olağandışı bir şekilde bir kuraklık devam ediyor. Şu anda geçmiş yıllara baktığımızda bu aylarda biz üreticiler dikimimize hızlı bir şekilde devam ederdik. Bu yıla baktığımızda Eylül ayının ortalarında bir iki kısa yağmurun ardından yağmur yağmadı. Hava kurak gitti. Şu anda dikimler noktasında kendi bölgemizi değerlendirecek olursak; tabii Çanakkale’de Gelibolu’ da, Biga’da dikim yapan yerlerimiz var. Bölge genelini değerlendirecek olursak şu an Çanakkaleli üreticiler yağmur bekliyor. Gelecek hafta da bir yağmur gözükmüyor. Ama ümit ediyoruz ki diğer haftalarda yağmur olur” diye konuştu.  
 
“ARALIK AYININ ORTALARINA KADAR ZAMANIMIZ VAR”
“Bu arada Aralık ayının ortalarına kadar zamanımız var. Çok gecikmiş bir durumda da değiliz. Yağmurun yağması bizim yani üretici açısından şu anlama geliyor” diyen Kaya, şunları belirtti: “Yağmurun yağması, dikilmiş olan tohumların çimlenmesine ve büyümesine faydası olacak, dikilecek olan tohumlarında yerlerinin hazırlanmasına imkan sağlayacak. Şu an için dikilmiş olan tohumların da, dikilecek olan tohumların da ciddi derecede yağmura ihtiyacı var. Umarım istediğimiz ve beklediğimiz yağmur en kısa sürede yağar ve dikilen ve dikilecek olan tohumlarda yağmur ile buluşur.”
 
Sevi Gözay UĞURLU