10 Kasım tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararı ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne atanan Murat Yılmaz, geçtiğimiz günlerde görevine başladı. Çanakkale’de kültür ve turizm ile ilgili yapılan çalışmaları incelemeye başladığını ve çok güzel projelerin başlatıldığını, bu projelerin ise devam edeceğini söyleyen Yılmaz, Çanakkale’nin geleceğinin turizmde olduğunun altını çizdi. Yılmaz, Troya Kültür Rotası ve Majestic İngiliz Zırhlısı Batığı’nın dalışa açılması projeleri hakkında bilgi vererek, görev süresince yapmayı düşündüklerini paylaştı.
 
Göreve başladığı anda Çanakkale’de yapılan çalışmalar hakkında bilgiler alan ve devam eden projeler ile ilgilenmeye başlayan İl Kültür ve Turizm Müdürü Murat Yılmaz, yıllardır Çanakkale’de görev yaptığını söyleyerek, “Kadim bir şehir Çanakkale. Çok farklı bağlamlarda değerlendirilmesi gereken bir şehir. Çanakkale’ye sadece bir yönüyle yaklaşmak, ele almak eksik olur. Bunun bilinciyle göreve başladık. Bunun beraberinde getirdiği hem bize, kurumumuza, müdürlüğümüze hem de bütün Çanakkalelilere büyük bir sorumluluk getiriyor. Çanakkale’nin kültürel dokusu çok önemli. Binlerce yıllık bir kültürel birikimden bahsediyoruz. Binlerce yıldır oluşmuş kalınlaşmış kabuklaşmış adeta kırılmayacak bir kültürel birikimin üzerinde yaşıyoruz. Çanakkale’yi incelediğiniz zaman şehrin doğusu, batısı, kuzeyi, güneyi her metrekaresinde tarihsel bir dokuya ulaşıyorsunuz. Karabiga’dan tutun Küçükkuyu’ya kadar; Bolayır’dan, Yenice, Bayramiç’e kadar bütün dokusunda bu tarihsel yapıyla karşılaşıyorsunuz” dedi.
 
“UMARIM İLERİDE HAVAYOLU OLARAK DA ÇOK CİDDİ BİR CANLILIK OLUR”
Yılmaz, Çanakkale’nin tarihsel açıdan öneminin tüm dünya olarak bilinmesinin yanı sıra şehrin birçok farklı dinamiği olduğunu söyleyerek, şehrin önemli faktörlerinden birinin tarım olduğunu belirtti. Çanakkale’nin ve ülkenin kalkınmasında Çanakkale tarımının ve bu anlamda yapılan yatırımların, şehrin marka değerini de arttıracağını belirten Yılmaz, şehrin ulaşım ağının kültürel seyahatler açısından da önemine değindi. Yılmaz, “Umarım ileride havayolu olarak da çok ciddi bir canlılık olur. Bu bizlerin hep birlikte Çanakkale’nin var olan potansiyelini açığa çıkarıp yeni hareketlilik alanları açmamızla ilgili. Bundan 10-15 yıl öncesi havayolu yoğunluğuyla şimdiki havayolu yoğunluğuyla ilgili büyük bir fark var” diye belirtti.
 
ANTİK ALANLARDAKİ KAZILAR DEVAM EDECEK
İl Müdürü Murat Yılmaz, pandemiden dolayı başlanamayan veya yarım kalan projelerin mutlaka devam edeceğinin bilgisini vererek, şehrin birçok yerinde bulunan antik alanlardaki arkeolojik kazılar da çalışmaların yürütüleceğini söyledi. Yılmaz, “Parion, Assos’taki kazılar, Troas’taki çalışmalar devam edecek.  Projelendirilip başlanmayanlar da pandemi sürecinin ne kadar devam edeceğine göre değerlendirilecek. Çalışma arkadaşlarımızla birlikte bakanlığımızın da onayıyla sayın valimizin başkanlığında, onun rehberliğinde yeni bir takım çalışmalar planlıyoruz. Bu çalışmalar sadece somut varlıklar değil, aynı zamanda soyut varlıklara, tarihsel ve kültürel varlıklara yönelik de çalışmalar projeler olacak” müjdesini verdi.
 
