Çanakkale’deki emlak piyasasını değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Alihan Ağırbaş, üniversitelerin bu dönemde online olarak eğitime devam etmesi sebebiyle, kiralamalarda çok büyük düşüş yaşandığını söyledi. İlk zamanlarda artan kiraların, bu sebeple düşmeye başladığının bilgisini verdi.
 
Gayrimenkul Danışmanı Alihan Ağırbaş, Çanakkale’nin üniversite şehri olması ve bu dönem okulların açılmaması sebebiyle öğrencilerin kendi memleketlerinden kaldığını, bunu da ev kiralamalarda düşüşe sebep olduğunu söyledi. Ağırbaş, bu geçtiğimiz dönemde mülk sahiplerinin kiralara zam yapmasının da bir etken olduğunu belirterek, şu anda evlerinin boş kalmasını istemeyen kişilerin ev kiralarında düşmeye gittiklerinin bilgisini verdi.
 
“Kiralamalarda ciddi anlamda bir düşüş söz konusu oldu. Biz bu kayıt dönemlerinde ve sonrasındaki ikinci kayıtlara kadar olan süreçte ciddi bir kiralama işlemleri yapardık” diyen Ağırbaş, “Tabi o işleyişi hiçbir şekilde görmedik. Haliyle bu kiralama konusunda mülk sahiplerinin de kiraların artmasındaki sebebi de olumsuz yönde etkiledi. O yüzden kira durumları daha geri dönemde olan süreçler. Biz de mülk sahipleri de ne yapıyor, kira tutarlarının biraz daha aşağıdan boş kalmasın diye onların da evi bir an önce kiralansın ama öğrenciye yönelik kiralar artık azalmış durumda” ifadelerini kullandı.
 
“ÇANAKKALE DİLLENMİŞ BİR ŞEHİR”
Şehirdeki konut satışlarına da değinen Ağırbaş, Çanakkale’nin şu dönemde gözde bir şehir olmasından dolayı konut fiyatlarında bir artışın söz konusu olduğunu belirterek, “Çanakkale, Boğaz Köprüsü olsun ya da çevresindeki yatırımlar olsun, bu anlamda şu an çok popüler ve dillenmiş bir şehir. Çanakkale’nin ismi haberlerde ve şu anki bazı programlarda ciddi anlamda Çanakkale’nin ismi geçiyor. Yaşam kalitesi olarak bir beyaz yaka var burada sanayi yok ama beyaz yaka var. Yaşam kalitesi olarak da güzel bir şehir. Bu dillendikçe de tamamen arz talepten dolayı bu artışlar sebep oluyor” dedi.
 
“SIFIR KONUTA İHTİYAÇ DOĞDU”
Ağırbaş, talepten ötürü sıfır konutlarda artış olacağını anlatarak, “Şu anda ikinci el konutların da bitmesiyle geçirdiğimiz bu yaz döneminde kredilerin düşmesiyle ciddi anlamda sirkülasyon oldu. İkinci ellerde ciddi anlamda azalmalar oldu. Bu yüzden de sıfır konuta ihtiyaç doğdu. Bu süreçte de müteahhitler bununla ilgili çalışmalar yapıyorlar. Kendilerine yerler arıyorlar ve yapılması için çalışmalar sağlanıyor. Muhakkak onlarda üretime devam edecek. Çanakkale de en çok 1+1 konut satışı oluyor. Artık stüdyo yapılmıyor yasaklar gereği. 1+1 ve 2+1 konutlarda satışları en çok sirkülasyonda olan satışlar. 3+1, 4+1 daireler de ihtiyaçtan, oturmak için yatırım için değil.  Ama 1+1’ler genelde yatırım amaçlı alınıp kiracı koymak adına değerlendirilen yatırım tercihleri oluyor” şeklinde konuştu.
 
“ŞARTLAR ARTIK YAŞAMLA İYİCE DEĞİŞİYOR”
Gayrimenkul Danışmanı Ağırbaş, pandemi döneminde insanların daha çok bahçeli, teraslı veya balkonlu evlere talebinin arttığını dile getirerek, “İnsanlar evde yaşarken bir kendilerine yaşam alanı oluşturmak için bahçe olsun, teras olsun, balkon olsun istiyorlar. Ama şu anda bahçesi balkonu olmayan normal düz bir evde pandemide kalmak tabi ki de daha kısıtlayıcı bir şey. Şu anda insanlar bunu gözeterek hareket ediyorlar haklı olarak. İlerleyen süreçlerde de bu yine tercih edilecek aranacak bir kriter olacak. Ama bu kadar olmayabilir. Şartlar artık yaşamla iyice değişiyor. Biz de bir şeylere asimile oluyoruz. Bu dönemde olsa ya da olmasa da insanlar artık grip bile olmaya daha çok dikkat ediyor pozisyonda olacağı için evlerinde de kendilerine bir yaşam alanı oluşturmak isteyecekler muhakkak. Tercih edilir ama bu kadar olmaz tabi ki” dedi.
 
“KURUMSAL BİR ŞEKİLDE BU İŞİ YAPIYORUZ”
Ağırbaş, son olarak gayrimenkul satın alırken bu konuda uzmanlaşmış kişilerin önemine vurgu yaparak, şunları dile getirdi: “Bizim sektörümüz çok ayakaltı gibi, ya da kurumsal firmalar olmayıp da yerel emlak firmalarının işlediği ama müşterilerin hiçbir şekilde memnun olmadığı meslek gibi görülmediği bir dönemdi geçmişteki zamanlarda. Birkaç yıl öncesinden bahsediyorum. Şu an da şartlar çok daha değişti. Biz yıllardır kurumsal bir şekilde bu işi yapıyoruz. Fakat yönetmelikler artık ciddi anlamda resmileşmiş ve kimse belgesiz iş yapamayacak duruma geldi. Bunların da şikayet edebileceğiniz bir alanda gelişti. Çünkü bir danışman sizi kriterlerini anlatarak, nokta atışı yaparak, sizi enerjinizi sarf etmeden birkaç ev görerek dolaşmadan, o size nokta atışı yaparak o evi bulabilir.”
 
Gülçin AKIN