Geçtiğimiz akşam Bilim Kurulu Toplantısı sonrası yapılan açıklamada, pandemi sürecinde alınan yeni kararlar vatandaşlarla paylaşıldı. Kararlar doğrultusunda, restoran, lokanta, pastane, kafe, kafeterya gibi yeme ­içme yerleri 10.00 ile 20.00 saatleri arasında sadece paket servis veya gel­ al hizmeti verebileceğinin duyurulması ile ilgili açıklamada bulunan Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, esnafın şu anda zor durumda kalacağını ve devletin bu konuda desteklemesi gerektiğini belirtti.
 
Koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan kararları esnaflar açısından değerlendiren Çanakkale Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, sağlığın her şeyden önemli olduğunu fakat zaten zor durumda olan esnafların bu kararlar ile iyice sıkışacağına ve destek görmesi gerektiğini söyledi.
 
Özcan, “Bildiğiniz gibi ilk olarak Mart ayında ülkemizde koronavirüs vakasının görülmesinin ardından alınan tedbirlerle bazı işletmeler 70-75 gün kapalı kaldı. Haziran ayında açıklanan normalleşme süreci ile birlikte esnaf kepenk açtı. Ekim, Kasım ayında vaka sayısının tüm dünyada artış göstermesiyle birlikte kısıtlamalar geldi. Biz esnafın durumunu il bazındaki gelişmeleri, pandemi kurullarında anlattık. En son geçtiğimiz akşam Bakanlar Kurulu Toplantısı sonucu açıklama yapıldı. Genelge yayınlandı. Kahve ve kıraathaneler ile tüm dernek lokaller kapatıldı. Restoranlar paket servise geçti. Saatlerine kısıtlama geldi. Kahvehanelerde zaten sıkıntı vardı,  bu durumda iş yapması mümkün değil. Öte yandan sulu yemek hizmeti veren yerler kapatır. Elbette sokağa çıkma yasağı da genel anlamda olumsuz etkiler. Sağlık her şeyden önemli, karar sorgulanamaz, ama esnaf zorda. Esnafımız işyeri masrafı kadar hibe yani faizsiz kredi desteği bekliyor. Taleplere ilişkin en kısa zamanda çalışma yapılacağına inancımız tam. Öteleme yapılacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
 
“VERGİ, PRİM, KREDİ VE DİĞER TÜM ÖDEMELERDE EN AZ 1 YIL ÖTELEME İSTİYORUZ”
 “Sokağa çıkma yasağı tüm sektörleri etkiledi. Esnafın içinde bulunduğu zor durumu aylardır anlatıyoruz, düzelmesi için mücadele ediyoruz” diyen Özcan,  “Her ay yaptığımız toplantılarımıza bir milletvekilimizi davet ediyoruz ve durumu aktarıyoruz. Zaten iş hacmimiz yüzde 30’lara düşmüştü, sıkıntı vardı. Kahvehaneler zor durumdaydı, şimdi ise hiç iş yapmaları mümkün değil. Restoranlarda ise paket servisi yapanlar ayakta kalabilir, ama sulu yemek hizmeti veren yereler kapatır. Bizim isteğimiz tüm ödemelerde bir yıl ötelemedir. Bu talebimizi resmi yazılarla da iletiyoruz. Esnaf Halk Bankası ve Esnaf Kefalet aracılığı ile kredi kullandı. Bu ödemeler başladı. Elektrik ve doğalgaz konusunda öteleme yapılmıştı. Devlet yeni yapılandırma yaptı. Bunlardan esnafında faydalanmasını istiyoruz. Vergi, prim, kredi ve diğer tüm ödemelerde en az 1 yıl öteleme istiyoruz. İşyeri masrafı için hibe, faizsiz kredi talep ediyoruz. Kahvehaneler ile ilgili çalışma yapıldığını biliyoruz. Bu taleplere ilişkin en kısa zamanda çalışma yapılacağına inancımız tam. Öteleme yapılacağını düşünüyoruz. Taleplerimizi telekonferans yöntemiyle de ileteceğiz” diye konuştu.
 
Sevi Gözay UĞURLU