“HAREKETE GEÇECEK OLAN GÜNE HAZIRLIKLI OLALIM”
Pandeminin dezavantajını avantaja çevirmek için yoğun çaba sarf edeceklerini söyleyen Yılmaz, “Bizim en dinamik en vazgeçilmez paydaşlarımız, turizm sektöründeki kurumlar. Biz sadece Kültür Turizm Müdürlüğü olarak değil; Tarihi Alan Başkanlığıyla, valimizin talimatıyla başka kurumların katılımıyla, üniversite ve özellikle turizm fakültesiyle, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak, fikir alışverişinde bulunarak, beyin fırtınaları yapmak istiyoruz. Amacımız şu; biz yaşadığımız pandemi sürecinin yaratmış olduğu dezavantajı nasıl avantaja dönüştürebiliriz. Eğer sektörü kısıtlamadan dolayı harekete geçiremiyorsak, hiç olmazsa harekete geçecek olan güne hazırlıklı olalım. Hazırlıksız yakalanmayalım” şeklinde konuştu.
 
KÜLTÜR ROTASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Troya antik kentinin öneminin tüm dünyaya tekrardan duyurulması için ve şehrin turizminin hareketlenmesi amacı ile gerçekleştirilen 2018 Troya Yılı’nın o sene ise kısıtlı olmadığını, Troya Yılı’nın hala daha devam ettiğini söyleyen Müdür Yılmaz, Troya Kültür Rotası Projesi hakkında da bilgiler verdi. Kültür rotasının bulunduğu bölgenin uluslararası düzeyde olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Kazılar devam ediyor. Hem Türkiye içerisindeki turistik hareketlilik açsından hem de uluslararası düzeyde bir merkez haline geleceğine ben inanıyorum. Bu proje devam ediyor. Bunun dışında bizim yapacağımız hiçbir çalışma bugüne kadar yapılandan bağımsız değil. Parion’a bakıyorsunuz; Parion, Assos’tan bağımsız değil, Assos’taki kazı Troya’dan bağımsız değil. Çanakkale’yi bir bütün olarak ele almak gerekiyor. Karşı tarafa geçtiğinizde boğazın diğer yakasına orada Bolayır var, Türklerin Avrupa’ya geçiş noktası. Çanakkale’yi bir büyük çanak olarak düşündüğümüzde her tarafında bu tür projeleri yaptığınız zaman karşılık bulacak. Ama zamanla ve ayakları yere basar bir şekilde gerçeklerle de birlikte hareket etmek lazım yoksa biz çok fazla proje üretebiliriz. Önemli olan somut olması ve bunu kalıcı olması” diye anlattı.
 
“KÜLTÜREL YAPIYI BİLİNÇLENDİRME AÇISINDAN DÜŞÜNCELERİMİZ VAR”
Yılmaz, Çanakkale’nin turizminin gelişmesinde gençlerin büyük rol oynadığını belirterek, “Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzle, Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ve üniversitemizle birlikte, sektörlerimize gençlerimizi taşımamız lazım. Mesela yelken sporuna gençlerimizi yönlendirmememiz lazım. Gökçeada Yelken konusunda ulaşım olarak biraz sıkıntılı olabilir ama boğazı bu bağlamda değerlendirmemiz lazım. Çok kıymetli yelken kulüplerimiz var. Potansiyelimiz var. Çanakkale gençleri çok ilgililer. Gençlerimizi yönlendirmek lazım. Sportif çalışmalarla da biz turizmi ve Çanakkale’yi tanıtacağız. İstanbul’da ya da başka şehirlerde yapılan uluslararası düzeyde yelken yarışlarını Çanakkale’de yapabilir miyiz diyerek toplantılarda beyin fırtınalarında ortaya çıkaracağız. Gençlere yönelik bir takım farkındalık çalışmaları düşünüyoruz. 10 yıl sonra belki gündeminiz bu kadar yoğun olmayacak ama onların gündeminde daha çok olacak. Farklı platformlarda gençler üzerinde bu kültürel yapıyı bilinçlendirme açısından bir takım düşüncelerimiz var. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ve diğer kurumlarla da iş birliği yaparak bunları değerlendireceğiz. Çanakkale’ de Turizm Otelcilik Lisesi var. Masterchef’te bir arkadaşımız derece aldı, buradan mezun. Milli Eğitimle birlikte bu okulumuzun gençlerini nasıl sektöre katabiliriz bizim için en önemlisi bu” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
 
