Toplu taşıma kullanımında Hayat Eve Sığar (HES) kodunun zorunlu hale getirilmesi ile Çanakkale Belediyesi ve Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü’nün çalışması ile HES Kodu Entegrasyon Otobüslerini şehrin belli yerlerine kurularak, vatandaşlara yardımcı olmayı hedefliyor. 31 Aralık’a kadar sürecek olan çalışma kapsamında vatandaşların HES kodlarını, Kentkartlarına veya kullandıkları kredi kartlarına entegre etmeleri gerekiyor.
 
Geçtiğimiz günlerde artan koronavirüs vaka sayılarının ardından düzenlenen Bilim Kurulu Toplantısı sonrası, salgın ile mücadele için birçok farklı karar alınmıştı. Toplu taşıma kullanımının HES kodu ile birlikte kullanılması kararı sonrasında Çanakkale Belediyesi, vatandaşların HES kodlarını Kentkartlarına 31 Aralık’a kadar entegre edebilmesi için çeşitli noktalarda görevlendirme yaptı. HES Kodu entegrasyon otobüsleri noktalarındaki personeller, kentin çeşitli noktalarında hizmet sunarak, zorunlu entegre işlemi kapsamında vatandaşlara yardımcı oluyor.
 
31 ARALIK SON
Cuma günü 10.00 ile 15.00 saatleri arasında, Cuma Pazarı otoparkı yaya köprülerinin olduğu üç noktada hizmet veren yerleri ziyaret eden Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü Toplu Taşıma Birim Şefi Adil Emir Akhan, yaptıkları uygulama hakkında açıklamada bulundu. Akhan, “Bu uygulama Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile toplu taşıma kartlarının entegrasyonunu içeriyor. 18 Kasım itibariyle başladı, 31 Aralık’a kadar devam edecek entegrasyon süresi. 31 Aralık’tan sonra HES kodunu kartına entegre etmeyen kişiler, otobüslere binemeyecek, kartlarını tekrar entegre edene kadar kartlar bloke olacak. Birçok bilgilendirme yöntemi seçtik; SMS, Pazartesi’den itibaren billboardlarda bilgilendirme, sosyal medyayı kullandık. HES kodu entegre için, entegrasyon otobüsü hazırladık. Özellikle Cuma günü pazarın tüm çıkışlarında, diğer günler kentin muhtelif yerlerinde bu mobil entegre aracı olacak ki HES konusunda yardımcı olabiliriz” diye anlattı.
 
ÇANAKKALE BELEDİYESİ, SAĞLIK BAKANLIĞI VE KENTKART’IN MÜŞTEREK ÇALIŞMASI
HES kodu karta entegre edildiğinde, kişi hakkında karantina kararının çıkması halinde sisteme düşeceğini söyleyen Akhan, “Bu kişiler o zaman otobüse binemeyecekler. Ayrıca binmek için ısrar edenler veya kartı okutup ikaz alan kişiler, Sağlık Bakanlığı ile paylaşılacak. Arka planda onlar da konuyla ilgili işlem yapacaklar. Daha güvenli bir toplu taşıma kullanımı için bir adım. Çanakkale Belediyesi, Sağlık Bakanlığı ve Kentkart’ın müşterek çalışmasının sonucu” ifadelerini kullandı.
 
BELEDİYE HİZMET NOKTALARINDA DA İŞLEM YAPILABİLECEK
Akhan, şu anda dört noktada mobil entegre için görevlendirmelerin yapıldığın bilgisini vererek, “Biz bununla ilgili tüm muhtarlıkları, belediyemizin hizmet noktalarını, Kepez Belediyesini ve hizmet noktalarından da bu işlem yapılabiliyor. Olabildiğince bu noktaları çoğaltıp, hem sosyal mesafeye uygun olarak yapılması hem de daha hızlı yapılması için çabalıyoruz” şeklinde konuştu.
 
KREDİ KARTINA DA TANIMLANABİLİYOR
Vatandaşların HES kodunu Kentkarta entegre etmesinde yardımcı olabilmek için görev yapan Çanakkale Belediyesi Personeli Hakan Gezer, “HES kodu olan vatandaşlar bizlere gelerek, TC kimlik numarası, HES kodları ve kullanacakları otobüs kartlarının arkasındaki seri numarası ile biz kodu tanımlıyoruz. Kentkart yerine kredi kartı kullananların ise yine kartlarına tanımlayabiliyoruz. 31 Aralık’tan sonra HES kodu olmayan insanların binmeleri yasaklanacak. Biz de bunları tanımlayarak yardımcı olmak istiyoruz” dedi.
 
“HES KODU MERKEZDEN DE TAKİP EDİLECEK”
Bir buçuk ay boyunca bu hizmete devam edeceklerini söyleyen Gezer, “HES kodu tanımlatmazlarsa 31 Aralık’tan sonra otobüslere binemeyecekler. Bu yurt genelinde yapılan bir uygulama. HES kodu merkezden de takip edilecek. COVİD-19 taşıyan insanların tespiti için yapılan bir uygulama bu” şeklinde ifade etti.  
 
MOBİL NOKTALAR
Pazartesi-Salı-Çarşamba-Perşembe günleri 10.00 ile 15.00 saatleri arasında; İskele Meydanında, Özgürlük Parkı önünde HES Kodu Entegrasyon Mobil Destek Otobüsleri hizmet verecek. Cuma günleri 10.00 ile 15.00 saatleri arasında; Cuma Pazarı otoparkı yaya köprülerinin olduğu 3 noktada HES Kodu Entegrasyon Mobil Destek Otobüsleri hizmet verecek. Hafta içi her gün (Çarşamba günleri hariç) Mobil Su Yükleme ve Tahsilat Aracı -HES Kodu Entegrasyon Mobil Destek Aracı, Barbaros Mahallesi Gazi Sokak ile Güneş Sokak kesişiminde (Türkmenin Kahve civarı), Barbaros Mahallesi Ceviz Sokak Dumlupınar Camii yanında, Barbaros Mahallesi Atatürk Caddesi Baklacı Cami civarında Mobil destek hizmeti verecek. Çarşamba ve Cumartesi günleri 10.00 ile 16.00 saatleri arasında Mobil Su Yükleme ve Tahsilat Aracı- HES Kodu Entegrasyon Mobil Destek aracı; Dardanos Migros Market önünde HES Kodu Entegrasyon Mobil Destek hizmeti verecek.
 
Sevi Gözay UĞURLU