“DALIŞ TURİZMİNİN TANITIMINI ÇOK GÜNDEMDE TUTMAMIZ LAZIM”
“Çanakkale sadece Çanakkale’den ibaret değil. Dünyada içinden deniz geçen iki şehir, İstanbul ve Çanakkale. Bakanlığımızın uhdesinde olan Tarihi Alan Başkanlığının çalışması çok kıymetli karşıda. Biz de bu yakada iş birliği yaparak birlikte çalışarak, diğer paydaşlarımızla değerleri nasıl yükseltebileceğimiz hakkında çalışmalar gerçekleştiriyoruz’’ diyen Yılmaz, Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ile işbirliği içinde olacaklarını vurguladı.
 
Son dönemlerde çalışmaları devam eden batık turizmine can katacak olan Majestic batığı ile ilgili çalışmalara dair ise şunları söyledi: “Bizim yaklaşık bir yıldır somut adım atılan bir projemiz. Alan Başkanlığıyla birlikte buna yönelik çalışmalar sürüyor. Hatta ulusal kanalda bir belgesel çekimi de yapıldı. Çalışmalar devam ediyor ama pandemide somut bir adım atılamayacak. Pandemide bunun sadece tanıtımı yapılabilir. Alan Başkanlığıyla birlikte bir planlama içerisine gireceğiz, nasıl bir tanıtım yapılabilir. Çünkü fırsata dönüştürmemiz lazım bu pandemi sürecini. Çanakkale’de iklim çok sert geçmiyor. Bu tanıtımı gerçekleştirebiliriz. Çanakkale dünyada tanınan bir şehir ancak bizim dalış turizminin tanıtımını çok gündemde tutmamız lazım. Ulusal ve uluslararası düzeyde önem vermemiz gerekir.”
 
ESKİ HASTANENİN ÖNCE GÜVENLİĞİ ELE ALINACAK
Geçtiğimiz sene, tarihi öneme sahip olan Hastane Bayırındaki Eski Askeri Hastane’nin restorasyonu gündeme gelmiş ve çalışmalar başlamıştı. Bu konuyla ilgili olarak da konuşan Yılmaz, “Güvenliği ve çevre düzenlemesiyle ilgili çalışmaya başladık. İlk fırsatta tedbirimizi alacağız. Orası gündemimizde. Önce güvenlik ile başlayacağız. Çalışması devam ediyor. Neticelendirildiğine çok kıymetli bir alan Kültür Turizm Bakanlığı’nın uhdesinde Çanakkale ve dünyaya hitap edecek bir çalışma olacak” dedi.
 
ÇANAKKALE’NİN GELECEĞİ TURİZMDE
Müdür Murat Yılmaz, son olarak Çanakkale’nin geleceğinde turizmin olduğunu ve bunun bir mihenk taşı olduğuna dikkat çekerek, “Çanakkale henüz doğallığı bozulmamış ama buna rağmen yatırımların olduğu bir yer. Köprü çok kıymetli, yolların yapılması, havayolu gibi yatırımlar var. Ulaşım sorunu yok; İstanbul, Ankara, İzmir üçgeninde Çanakkale merkez. Tünel yapıldığında 2 buçuk saatte İzmir’de olacaksınız. 45 bin genç var Çanakkale’de. Önemli bir potansiyel. Bu insan kaynağımızı iyi değerlendirmemiz lazım” diye konuştu.
 
Gizem Tuğçe BAYHAN